Muzeul Luvru din Paris
Anunt: Dupa ce fusese redeschis in luna iulie 2020, Muzel Luvru a fost din nou inchis din cauza pandemiei de Covid-19. Gradinile si caruselul raman deschise cu anumite restrictii. Puteti verifica ultimile actualizari accesand acest link
Muzeul Luvru este cel mai vizitat muzeu de arta din lume, un monument plin de incarcatura istorica si un muzeu national al Frantei. In 2019 Muzeul Luvru din Paris a primit 9.6 milioane de vizitatori. Desi cifra este usor in scadere fata de 2018 cand Muzeul Luvru a fost vizitat de 10.2 milioane, Luvrul ramane fara doar si poate un obiectiv turistic important. Este situat in arondismentul 1 al orasului si aici sunt expuse in jur de 35000 de obiecte de arta din mileniul 6 i.C. si pana in secolul al XIX-lea d.C.
Muzeul este gazduit de palatul Louvre care initial a fost conceput ca o fortareata in secolul al XII-lea sub domnia lui Filip al II-lea. Ruinele acestei fortarete inca mai pot fi vazute si in zilele noastre. Cladirea a continuat sa fie extinsa de multe ori de-a lungul secolelor pana a ajuns la forma actuala a Palatului Louvre. In anul 1674 resedinta regilor Frantei a fost mutata la Palatul Versailles si astfel Palatul Louvre a ramas principalul loc in care colectiile regale de arta au fost expuse. In timpul Revolutiei Franceze s-a decis ca Louvre-ul sa devina muzeu si sa gazduiasca cele mai pretioase capodopere ale poporului francez.
Luvrul este cel mai mare muzeu din lume. Este atat de mare incat este imposibil sa vedeti totul intr-o singura vizita. Cat ar dura sa vedeti tot? Intr-o suta de zile ati putea vedea fiecare opera de arta, insa doar daca ati petrece cate 30 de secunde la fiecare exponat. Luvrul are in total 380.000 de obiecte de arta in colectia sa, insa nu sunt toate expuse in acelasi timp.
Cand s-a deschis, in data de 10 August 1793, muzeul a prezentat o colectie de 537 de picturi, marea majoritate fiind opere confiscate de la biserica si de la monarhia franceza. In timpul lui Napoleon, muzeul si-a marit foarte mult colectia si si-a schimbat si numele in Muzeul Napoleon. Dupa infrangerea lui Napoleon multe dintre operele confiscate de acesta au fost returnate proprietarilor lor de drept. Colectia muzeului a continuat insa sa se mareasca; in timpul celui de-al doilea Imperiu a castigat peste 20000 de piese. Numarul operelor de arta detinute de Muzeul Louvre a continuat sa creasca constant din daruri si donatii cu exceptia celor doua razboaie mondiale.
Din anul 2008 colectia Muzeului Louvre este impartita in opt categorii distincte: Egiptul Antic; Antichitati din Orientul Apropiat; Grecia, Etruscii si Imperiul Roman; Arta Islamica; Sculptura; Arta decorativa; Pictura; Printuri si Desene.
In prezent muzeul gazduieste peste 380.000 obiecte si 35000 de opere de arta. Peste 60000 de metri patrati sunt dedicati exponatelor permanente. Dintre cei 15000 de vizitatori zilnici peste 65% sunt straini.
Colectia de tablouri numara peste 6000 de piese datand din secolul al XIII-lea si pana in 1848. La Louvre poate fi gasita si capodopera lui Leonardo da Vinci, Mona Lisa printre multe alte opere de arta de o valoare inestimabila.
Cele mai importante exponate din Muzeul Luvru
Fiecare aripa a Muzeului Luvru are in jur de 70 de camere pline cu exponate de o valoare inestimabila, pe langa salile care sunt pline de sculpturi si tablouri sau alte opere de arta. Este imposibil sa vizitezi Luvrul intr-o zi, sau chiar intr-o saptamana si de aceea ne-am gandit sa facem un top cu cele mai importante exponate de la Luvru. Asadar iata mai jos o lista a celor mai celebre opere de arta ce pot fi vazute in Muzeul Luvru.
Mona Lisa de Leonardo da Vinci (camera 711, aripa Denon)
Multi dintre turistii care ajung la Luvru, vin aici doar pentru a vedea aceasta pictura care este cu siguranta cea mai celebra opera de arta din cadrul muzeului. Creat de Leonardo da Vinci in jurul anului 1503, micul tablou este protejat de un geam de plexiglas si este de obicei sufocat de o multime mare de oameni care incearca sa arunce o privire la celebra pictura.
