Shopping la Paris

Unde poti face shopping in Paris - sfaturi si ponturi de shopping in Paris

Paris poate fi numit foarte usor raiul cumparaturilor si este unul din marile centre de moda din lume alaturi de Londra, New York sau Milano. Magazinele de Haute Couture de pe strada Faubourg Saint-Honor茅 si bulevardul Montaigne din arondismentul 8 ii pot face pe impatimitii cumparaturilor sa se simta ca acasa in Paris. Pantofi, genti sau alte produse din piele de cea mai buna calitate pot fi gasite pe strada Grenelle din arondismentul 6. Imbracamintea si incaltamintea care stabileste cu adevarat standardele modei in intreaga lume, se afla pe strada Etienne Marcel si in Place des Victoires la granita dintre arondismentele unu si doi. Printre cele mai cunoscute magazine sau case de moda de Haute Couture si bijuterii se numara: Cartier, Celine, Chanel, Christian Dior, Christian Lacroix toate in arondismentul 8 si Piaget sau Yves Saint Laurent in arondismentul 16.

Multi sunt de parere ca Champs-Elysees, care a fost pentru multa vreme bastionul modei si bunului gust a decazut intr-un amalgam de restaurante fast-food, banci, birouri ale companiilor aeriene, mall-uri sau cinematografe care au ca principala tinta turistii ce asalteaza zona. Exceptii ale acestei tendinte de transformare raman Parfumeriile Guerlain, care afiseaza un decor specific inceputului de secol trecut, sau Magazinul Virgin Records, un adevarat mamut in vanzarea de muzica. Les Halles este un centru de cumparaturi subteran cu peste 180 de magazine legate intre ele printr-un labirint de scari rulante si lifturi ce este garantat ca poate da dureri de cap oricui. Aici puteti gasi haine dupa ultimele tendinte in moda la preturi acceptabile.

Galeriile Lafayette din Paris
Galeriile Lafayette din Paris

Pentru o experienta placuta la cumparaturi, poate fi vizitata oferta imensa de magazine ale celor doua centre comerciale celebre si rivale de pe bulevardul Haussmann din arondismentul 9: Printemps si Galeriile Lafayette, ce se gasesc unul langa altul. La Samaritaine (19 Rue de la Monnaie, arondismentul 1 - intre Les Halles si Pont Neuf) este un complex de magazine organizat pe cinci etaje si care se lauda ca este locul unde "on trouve tout". Bazar de l'H么tel de Ville - BHV, este situat in arondismentul 4 si este un loc unde se gasesc mai mult lucruri practice cum ar fi mobila, decoratiuni, corpuri de iluminat sau piese auto. Cu toate acestea se pot gasi si haine sau alte accesorii vestimentare.

Unul din locurile cele mai cunoscute unde pot fi gasite adevarate comori este targul. Parisul are trei astfel de targuri care dateaza inca din cele mai vechi timpuri si sunt situate in jurul vechilor porti ale orasului.

In Paris exista un numar in continua crestere de supermaket-uri dar multi dintre parisieni inca prefera sa-si faca cumparaturile alimentare in magazinele mici, specializate pe un anumit tip de produs; brutarii (boulangeries), macelarii (boucheries), magazine de brazeturi (fromageries), etc. Si pietele sunt frecventate de majoritatea parizienilor din simplul fapt ca ofera produse ceva mai ieftine. Se spune ca intr-o saptamana poti merge in 58 de piete diferite in Paris. Istoricii spun chiar ca prima piata a aparut in Ile de la Cite in secolul al V-lea. Trebuie totusi sa tineti cont ca majoritatea pietelor sunt deschise destul de putin, in general de la 7:00 a.m. la 13:00 p.m. iar lunea sunt mereu inchise. In supermarketuri puteti gasi pe langa alimente de larg consum si vinuri sau alte bauturi alcoolice mai ieftine.

Orice ati cauta sa cumparati, Parisul este probabil cea mai potrivita destinatie, deoarece magazinele reprezinta o parte integranta din identitatea culturala a orasului. Cei destul de norocosi sa viziteze Parisul la inceputul lunii ianuarie sau iulie, pot benefecia de reducerile substantiale ce se fac in aceste perioade pentru o gama foarte variata de produse.