Petit Palais, Paris


Situat chiar fata in fata cu Grand Palais, superbul Petit Palais gazduieste o extraordinara colectie de opere de arta ce dateaza din secole diferite.

Redeschis in anul 2005 dupa mai bine de patru ani de renovari, Petit Palais din Paris a fost ridicat ca si omologul sau de peste strada, Grand Palais, pentru Expozitia Mondiala din 1900. Desi fusese proiectata doar ca o constructie temporara pentru a gazdui o expozitie de arta franceza, aceasta structura in stil beaux art proiectata de Charles Girault a devenit foarte iubita printre parizieni care nu au mai dorit sa fie daramata si ca urmare Petit Palais incanta si astazi multe mii si mii de turisti care viziteaza Parisul.

Petit Palais din Paris
Petit Palais din Paris

Coloane ionice pot fi admirate in fata fatadei oarecum clasice de la Petit Palais. Ca multe cladiri beaux arts, si Petit Palais combina stilul grec cu cel roman dar include si ornamentatii bogate.

Petit Palais din Paris
Petit Palais din Paris

Muzeul de Arte Frumoase din Paris

Desi exteriorul de la Petit Palais este cu siguranta deosebit, marea parte a turistilor vin aici pentru a se bucura de ce se gaseste pe interior. Principala intrebuintare a cladirii in zilele noastre este aceea de gazda a Muzeului de Arte Frumoase din Paris ce detine exponate de o mare importanta culturala datand din mai multe secole. Multa lume numeste acest muzeu un mini Luvru fara aglomeratia de la intrare.

Muzeul de Arte Frumoase din Paris expune opere de arta ce acopera o mare perioada istorica, din Antichitate pana in secolul 20. Mare parte a colectiei muzeului a fost lasata mostenire de Auguste Dutuit, care pe langa opere de arta a lasat muzeului si bani pentru a achizitiona alte opere de arta. Muzeul detine aproximativ 12.000 de desene si sute de tapiterii, sculpturi, obiecte medievale, manuscrise rare si icoane.

Cea mai impresionanta parte a colectiei o reprezinta expozitia de pictura franceza din secolele 18 si 19 care include opere ale unor artisti cum ar fi Delacroix, Monet, Sisley, Renoir Toulouse-Lautrec si Courbet.

Marea majoritate a turistilor aleg sa viziteze Muzeul de la Petit Palais pe cont propriu dar exista si tururi cu ghid organizate in fiecare zi pentru cei care doresc asa ceva. Unele tururi sunt special gandite pentru familii si includ o serie de activitati dedicate copiilor. Accesul la expozitia permanenta este gratuit insa exista o mica taxa pentru vizitarea expozitiilor temporare. Muzeul are de asemenea si un magazin de suveniruri dar si o cafenea.

Informatii utile pentru vizita la Petit Palais

Adresa:
Avenue Winston Churchill 75008 Paris

Orar:
10:00 AM – 6:00 PM; inchis lunea si in zilele de sarbatori legale.

Transport:
Metro: liniile 1 si 13, statia Champs-Elysees Clemenceau.
RER: linia C, statia Invalides / linia A, statia Charles de Gaulle-Etoile.
Autobuze: 28, 42, 72, 73,83, 93.

Preturi:
Intrarea este libera pentru vizitarea expozitiei permanente.

Vizualizari: 1021