Cimitirul Pere Lachaise din Paris
Cimitirul Pere Lachaise este un cimitir mare si contine mormintele unor mari personalitati din mai toate domeniile artelor si stiintei. Chiar si asa, apare intrebarea de ce un cimitir a ajuns sa fie un obiectiv turistic important din Paris. Raspunsul este compus dintr-o combinatie de factori. In primul rand atmosfera il distinge de celelalte cimitire iar faptul ca are si o importanta culturala, il face si mai deosebit. Odata ajuns un cimitir al vedetelor, familiile celor inmormantati aici, s-au intrecut in a construi monumente mortuare care mai de care mai impozante. Astfel cimitirul a ajuns o adevarata expozitie de opere de arta, fiind decorat cu o multime de sculpturi interesante.
Alee din Cimitirul Pere Lachaise
Infiintat initial in vremea lui Napoleon, cimitirul a fost la fel de obscur ca multe altele pana cand directorii sai au initiat o adevarata campanie publicitara, care a culminat cu faptul ca au pretins ca ramasitele lui Moliere se gasesc aici. Din acest moment tot mai multe persoane si-au dorit sa ajunga aici dupa moarte. Astazi cimitirul Pere Lachaise este locul unde se gasesc o multime de morminte celebre.
De ce este cimitirul Pere Lachaise o atractie turistica
Un sarut poate ruina o viata de om. Aceste cuvinte ii apartin celebrului dramaturg irlandez Oscar Wilde iar rezultatul se putea vedea intr-o vreme pe mormantul sau care era acoperit de urme de ruj. Incepand cu anii 1990, a devenit un fel de obsesie a admiratorilor operei lui Wilde sa lase urme de buze rujate pe mormantul sau fapt ce a degradat in mod ireparabil piatra funerara. Aceasta a fost schimbata in 2011 si protejata de acest adevarat cult ce luase nastere in acele vremuri.
Vechiul monument de la mormantul lui Oscar Wilde
De remarcat este si Jim Morrison, al carui mormant din cimitirul Pere Lachaise este un adevarat motiv de cearta. Fanii formatiei Doors obisnuiau sa lase ofrande la mormantului cantaretului sub forma sticlelor de Jim Beam sau buchetelor de trandafiri. Unii chiar luau bucati din captuseala de beton a mormantului pana cand acesta a fost reparat si curatat de grafitti, de parintii lui Jim in 1994. Mormantul a fost ulterior inconjurat de un gard mai inalt si numarul paznicilor a fost marit pentru a preveni profanarea de catre fanii inraiti.
Mormantul lui Jim Morrison de la Cimitirul Pere Lachaise
Exista multe alte cripte interesante, printre ele numarandu-se si cea a lui Allan Kardec, considerat parintele spiritismului. Numele adevarat era Hypolyte Leon Denizard Rival, insa despre pseudonim se spune ca provine din diferite comunicari mediatice, atat Allan cat si Kardec fiind nume ale unor incarnari anterioare ale acestui personaj. Este cunoscut pentru Le Livre des Esprits, Cartea Spiritelor, publicata pentru prima data in 1856. Cartea expune o noua teorie asupra destinului uman si se presupune ca a fost scrisa in transa, aducand o noua perspectiva interesanta asupra reincarnarii.
Despre ramasitele lui Peter Abelard si ale sotiei sale Heloise, care au murit in 1142 si respectiv 1164, se spune ca sunt cele mai vechi oase identificabile din cimitir. Dintre multele morminte ale unor oameni celebri se mai disting cele ale lui Eugene Delacroix, Geroges Bizet, Frederic Chopin, Honore de Balzac, Marcel Proust sau Edith Piaf.
Alte lucruri de stiut despre Cimitirul Pere Lachaise
Daca planuiti sa faceti o vizita la celebrul cimitir, trebuie sa stiti ca statia de metrou Pere Lachaise nu este cea mai apropiata de intrarea in cimitir. Aceasta se afla la aproximativ jumatate de kilometru distanta. Pentru a cobori din metrou mai aproape de Cimitirul Pere Lachaise, puteti folosi statia Philippe Auguste de pe linia 2. Intrucat cimitirul este amplasat pe un mic deal, puteti folosi si statia Gambetta, pentru a vizita cimitirul mergand la vale, nu la deal.
Informatii practice despre vizita la Cimitirul Pere Lachaise
Programorele de operare
Deschis:
8:00 - 18:00
Preturibilete de intrare
Intrarea este gratuita, insa exista o multime de tururi cu ghid care va pot conduce prin cimitir si va pot arata cele mai importante morminte de aici
Locatieadresa si transport
Adresa: 71 Rue des Rondeaux, 75020 Paris
Transport: Metrou linia 2 pana la statia Philippe Auguste.
Vizualizari: 1525