Muzeul Luvru din Paris

Muzeul Luvru este cel mai vizitat muzeu de arta din lume, un monument plin de incarcatura istorica si un muzeu national al Frantei. Este un obiectiv turistic central din Paris fiind situat in arondismentul 1 al orasului. In cadrul muzeului Luvru sunt expuse in jur de 35000 de obiecte de arta din mileniul 6 I.Ch. si pana in secolul al XIX-lea D.Ch.

Muzeul Luvru din Paris

Muzeul este gazduit de palatul Louvre care initial a fost conceput ca o fortareata in secolul al XII-lea sub domnia lui Filip al II-lea. Ruinele acestei fortarete inca mai pot fi vazute si in zilele noastre. Cladirea a continuat sa fie extinsa de multe ori de-a lungul secolelor pana a ajuns la forma actuala a Palatului Louvre. In anul 1674 resedinta regilor Frantei a fost mutata la Palatul Versailles si astfel Palatul Louvre a ramas principalul loc in care colectiile regale de arta au fost expuse. In timpul Revolutiei Franceze s-a decis ca Louvre-ul sa devina muzeu si sa gazduiasca cele mai pretioase capodopere ale poporului francez. 

Piramida de la Muzeul Luvru din Paris noaptea

Cand s-a deschis, in data de 10 August 1793, muzeul a prezentat o colectie de 537 de picturi, marea majoritate fiind opere confiscate de la biserica si de la monarhia franceza. In timpul lui Napoleon, muzeul si-a marit foarte mult colectia si si-a schimbat si numele in Muzeul Napoleon. Dupa infrangerea lui Napoleon multe dintre operele confiscate de acesta au fost returnate proprietarilor lor de drept. Colectia muzeului a continuat insa sa se mareasca; in timpul celui de-al doilea Imperiu a castigat peste 20000 de piese. Numarul operelor de arta detinute de Muzeul Louvre a continuat sa creasca constant din daruri si donatii cu exceptia celor doua razboaie mondiale.

Din anul 2008 colectia Muzeului Louvre este impartita in opt categorii distincte: Egiptul Antic; Antichitati din Orientul Apropiat; Grecia, Etruscii si Imperiul Roman; Arta Islamica; Sculptura; Arta decorativa; Pictura; Printuri si Desene.

In prezent muzeul gazduieste peste 380.000 obiecte si 35000 de opere de arta. Peste 60000 de metri patrati sunt dedicati exponatelor permanente. Dintre cei 15000 de vizitatori zilnici peste 65% sunt straini.

Colectia de tablouri numara peste 6000 de piese datand din secolul al XIII-lea si pana in 1848. La Louvre poate fi gasita si capodopera lui Leonardo da Vinci, Mona Lisa printre multe alte opere de arta de o valoare inestimabila.

Celebra Mona Lisa de la Luvru

Gradinile Tuileries se gasesc in apropierea Palatului Louvre. Palatul Tuileries a fost ars si nu a mai fost reconstruit dar gradinile sale au fost reamenajate. Cand vremea este frumoasa sunt cu adevarat spectaculoase si merita vizitate.

Orar:
Muzeul este deschis zilnic de la 9:00 AM la 6:00 PM
Luvrul este inchis in zilele de marti si in datele de 1 ianuarie, 1 mai, 11 noiembrie si 25 decembrie.
Muzeul se inchide mai devreme (la 5:00 PM) in zilele de 24 si 31 decembrie.
In zilele de miercuri si vineri muzeul este deschis pana la 10:00 PM
Intrarea la Louvre este libera in prima duminica din fiecare luna.

Preturi:
9.00 € - bilet de intrare valid toata ziua pentru expozitia permanenta exceptand expozitiile din sala Napoleon. Acest bilet e valabil si pentru muzeul Eugène Delacroix.
6.00 € - acest bilet este valid de la 6:00 PM pana la 9:45 PM in zilele de miercuri si vineri.
13.00 € - bilet combinat ce asigura acces atat la colectia permanenta cat si la expozitiile termporare.
11.00 € - bilet combinat ce asigura acces atat la colectia permanenta cat si la expozitiile termporare de la 6:00 PM pana la 9:45 PM in zilele de miercuri si vineri.
Persoanele sub 18 ani pot intra gratuit (este necesar un act de identitate).
De asemenea alte categorii beneficiaza de intrare gratuita cum ar fi: persoanele cu handicap si insotitorii lor, profesorii si studentii la arta.
Vinerea dupa ora 6 p.m. tinerii sub 26 ani beneficiaza de intrare gratuita.

Adresa:
Place du Carrousel, Arondismentul 1, Paris

Transport:
Metrou: Palais Royal - Musée du Louvre (M 1,7)

Obiective turistice Paris