Piazza di Spagna din Roma si Treptele Spaniole


Piazza di Spagna este unul dintre cele mai populare locuri din Roma si in acelasi timp un loc foarte placut ochiului. Combinatia unor scari monumentale – celebrele trepte spaniole, cu un obelisc si o biserica atrage o multime de fotografi si turisti in aceasta piata.

In Piata Spaniei se gaseste o biserica franceza (Trinita dei Monti) in varful unui deal unde se poate ajunge urcand pe o scara foarte lunga, cunoscuta sub numele de Scalinata della Trinita dei Monti sau Treptele Spaniole. Ideea de a lega biserica de piata a aparut in secolul al XVII-lea, cand francezii au proiectat si o statuie a Regelui Ludovic al XIV-lea la capatul scarilor. Opozitia papala a facut ca planurile sa fie amanate pana in 1723, cand treptele monumentale au fost construite fara statuia regelui. Papa l-a angajat pe arhitectul italian Francesco de Sanctis care a prezentat un proiect ce i-a multumit atat papalitatea cat si pe francezi.

Piazza di Spagna din Roma Piazza di Spagna din Roma

Scara foarte eleganta este formata din 137 de trepte impartite in 12 sectoare diferite. Scara este deosebit de frumoasa in luna mai cand este decorata cu azalee. Treptele sunt in general foarte aglomerate; atrag atat turisti cat si localnici care le folosesc ca loc de intalnire.

La baza Treptelor Spaniole se gaseste Piazza di Spagna. Piata lunga si triunghiulara este numita dupa ambasada Spaniei pe langa Papa de la Roma. In secolul al XVII-lea, zona din jurul ambasadei era chiar considerata teritoriu spaniol.

Fontana della Barcaccia
La baza treptelor se gaseste Fontana della Barcaccia, o fantana sobra comandata de Papa Urban al VIII-lea si proiectata de Gian Lorenzo Bernini. Design-ul, o mica barca, a fost inspirat de iesirea din matca a raului Tibru din anul 1598, cand o mica barca a ramas aici dupa ce apele s-au retras.

Trinita dei Monti
Aceasta este o biserica franceza foarte frumoasa situata pe un deal in apropierea unei mici piatete numita tot piata Trinita dei Monti. De aici turistii se pot bucura de o foarte frumoasa priveliste a orasului Roma. La sfarsitul secolului 15, numai o mica capela exista pe acest deal. In 1495, Regele Frantei, Ludovic al XII-lea, a poruncit ridicarea unei noi biserici care sa inlocuiasca capela. Constructia a inceput in anul 1502 si s-a prelungit pentru mai multe decade. A fost finalizata de Papa Sistus al V-lea in anul 1585. Biserica gotica cu o fatada renascentista are doua turnuri cu clopote. In interior mai multe picturi decoreaza diferitele capele. Printre ele se gasesc si doua lucrari ale lui Daniele da Volterra, un elev al lui Michelangelo. Localizarea sa in apropierea Treptelor Spaniole fac din aceasta biserica un obiectiv turistic important din Roma. Obeliscul din fata bisericii a fost initial plasat in Gradinile lui Sallus. In 1788 a fost mutat la cererea Papei Pius al VI-lea. Hieroglifele de pe obelisc au fost copiate de pe obeliscul din Piazza del Popolo.

Colonna dell'Immacolata
In partea sud-estica a pietei se gaseste Colonna dell'Immacolata. Aceasta a fost ridicata in anul 1857 pentru a celebra dogma conceperii imaculate. Columna a fost gasita in anul 1777 sub o manastire. Astazi in varful columnei se gaseste si o statuie a Fecioarei Maria.

Vizualizari: 10614