Transport Paris


Transportul public in Paris

Transportul public din Paris este asigurat de RATP si include sistemul de metrou subteran, trenurile RER, autobuze sau autobuzele de noapte, montmartrobus si funicularul din Montmartre, si toate mijloacele de transport in comun care accepta acelasi tip de bilete si abonamente. Puteti cumpara bilete individuale, pachete de 10 calatorii sau un Paris Visite Metro Pass, un card special gandit pentru turisti ce ofera transport nelimitat.

Metrou Paris

Sistemul de metrou din Paris este un monument al eficientei ce asigura un transport sigur si rapid pentru mai mult de noua milioane de pasageri in fiecare zi. Metroul parizian cuprinde peste 200 de km de sine si peste 380 de statii. Prima impresie poate fi neplacuta deoarece vagoanele sunt destul de ingramadite iar statiile pot parea murdare. Acest lucru se datoreaza probabil si din cauza numarului enorm de pasageri care folosesc reteaua de metrou din Paris.

Exista 16 magistrale de metrou numerotate de la 1 la 14 si inca doua numite 3 bis si 7 bis, iar directia trenului este indicata de ultima statie, cea de la capatul liniei. Spre exemplu pe linia 1 trenurile de metrou au directiile Chateau de Vincennes sau La Defense. O harta a magistralelor de metrou din Paris se gaseste aici. Harti ale metroului parizian pot fi gasite la centrele de informare turistica dar se gasesc gratuit si in fiecare statie de metrou.

Pentru a intra la metrou, trebuie sa introduceti un bilet sa treceti prin bariera rotativa si sa ridicati biletul stampilat pe partea cealtalta a barierei. Pastrati biletul stampilat deoarece in timpul calatoriei s-ar putea sa fiti nevoiti sa aratati biletul dumneavoastra unui controlor. Puteti schimba liniile pentru a ajunge la destinatia dorita fara a utiliza un alt bilet.

Metroul din Paris incepe sa circule in jurul ore 5:30 dimineata si se inchide in jurul orei 12:30 noaptea.

Trenurile RER din Paris

Trenuri regionale extind reteaua de transport public din Paris pana in suburbiile orasului. Numite RER, cele cinci rute de tren sunt idenficate prin literele A,B,C,D si E. Ca si metroul trenurile RER circula de la ora 5:30 am pana la 12:30 noaptea.

Biletele de metrou pot fi folosite pe trenurile RER numai atunci cand acestea circula in interiorul orasului Paris. Pentru a calatori in afara Parisului cu trenurile RER este nevoie de achitarea unui alt pret pe bilet. Tarife mai scumpe pentru RER se aplica si pentru drumul spre aeroporturi, spre Versailles si spre Disneyland Paris.

Autobuze Paris

Rutele autobuzelor din Paris sunt si ele numerotate si incep sa circule dupa ora 6:30 am. Ultimile autobuze pleaca de obicei de la capat la 20:30 si la 21:30 dar mai exista cateva linii care circula pana la jumatate de ora dupa miezul noptii – acestea sunt indicate in statiile de autobuz. Exista si autobuze de noapte, numite Noctambus, care circula din ora in ora intre Chatelet si principalele porti de intrare ale Parisului. Aceste autobuze nocturne din Paris circula intre orele 1:00 si 5:00 dimineata. Autobuzele nocturne sunt identificate prin litere si nu prin numere cum sunt cele care circula ziua.

Harti ale rutelor de autobuz exista in statii si in autobuze. Majoritatea adaposturilor din statiile de autobuz au afisat numele statiei pentru a va ajuta sa identificati mai usor locul in care va aflati. Daca in statie sunt foarte putini oameni care asteapta autobuzul trebuie sa faceti semn soferului sa opreasca.

O ruta speciala de autobuz numita Montmartrobus, linia numarul 64, circula numai in cartierul Montmartre. Taxa pe aceasta linie este aceeasi ca pe toate celelalte. Funicularul din Montmartre circula pana in varful dealului spre Basilica Sacre Coeur. Si la urcarea si la coborarea cu funicularul este nevoie de cate un bilet.

Tarife transport Paris

Un bilet pentru orice mijloc de transport in comun din Paris costa 1.5 € si poate fi cumparat de la soferii de autobuz sau de la ghiseele din metrou. Un pachet de 10 calatorii, numit carnet, ofera o oportunitate buna de a face ceva economii deoarece costa 11.10 €. Aceste carnete pot fi cumparate din statiile de metrou, din unele statii de autobuz, de la unele magazine in special cele de tigari sau de ziare care au semnul RATP.

Pentru o calatorie cu metroul este nevoie de un singur bilet chiar daca schimbati linia, insa cu autobuzul este nevoie de un bilet pentru fiecare linie. Unele autobuze au tarife mai mari. Orlybus costa 5.5 € iar Roissybus costa 8 €. Preturile pentru Noctambus pot varia si pot fi cumparate numai din autobuz.

Trenurile RER pot fi folosite cu biletele de metrou pentru a calatori in interiorul Parisului, dar tarifele pentru calatorii spre suburbii variaza in functie de destinatie si este nevoie sa cumparati un bilet pentru fiecare calatorie.

Paris Metro Visite Pass

Prin achizitionarea unui permis special numit Paris Visite puteti evita sa stati la coada pentru a cumpara bilete de fiecare data. De asemenea nu trebuie sa va calculati mereu banii pentru bilete. Un permis Paris Visite ofera posesorului un numar nelimitat de calatorii pe toate mijloacele de transport din Paris, inclusiv metrou, RER, autobuze, autobuzul Montmartre si funicularul si chiar pe trenurile SNCF din Ile de France.

Permisele sunt valabile pentru 2,3 sau 5 zile consecutive si pentru 3 sau 6 zone. Posesorii unui astfel de permis beneficiaza si de reduceri de pana la 35% la o serie de obiective turistice si atractii.