Catacombele din Paris


Catacombele din Paris sunt o retea de tuneluri cu o lungime necunoscuta. Se crede ca exista mai bine de 300 de km de astfel de tuneluri. Acestea au fost sapate in mare parte in timpul Imperiului Roman pentru a se extrage piatra folosita la constructia orasului. In timp, orasul s-a extins atat de mult incat a acoperit zona de unde se extragea piatra.

Desi catacombele sunt extrem de vaste, doar o mica parte este deschisa publicului. Aceasta portiune numita Osuarul Denfert-Rochereau, sau simplu Les Catacombes, a devenit unul dintre cele mai populare obiective turistice din Paris.


Catacombele din Paris
Catacombele din Paris

Catacombele din Paris sunt un veritabil labirint ce se gaseste chiar in inima Parisului. Acest hatis de teneluri invaluit de mistere si incertitudini atrage turistii ca un magnet.

Cinematograful subteran din Catacombele din Paris.

In anul 2004, politia din Paris a desfasurat un exercitiu de pregatire intr-o parte a Catacombelor din Paris care nu era foarte bine cunoscuta, chiar sub Palais de Chaillot. Ofiterii de politie care au intrat in catacombe printr-un canal de langa Trocadero, au dat peste un semn de acces interzis si lucrari de constructie. Putin mai departe au descoperit o camera de luat vederi care ii filma pe toti cei care intrau, iar pe masura ce s-au apropiat de camera de supraveghere au declansat o inregistrare audio a unor caini care latrau amenintator. Toate acestea aveau rolul clar de a ii speria pe cei care nimereau aici.

Politistii au inaintat in tunel si au descoperit o caverna de 500 de metri patrati ce fusese amenajata intr-un cinematograf. Avea un ecran mare, echipamente de proiectie, scaune si role de film de la clasice de film noir pana la thrillere moderne. Pe langa acest amfiteatru secret, politia a descoperit si un bar restaurant aprovizionat cu bauturi alcoolice si amenajat cu mese si scaune. Instalatia electrica era perfect functionala si fusesera trase si trei linii de telefon.

Dupa acest eveniment, politia a revenit trei zile mai tarziu cu reprezentanti ai companiei de electricitate pentru a determina de unde era alimentat cu curent acest loc. Au gasit cablurile taiate si un bilet lasat pe podea pe care se putea citi "Nu incercati sa ne gasiti".

Istoricul Catacombelor din Paris

In catacombe se gasesc osemintele a sase sau sapte milioane de parizieni. In secolul al XVIII-lea cimitirele din oras au ajuns sa fie extrem de supra-populate. Les Innocentes spre exemplu era atat de aglomerat incat inmormantarile au devenit chiar periculoase pentru sanatatea celor vii. Oamenii care locuiau in preajma cimitirelor au inceput sa se simta rau si sa se imbolnaveasca. Les Innocents nu era singurul cimitir in aceasta stare. Mai toate erau supra aglomerate. In aceste conditii politia impreuna cu preotii mutau osemintele in catacombe intr-o maniera cat mai discreta. Acest lucru s-a intamplat in perioada 1787 si 1814. O serie intreaga de personalitati au fost inmormantate in aceste cimitire aglomerate si de aceea e foarte posibil ca si osemintele lor sa fi fost mutate. Printre personalitatile care au sfarsit in catacombe se numara Jean de La Fontaine, Charles Perrault (autorul povestilor Scufita Rosie, Motanul Incaltat si Cenusareasa), Simon Vouet, Salomon de Brosse (arhitectul care a proiectat Palatul Luxembourg din Paris) si sculptorul Francois Girardon.

Catacombele au fost deschise publicului larg in 1867 si au devenit repede foarte populare printre membrii familiilor nobiliare din Paris. Din cauza vechimii lor, tunelurile ce nu faceau parte din Catacombele oficiale, au fost catalogate drept nesigure de catre oficialitati. Cu toate ca accesul in aceste parti este interzis, era greu sa fie impiedicat accesul unor societati secrete, hotilor, artistilor sau chiar simplilor curiosi.

In anii 1980, a luat nastere o miscare dedicata explorarii acestor tunele. Dupa descoperirea cinematografului secret, unul dintre liderii miscarii a declarat ca exista zeci de astfel de locuri si ca publicul larg nu are nici cea mai vaga idee despre cat de multe lucruri ascund Catacombele din Paris.

Din cauza vandalismului si a furtului catorva cranii, catacombele au fost inchise intre lunile octombrie si decembrie 2009. De-a lungul anilor s-au intensificat controalele la iesirea si intrarea in catacombe.

Ce trebuie sa stiti inainte de vizita la Catacombele din Paris.

Catacombele sunt o atractie foarte populara asa ca puteti astepta chiar si peste o ora pentru a intra. Pentru a evita asteptarea va puteti cumpara biletele online sau puteti merge in extra sezon si atunci cand nu sunt vacantele scolare in Franta. Din motive de securitate nu aveti voie sa veniti cu bagaje voluminoase. Nu exista niciun loc unde va puteti lasa bagajele in caz ca vreti sa vizitati catacombele inainte de a merge la aeroport sau la gara.

Preturi bilete Catacombele din Paris:
Adult - bilet cumparat online plus audioghid 29.00 €
Pentru copii pretul biletului este de 5.00 €

Adresa:
1 av. du Colonel Henri Rol-Tanguy 75014 Paris

Orar:
e deschis de la 10 dimineata la 8 seara. Casa de bilete se inchide la 7:30 seara
Lunea este inchis. La fel si in unele zile de sarbatoare.

Vizualizari: 1513