Gulas la Budapesta


In vacanta la Budapesta, orice turist trebuie sa incerce bunataturile culinare locale.

Ce este gulasul?

Gulasul este un fel de mancare originar din Ungaria. Este ori fel principal de mancare ori o supa, in general facut din carne de vita, ceapa rosie, legume, condimente si paprika. Denumirea de gulas vine de la cuvantul unguresc gulyas, un cuvant ce desemneaza un pastor sau om care are grija de o cireada.

In Ungaria, Gulasul este numit gulyas. Gulyasleves este un preparat asemantor care este ca o supa. Felul de mancare Gulas, era in mod traditional o tocanita pe care o si-o preparau vacarii. Gulasul este preparat si astazi atat ca supa cat si ca tocanita. Gulasul alaturi de porkolt si paprikas, au origini comune; toate provin din tocana preparata in trecut de cei ce aveau grija de turmele de vite si sunt considerate mancarurile traditionale din Ungaria.

Gulas la Budapesta
Gulas in Budapesta

Unde pot manca gulas la Budapesta?

Fiind mancarea traditionala in Ungaria, gulasul este servit intr-o multitudine de restaurante si localuri din Budapesta, multe dintre ele cu retete proprii de preparare a gulasului.

Budapesta este un oras senzational in adevaratul sens al cuvantului iar ungurii isi pretuiesc mancarea, de accea dupa ce ati vizitat frumusetile orasului, puteti poposi intr-un restaurant traditional unguresc spre a incerca aceast fel de mancare delicios.

Iata mai jos cateva recomandari de restaurante care servesc gulas:

Blue Rose Restaurant - Adresa: Wesselenyi utca 9., Budapesta 1077, Ungaria
Busulo Juhasz Restaurant - Adresa: Kelenhegyi utca 58, Budapesta 1118, Ungaria
Csalogany Restaurant - Adresa: Csalogany utca 26., Budapesta
Hunyadi Restaurant - Adresa: Hunyadi J. utca 17., Budapesta
Bock Bistro - Erzsebet korut 43-49 (inchis duminica)