Place des Vosges din Paris


Place des Vosges (Piata Vosgilor), cea mai veche piata din Paris este si una dintre cele mai frumoase piete din lume.

Istoria acestei piete dateaza din 1604 cand Regele Henric al IV-lea a construit un pavilion regal in partea sudica a pietei. Cladirea a fost proiectata de Baptiste du Cerceau. Regele a poruncit ca toate cele 35 de cladiri din jurul pietei sa urmeze aceleasi caracteristici. Rezultatul, un exemplu timpuriu de plan de urbanism, este o piata simetrica, inconjurata de cladiri din caramida rosie, fatade din piatra alba, arcade si acoperisuri abrupte din ardezie.

Pavilionul Regal din centrul partii sudice, a fost contruit peste o poarta. In partea nordica, opusa Pavilionului Regal se afla Pavilionul Reginei. Inainte de secolul al 17-lea, o alta cladire importanta a existat in partea nordica a pietei: Hôtel de Tournelles. Aceasta cladire a fost ridicata in 1388 si a fost resedinta a familiei Regale pana in 1559, cand Regele Henric al II-lea a fost ranit grav in timpul unui turnir organizat in apropiere. Acesta a murit zece zile mai tarziu in Hôtel de Tournelles iar sotia sa, Caterina de Medici a poruncit demolarea cladirii si s-a mutat la Louvre.

Place des Vosges din Paris
Place des Vosges din Paris

Piata a fost inaugurata oficial in 1612 sub numele de "Place Royale". In acele vremuri nu era mai mult decat o peluza de gazon dar era un loc preferat pentru dueluri. In 1639, Richelieu a poruncit ridicarea unei statui ecvestre a Regelui Ludovic al XIII-lea in mijlocul pietei. Statuia a fost distrusa in timpul Revolutiei Franceze dar o noua statuie a lui Ludovic al XIII-lea a fost adusa aici in 1825.

In 1800, Napoleon a schimbat numele pietei din Place Royale in Place des Vosges pentru a isi arata recunostinta fata de diviziunea administrativa Vosges, primul departament din Franta ca si-a platit taxele. A fost din nou numita Place Royale in 1815, pentru ca in 1870 sa revina la numele de Place des Vosges.

Multi oameni de seama ai Frantei au locuit aici. Printre ei se numara Richelieu si Victor Hugo. Cardinalul Richelieu, care a devenit prim ministru al Frantei in 1624 a locuit la numarul 21 din 1615 pana in 1627. Victor Hugo, autorul romanului "Cocosatul de la Notre Dame" a locuit la etajul al doilea al casei de la numarul 6, "Hôtel de Rohan-Guéménée" din 1832 pana in 1848. Cladirea, numita acum "Maison de Victor Hugo" este acum muzeu. Puteti vizita camerele unde Victor Hugo a scris mare parte din "Les Miserables" - Mizerabilii - una din cartile sale de capatai. Aici pot fi vazute suveniruri, desene si carti, in ordine cronologica, din copilarie pana la exilul dintre anii 1852 - 1870.

Vizualizari: 1177