Pietele lui Traian


Shopping Center-ul Romei Antice cunoscut sub numele de Pietele lui Traian a rezistat in timp extrem de bine si merita o vizita fie si numai pentru informatiile pe care vi le poate oferi despre aspecte din viata de zi cu zi a romanilor.

Acest complex mutifunctional a fost construit pentru a completa Forul lui Traian si a fost un adevarat centru de afaceri si comert pentru mai bine de doua secole.

Pietele lui Traian Pietele lui Traian

Complexul Pietelor lui Traian

Pietele lui Traian reprezinta un vas complex de depozite, magazine si birouri unde cetatenii Romei se adunau pentru a incheia afaceri sau pentru a cumpara si vinde diverse marfuri. A fost construit intre anii 107 si 110 d.C. din porunca Imparatului Traian de catre arhitectul sau favorit, Apolodor din Damasc. Apolodor este cel care a fost desemenat pentru a construi si Forul lui Traian care se afla in imediata vecinatate a pietei.

Complexul a fost amplasat pe unul dintre versantii Dealului Quirinal si reuseste sa completeze foarte bine Forul lui Traian. Apolodor a ridicat o cladire monumentala, semicirculara, inconjurata de un rand de coloane. La ambele capete se gaseau niste mici tribune ce erau acoperite de o jumatate de dom.

Nivelurile superioare ale acestei cladiri semi-circulare din caramida, care intr-una dintre sectiuni avea sase etaje, erau folosite pentru birourile de unde intreaga piata era condusa. Lipit de aceste birouri se gasea un depozit foarte mare.

Nivelurile inferioare erau insa locul unde se intamplau cele mai interesante lucruri. Aici o multime de comercianti vindeau o mare varietate de bunuri cetatenilor romani veniti sa se aprovizioneze cu vin, ulei, fructe, legume si alte bunuri necesare vietii de zi cu zi. Magazinele care vindeau astfel de bunuri se numeau tabernae si erau ca niste cuburi cu ferestre micute si o deschidere mare spre strada. In total, complexul avea peste 150 de tabernae. Multe erau decorate cu imagini din mozaic care reprezentau marfurile magazinului respectiv. Clientii plateau cu niste jetoane pe care le cumparau inainte de a incepe cumparaturile.

Tot in partea inferioara a complexului se gasea si Sala Mare care masura 32 de metri lungime si avea nu mai putin de 8 metri inaltime. Aceasta sala se presupune ca era folosita pentru concerte, discursuri sau pentru diferite cursuri. Acoperisul pietei era menit sa creeze o atmosfera luminoasa, spatioasa. Era arcuit, facut din beton si se sprijinea pe stalpi pentru a permite luminii solare sa patrunda in magazine dar totusi sa-i protejeze pe cumparatori si pe comercianti de posibile intemperii.

Via Biberatica Via Biberatica - strada cu tabernae de la Mercati di Traiano

Pietele lui Traian ne ofera o imagine interesanta asupra arhitecturii urbane romane, intrucat este una dintre putinele structuri inalte care s-au pastrat pana in zilele noastre. In ciuda multor ani in care a fost lasat in paragina, complexul se gaseste intr-o conditie relativ buna. In 1574 Manastirea Santa Caterina da Siena a fost construita peste o parte a Pietelor lui Traian insa a fost demolata intre anii 1911 si 1914. Restaurarea complexului a fost dupa la bun sfarsit in timpul regimului fascist intre 1926 si 1934.

In zilele noastre turistii se pot plimba de-a lungul strazii principale cu magazine, Via Biberatica, sau pe unul dintre coridoarele complexului, de-a lungul camerelor ce in antichitate gazduiau tabernele.

Informatii utile despre vizita la Pietele lui Traian

Complexul Pietelor lui Traian poate fi vizitat ca parte a Museo dei Fori Imperiali

Adresa: Via IV Novembre 94 - 00187 Roma

Transport: Metrou linia B statia Colosseo; Autobuz: Liniile H, 40, 60, 64, 70 or 170

Orar: 9:30 - 19:30. Pe 24 si 31 decembrie se inchide la 2:00 PM. Ultima intrare este cu o ora inainte de inchidere.

Preturi: Pret intreg: 16,00 €; pret redus 14,00 €; audioghid in engleza, italiana, franceza sau germana: 6,00 €

Vizualizari: 1518