Place Vendome din Paris


Place Vendome, o piata celebra situata in primul arondisment din Paris a fost creata ca un monument inchinat gloriei armatelor lui Ludovic al XIV-lea, Regele Soare.

Place Vendome a fost infiintata in anul 1702. Arhitectul Jules Hardouin-Mansart, cel care a construit in mare parte Palatul Versailles, a achizitionat terenul actual al pietei in speranta de a obtine un eventual profit dintr-o afacere imobiliara, insa atunci cand toata ideea se indrepta spre un esec, terenul a ajuns pe mainile ministrului de finante al Regelui, care a propus crearea unei piete publice. Cu o forma octogonala, piata a fost construita in apropierea locului ocupat inainte de palatul Primului Duce de Vendome.

Place des Vosges din Paris
Place des Vosges din Paris

Mai tarziu, cand terenul a trecut in proprietatea Regelui Ludovic al XIV-lea, Mansart a reaparut in istoria locului fiind ales sa creeze design-ul pentru o piata ce trebuia sa rivalizeze cu Place des Vosges, cea care avea in centru o statuie a predecesorului Regelui Soare, Ludovic al XIII-lea. In mod similar cu Places des Vosges, Mansard a conceput toate cladirile din piata identice, cu arcade la parter si ferestre foarte inalte la etaj. Intre fiecare set de ferestre au fost amplasate coloane si piloni ornamentali.

Place Vendome a fost initial cunoscuta sub numele de Place des Conquetes si mai apoi a fost rebotezata sub numele de Place Louis le Grand (Piata Ludovic cel Mare) intr-o perioada cand lucrurile nu mergeau tocmai grozav pentru armatele lui Ludovic. In aceasta perioada o statuie a regelui a fost inaltata in piata si a ramas acolo pentru aproximativ o suta de ani, pana cand a fost daramata in anul 1792, in timpul Revolutiei Franceze.

Columna Vendome din centrul pietei

Columna ce poate fi vazuta asta in centrul pietei a fost inaltata de Napoleon sub numele de Colonne d’Austerlitz. Columna de 44 de metri inaltime este conceputa dupa Columna lui Traian din Roma si a fost ridicata pentru a comemora victoria de la Austerlitz din 1805, una dintre cele mai stralucitoare victorii ale generalului Napoleon. Spirala continua de basoreliefuri din bronz este opera sculptorului Pierre-Nolasque Bergeret si a fost facuta din 1200 de tunuri capturate de la armata combinata a Rusiei si Austriei in timpul bataliei. Basoreliefurile prezinta scene din razboaiele Napoleoniene dintre anii 1805 si 1807.

Columna a fost prima data cunoscuta sub numele de Colonne d’Austerlitz pentru ca mai apoi sa fie cunoscuta sub numele de Colonne de la Victoire si Colonne de la Grande Armee. In zilele noastre este cunoscuta mai mult sub numele de Colonne Vendome.

O statuie a lui Napoleon a fost instalata in varful columnei in anul 1810. Mai tarziu, statuia imparatului a fost inlaturata si bronzul a fost topit pentru a fi refolosit la crearea statuii ecvestre a lui Henric al IV-lea de pe Pont Neuf. O noua statuie a fost instalata in 1833 care mai tarziu a fost inlocuita de statuia ce poate fi vazuta si astazi. A fost ridicata de Napoleon al III-lea si il infatiseaza pe Napoleon I drept imparat roman.

Oameni celebri si Place Vendome

Cladirile din Place Vendome servesc astazi drept resedinte dar si ca magazine ale unor cunoscuti bijutieri si a unui mare numar de designeri celebri. Hotelul Ritz si Hotelul Vendome, doua dintre cele mai scumpe si exclusiviste hoteluri din Paris sunt localizate si ele in Place Vendome.

O serie de oameni celebri au locuit de-a lungul timpului in Place Vendome. Printre acestia se numara compozitorul Frederic Chopin (care a murit la numarul 12), scriitoarea George Sand sau Scott si Zelda Fitzgerald care au locuit la Ritz pentru o perioada de timp. Numele lui Ernest Hemingway este si el legat de Place Vendome, acesta sustinand ca a ajutat la eliberarea hotelului Ritz in anul 1944.

Adresa:
Place Vendome, Paris

Transport:
Metrou: statiile Tuileries sau Opera

Vizualizari: 2159