Podul cu lanturi din Budapesta


Podul cu lanturi a fost prima legatura permanenta peste Dunare dintre Buda si Pesta.

Podul cu lanturi a devenit unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Budapesta. Podul face legatura peste Dunare intre Pesta si Buda. Ofera una dintre cele mai frumoase privelisti din oras, cu toata maretia Dunarii ce isi gaseste drumul pe sub acest pod. De asemenea poate fi admirata grandioasa cladire a Parlamentului care domina partea din Pesta a Dunarii si turnurile Castelului de pe dealul din Buda.

Podul cu lanturi din Budapesta Podul cu lanturi din Budapesta

Panorama ce poate fi admirata in timpul este cu mult mai fascinanta, cand luminile orasului lumineaza raul intunecat. Podul cu lanturi gazduieste cel mai mare festival din timpul verii din Budapesta; numit chiar “Vara pe Podul cu Lanturi”. In fiecare sfarsit de saptamana din Iulie pana la mijlocul lui August aici se desfasoara o varietate mare de programe si manifestari culturale.

Evenimentul acesta este ocazia perfecta pentru a traversa podul la pas, deoarece doar pietonii au acces pe pod in weekendurile din timpul festivalului.

Latimea mare a Dunarii a facut necesara construirea unui pod care sa fie suspendat de lanturi. Doua picioare masive din piatra sustin structura robusta din fier care cantareste aproape 5200 de tone. Podul are o lungime de 375 de metri si o latime de 16 metri. Distanta dintre picioare este de 202 metri.

Exista si doua statui ale unor lei care stau de straja la ambele capete ale podului. Se spune ca artistul a uitat sa sculpteze limbile leilor. In timpul ceremoniei de inaugurare un copil a facut o remarca la acest aspect iar sculptorul a devenit foarte nelinistit si s-a aruncat de pe pod in Dunare.

Vizualizari: 809