Scurt istoric al orasului Budapesta


Zona capitalei Ungariei a fost locuita de mii de ani. Sunt cunoscute asezarile celtilor din secolul 3 I.Ch. Transdanubia a fost apoi cucerita de Imperiul Roman care a denumit provincia Panonia. Aquincum, care astazi este cartierul Obuda din Budapesta s-a dezvoltat si a devenit capitala provinciei romane Panonia. Dupa retragerea romanilor, regiunea a fost controlata pe rand de huni, de gotii de est, de avari sau de alte populatii migratoare. Din secolul al VIII-lea zona a fost locuita de slavi; acestia erau vasali ai francilor.

Ungurii au venit aici in secolul al IX-lea. Si-au stabilit primele localitati in Aquincum pe care l-au numit Obuda si pe insula Csepel. Dupa invazia mongola din 1241-1242 castelul din Buda a fost fortificat. Pe malul opus al Dunarii a luat nastere Pesta.

In secolul al XIII-lea Buda a devenit oras de scaun si cel mai important oras al tarii. Castelul a fost largit si unele biserici au fost construite. Printre acestea se numara Biserica Matthias si Biseria Maria Magdalena. In timpul domniei regelui Matthias castelul din Buda a trecut prin cea mai glorioasa epoca a sa. Tot in aceasta epoca Pesta a primit privilegii egale cu Buda din partea regelui si s-a dezvoltat puternic. Vechiul Obuda care era in posesia reginei, a ramas mai slab dezvoltat. In jurul anilor 1500, in urma unei cresteri rapide a populatiei, orasul a fost fortificat pe marginea Pestei si in zona Castelului. Dupa ce Buda a fost cucerita de otomani in anul 1541, orasul a inceput sa se deterioreze si a continuat acest proces de decadere pana in 1686 cand a fost eliberat. Cu exceptia unor bai turcesti, cateva bastioane si capele, nu a mai ramas nimic din acea perioada.

In secolul al XVIII-lea, lucrari ample de reconstructie au fost demarate atat in Pesta cat si in Buda iar in scurt timp centrul istoric a fost inconjurat de noi cartiere care s-au dezvoltat rapid. Biserici in stil baroc, palate si vile ce exista si in zilele noastre sunt mostenirea acelei periaode. Sfarsitul secolului al XVIII-lea si inceputul secolului al XIX-lea au marcat inceputul clasicismului, un stil ce avea sa domine caracterul arhitectural al Pestei si Budei timp de un secol. In aceasta perioada Buda si Pesta au devenit iarasi centrul economic, spiritual si politic al tarii. In 1938, o serie de inundatii au cauzat pagube serioase. Intelegerea cu Habsburgii Austriei din 1867 a adus stabilitate politica, ceea ce a dat noi impulsuri economiei. Capitalurile private au inceput sa castige teren. Industrializarea pe scara larga a inceput iar lipsa fortei de munca din orase si aglomeratia demografica de la sate au dus la migrari masive de la sat la oras. Acest lucru a condus la cresti importante ale populatiei din Buda si Pesta. In 1873 orasele separate dar interdependente Buda, Pesta si Obuda au fost integrate aceleiasi unitati administrative: Budapesta. Dezvoltarea a continuat si au fost contruite drumuri, un sistem de bulevarde tip centura format din trei astfel de drumuri si s-au pus bazele unui oras modern.

In timpul celui de-al Doilea Raboi Mondial, au fost distruse multe cladiri sau au fost grav avariate, dar majoritatea au fost reconstruite in anii ce au urmat. Artileria grea ce a fost folosita in timpul revolutiei din 1956 a lasat si ea urmari asupra cladirilor din Budapesta.

In 1950, suburbiile au fost si ele incorporate in capitala pentru a forma Marea Budapesta, iar in anii 60 au inceput lucrarile la liniile de metrou. Astazi Budapesta este un oras clasic si modern, plin de viata si istorie. Toate aceste caracteristici fac din capitala Ungariei un oras preferat de foarte multi turisti.