Venus din Milo (camera 346, aripa Sully)
Venus din Milo este una dintre principalele atractii din colectia de opere din Antichitate de la Luvru. Aceasta statuie incantatoare, cunoscuta si sub numele de Afrodita, reprezinta idealul grecesc de frumusete. Creata in jurul anului 100 i.C. stauia zeitei este reprezentativa pentru stilul elenistic tarziu. Aceasta opera a fermecat lumea artisitica inca de cand a fost descoperita in insula greceasca Milos in anul 1820. Dupa descoperire i-a fost oferita Regelui Ludovic al XVIII-lea.
Ceea ce face din aceasta statuie o capodopera este compozitia extrem de bine proportionata, simtul spatialitatii si felul minunat in care postavul aluneca pe soldul zeitei. Din pacate partile lipsa fac dificil sa intelegem cu adevarat statuia. Istoricii de arta au incercat sa-si imagineze cum erau pozitionate bratele si unde putea fi amplasata. Unii cred ca ar fi putut tine in mana, un mar, o coroana sau chair un scut. O alta ipoteza este ca Venus tinea in mana o oglinda pentru a isi admira reflexia, insa adevarul este ca nu vom sti niciodata, iar acest mister este poate unul dintre motivele care i-au adus celebritatea.
Trisorul cu asul de caro (camera 912, aripa Sully)
Realizat in anul 1635, tabloul "Trisorul cu asul de caro" (Le Tricheur à l'as de Carreau) isi gaseste un loc de cinste intre operele din Franta secolului al XVII-lea, printre asa numitii "Peintres de la Réalité" (pictori ai realitatii).
Plin de detalii surprinzatoare si emotii ascunse, "Trisorul cu asul de caro" este o opera de arta foarte interesanta, ce merita admirata printre miile de opere de la Luvru. Georges de La Tour, reuseste sa aduca la viata o scena in care patru oameni sunt adunati in jurul unei mese pe care joaca carti. Plin de anticipatie si nerabdarea de a afla ce urmeaza sa se intample, momentul pare inghetat in timp si este invaluit de mister. Scena reprezinta drama morala a trei tentatii considerate pacate: pofta trupeasca, alcoolul si jocurile de noroc.
Sclavii de Michelangelo (camera 403, aripa Denon)
Aceste statui extrem de expresive sunt capodopere ale marelui Michelangelo care exemplifica perfect geniul, priceperea tehnica si profunzimea emotionala a acestuia. Perechea de sculpturi este formata din statuile ce poarta numele de Sclav murind si Sclav Inlantuit. Ambele personaje sunt infatisate in lanturi si nud pentru a intari ideea de vulnerabilitate insa cei doi sclavi transmit emotii total diferite. Sclavul Murind apare ca fiind intr-un somn adanc, etern, in timp ce Sclavul Inlantuit pare a fi intr-o zbatere violenta. Unii istorici de arta au interpretat acest contrast ca fiind un simbol al sufletului care este incatusat de trup.
Michelangelo a inceput sa lucreze la statui in anul 1513 ca parte a unui proiect monumental pentru locul de veci al Papei Iulius al II-lea. Proiectul a fost amanat si pana la urma complet abandonat. Acesta este poate si unul dintre motivele pentru care cele doua statui nu sunt finalizate. O alta explicatie este ca Michelangelo a simtit ca a atins potentialul artistic maxim si le-a lasat asa, existand de fapt o latura poetica in imaginea sclavilor ce asteapta sa fie eliberati din blocul de marmura.
Gradinile Tuileries se gasesc in apropierea Palatului Louvre. Palatul Tuileries a fost ars si nu a mai fost reconstruit dar gradinile sale au fost reamenajate. Cand vremea este frumoasa sunt cu adevarat spectaculoase si merita vizitate.
Informatii practice despre vizita la Muzeul Luvru
Programorele de operare
Muzeul Luvru are uramtorul orar:
Luni: 09:00 - 18:00
Marti: Inchis
Miercuri: 09:00 - 18:00
Joi: 09:00 - 18:00
Vineri: 09:00 - 18:00
Sambata: 09:00 - 18:00
Duminica: 09:00 - 18:00
Unele camere incep sa se inchida de la ora 17:30.
Gradinile Tuileries
Zilnic, 07:00 - 23:00.
Muzeul este inchis pe 1 ianuarie, 1 mai si 25 decembrie
Preturibilete de intrare
Bilete online: € 17.00; intrare rapida in mai putin de 30 de minute
Bilete cumparate la intrare: € 15.00
Intrarea in Gradinile Tuileries este gratuita.
Locatieadresa si transport
Adresa: Rue de Rivoli, 75001 Paris
Transport:
Metrou: Palais-Royal Musee du Louvre (liniile 1 si 7) si Pyramides (linia 14)
Autobuz: 21, 24, 27, 39, 48, 68, 69, 72, 81, 95
Vizualizari: 10604