Sfaturi practice pentru vacanta la Budapesta


Budapesta Card

Budapesta Card va poate economisi o multime de bani. Acest card de plastic, da dreptul posesorului sau si unui copil de pana in 14 ani sa beneficieze de toate avantajele cardului. Aceste avantaje sunt:

- dreptul de a folosit nelimitat transportul in comun pe perioada de validitate a cardului.
- reduceri la anumite restaurante, magazine, centre de inchiriat masini si multe alte locuri.
- intrare libera sau cu reducere la peste 60 de muzee si obiective turistice.
- tururi organizate de vizitare a obiectivelor turistice importante la jumatate de pret.

Budapesta Card, vine si cu o brosura, cu harta Budapestei si cu harta metroului din Budapesta. Brosura detaliza toate facilitatile si modul de folosire al cardului. Puteti cumpara Budapesta Card pentru 48 de ore la pretul de 6500 HUF sau pentru 72 de ore la pretul de 8000 HUF.

Daca vizitati Budapesta pentru 2-3 zile si planuiti sa vedeti cat mai multe dintre obiectivele turistice si atractiile orasului sau trebuie sa calatoriti foarte mult cu transportul public atunci Budapesta Card este o optiune excelenta.

Bacsisurile

Felul in care se lasa bacsisuri este putin diferit in Budapesta. Banii nu se lasa pe masa - acest lucru este considerat prostesc si nepoliticos. Trebuie sa intrebati inainte daca serviciul este inclus in nota, deoarece unele localuri practica acest lucru. In cazul in care serviciul este inclus in nota nu mai este nevoie sa lasati nici un bacsis. In caz contrar, trebuie sa dati banii chelnerului si sa-i spuneti suma pe care o doriti ca rest sau sa ii dati direct banii pentru nota plus bacsisul pe care doriti sa il lasati.

Nu este un lucru tocmai neobisnuit ca unii chelneri sa incerce sa va ceara mai multi bani vazand ca sunteti straini. Va pot aduce un fel de mancare sau ceva ce nu ati comandat pentru a va pune mai apoi sa platiti sau pur si simplu sa incarce nota la sfarsit. In cazul in care vi se pare ca a costat prea mult cereti un meniu si verificati atent nota. Daca este mai mare cu mai mult de 15% decat ceea ce ati consumat cereti sa vorbiti cu patronul restaurantului sau nu mai lasati bacsis. Desi in multe locuri puteti plati cu euro nu este o idee tocmai buna pentru ca restaurantele va ofera un curs foarte prost. In societatea maghiara este foarte bine implementat bacsisul ca si la noi. Chelnerii, taximetristii, benzinarii, frizerii, toti asteapta un bacsis. Daca nu sunteti multumit de un anumit serviciu nu lasati bacsis. Mesajul va fi receptionat foarte clar.

Moneda

Moneda nationala in Ungaria este forintul. Exista monezi de 1, 2, 5, 10, 20, 50 si 100 de forinti. Bancnotele sunt de 200, 500, 1000, 2000, 5000, 10000 si 20000 de forinti.

Peste tot in Budapesta exista exista ATM-uri, inclusiv in gari si statiile de autobuz. In unele locuri exista si automate de schimb valutar. Daca doriti sa schimbati bani, evitati casele de schimb valutar si folositi in schimb bancile. Pentru asta trebuie insa sa aveti grija la orar. Bancile se inchid in jurul orelor 5-6 pm iar biroul de schimb valutar poate fi uneori inchis cu o ora inainte de inchiderea bancii.

Cartile de credit si debit, Visa, Mastercard, American Express sunt acceptate aproape peste tot in Budapesta si pot fi folosite in restaurante, magazine, hoteluri, firme de inchiriat masini, agentii de turism si benzinarii. Puteti intalni situatii cand nu sunt acceptate la muzee, unele supermarket-uri, statiile de tren si autobuz.

In Ungaria TVA-ul este intre 5 si 25 de procente si nu este mereu inclus in pretul afisat pe produs. Asadar ar fi bine sa verificati daca TVA-ul este inclus in pretul afisat al produsului pentru a nu plati mai mult decat va asteptati.

Ca mai toate orasele importante de pe glob, Budapesta are o taxa turistica ce este inclusa in majoritatea formelor de cazare.

Pentru cazul in care vizitati Budapesta cu masina trebuie sa aveti grija unde parcati, mai ales in zonele turistice si in centrul orasului. Automatele de plata a parcarii sunt numai in limba maghiara si accepta numai monezi. De multe ori trebuie sa platiti in avans si nu se inteleg exact tarifele sau timpul pentru care trebuie sa platiti iar reprezentatii municipalitatii vaneaza cu eficienta maxima masinile care nu au permise de parcare valide pentru a aplica amenzi.