Biserica Matthias din Budapesta


Biserica Matthias se afla in Buda si este unul din principalele obiective turistice din capitala Ungariei. Biserica se afla pe locul unei alte biserici construite pe vremea regelui Bela al IV-lea intre anii 1255 – 1269. Aceasta a fost reconstruita de mai multe ori. Parti ale bisericii au fost extinse si li s-a dat forma de poligon la sfarsitul secolului al XIV-lea. Din aceiasi perioada dateaza si magnifica poarta de la intrarea din sud, ce are un basorelief infatisand moartea Fecioarei Maria.

In anul 1309 Charles Robert de Anjou a fost incoronat in aceasta biserica, devenind Regele Carol I al Ungariei. In timpul domniei Regelui Matthias, dupa numele caruia a si fost numita biserica, au fost adaugate capele laterale dar si un oratoriu pentru familia regala, precum si noul turn al bisericii din partea de sud. In acest turn erau adapostite arme ale lui Matei Corvin ce dateaza din 1470. Acum, aceste arme se gasesc in interiorul bisericii.

Biserica Matthias din Budapesta Biserica Matthias din Budapesta

In 1526 cladirea a fost distrusa de foc si 15 ani mai tarziu a fost transformata intr-o moschee. Dupa ce turcii au fost alungati de habsburgi, iezuitii si-au asumat responsabilitatea bisericii Incoronarii, asa cum mai este ea numita si au renovat-o in stil Baroc. In 1867 Imparatul Franz Iosef I de Austria si consoarta sa Elisabeta (“Sissi”) au fost incoronati conducatori ai Ungariei aici; Franz List a compus muzica pentru ceremonia de incoronare.

Biserica a fost reconstruita in forma actuala intre anii 1874 si 1896, pentru reconstructie fiind ales stilul gotic. La sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial a fost serios avariata dar a fost restaurata cu migala, rabdare si munca ce a durat ani de zile. O adevarata bijuterie a bisericii gotice o reprezinta usa de pe fatada sudica ce o infatiseaza pe Fecioara Maria. De o parte si de cealalta a intrarilor se gasesc statuia Regelui Stefan I (cel Sfant) si Regelui Ladislau I.

Interiorul bisericii Matthias este decorat cu diverse forme geometrice si ornamentatii florale ce amintesc moscheia care a existat aici in trecut. Frescele si vitraliile dateaza din anii 1890; tot din aceasta perioada dateaza altarul neo-gotic.

In biserica exista Muzeul de Arta Ecleziastica. Vizitatorii pot admira in muzeu o serie de exponate pornind de la cripta medievala si pana la Capela Sfantul Stefan, exponate ce includ replici ale Coroanei Regale Ungare, bijuterii medievale regale si un numar important de relicve sarce.

Adresa:
I. Szentharomssg ter 2, Buda, Budapesta

Transport:
linia 16 de la Deak ter pana la Dealul Castelului.
Funicular: de la Clark Ádam ter pana pe Dealul Castelului

Orar:
Zilnic de la 9:00 AM la 6:00 PM

Pret:
400 HUF

Vizualizari: 959