Turnul Montparnasse din Paris


Turnul Montparnasse, construit in 1973 a fost unul dintre primii zgarie-nori din Paris. O vizita pe puntea de observatie a turnului ii rasplateste pe turisti cu o serie de privelisti exceptionale ale orasului. Desi este o cladire controversata si care nu este tocmai aproape de sufletul parizienilor, panorama pe care o ofera este un motiv suficient pentru a ii face o vizita.

Turnul Montparnasse din Paris
Turnul Montparnasse din Paris

Unul dintre motivele pentru care Parisul este considerat unul dintre cele mai frumoase orase din lume este continuitatea arhitecturii sale si a modului in care s-a facut planificarea urbana. De la primele semne de dezvoltare din timpul lui Henric al IV-lea din secolul al XVI-lea si pana in secolul al XIX-lea la marile proiecte urbane desfasurate sub conducerea Prefectului Senei Haussmann, arhitectura internationala a avut un cuvand extrem de mic de spus.


Turnul Montparnasse a fost cea mai inalta cladire din Franta din 1972 pana in 2011 cand a fost depasit de Tour First

Chiar si stiluri arhitectonice majore - baroc, rococo, art nouveau sau modernist - au avut efecte minore in Paris unde clasicismul a fost privit ca adevarat stil francez. Aceasta abordare a inceput sa se schimbe dupa al Doilea Razboi Mondial cand noul regim al lui Charles de Gaulle a inceput sa sprijine si chiar sa incurajeze constructia de turnuri in centrul orasului. Unul dintre primele astfel de turnuri ce au fost construite in Paris a fost Tour Maine Montparnasse.

Turnul Montparnasse din Paris
Turnul Montparnasse din Paris

Proiectul a inceput in 1958 din dorinta de a renova statiile de tren Montparnasse si Maine si a beneficiat de un sprijin important din partea noului guvern. Turnul in sine a fost construit intre anii 1969 si 1973. Conform planurilor initiale turnul ar fi urmat sa aiba maxim 154 de metri inaltime. Dupa ce a fost aprobat de o comisie urbanistica, dezvoltatorii au marit inaltimea la peste 200 de metri, desi aceasta modificare nu a fost niciodata aprobata.

In timpul constructiei, turnul a fost foarte popular intrucat devenise un simbol al unui Paris nou si modern. Aceasta popularitate a scazut insa dramatic atunci cand Turnul Montparnasse a fost finalizat si a ajuns la o inaltime de 210 metri. Opinia publica s-a intors impotriva acestei cladiri, in principal din cauza faptului ca Turnul devenise o intruziune in orizontul Parisului. Mai aproape de zilele noastre, zgarie-norii din Paris sunt construiti mai la marginea orasului, in principal in cartierul de afaceri Defense.

Daca turnul in sine poate nu merita vizitat, puntea de observatie de la etajul 56 al Turnului Montparnasse merita cu siguranta. De aici turistii pot admira panorama intregului oras si pot vedea de la inaltime toate obiectivele turistice importante.

Vedere din Turnul Montparnasse din Paris
Vedere din Turnul Montparnasse din Paris

In zilele senine se poate vedea pana la 40 de kilometri distanta. Privelistea este insa foarte frumoasa si noaptea cand se pot vedea luminate obiective ca Turnul Eiffel si Domul Invalizilor. Se poate de asemenea urca de la etajul 56 pana pe acoperisul cladrii, pentru vederi si mai frumoase.

Transport:
Metrou: Montparnasse-Bienvenue (M4, M6, M12, M13).

Adresa:
Place Raoul Dautry, arondismentul 15, Paris.

Preturi:
Adulti: 14.50 €; tineri intre 16 si 20 de ani si studenti: 11.50 €; copii si tineri intre 7 si 15 ani: 9.00 €; persoane cu handicap: 7.00 €
Copiii sub 7 ani au acces gratuit. Preturile includ accesul la puntea de observatie de la etajul 56 si pe terasa in aer liber de la etajul 59.

Orar:
1 aprilie - 30 septembrie: 09:30 - 23:30;
1 octombrie - 31 martie:
de duminica pana joi 09:30 - 22:30;
vineri, sambata si in ajunul sarbatorilor: 09:30 - 23:00.

Vizualizari: 4823