Budapesta - Perla Dunarii


Obiectivele turistice si frumusetea orasului fac din Budapesta o destinatie de vacanta perfecta pentru un weekend romantic.

Considerata de multi drept unul dintre cele mai frumoase orase din lume, Budapesta este un oras in care turismul este bine dezvoltat. Numarul celor care aleg Budapesta ca destinatie de vacanta sare de 20 de milioane anual. Budapesta este impartita in 23 de diviziuni administrative dar poate fi impartita mult mai usor in Buda, Pesta si Dealul Castelului din Budapesta.

Budapesta a luat nastere prin unirea a trei orase: Obuda, Buda si Pesta. Este locul unde se gaseste a doua cea mai mare sinagoga din lume si orasul unde s-a nascut Rubik, creatorul celebrului cub

Dunarea in Budapesta Dunarea in Budapesta

Cele doua parti pot fi foarte usor considerate doua orase diferite, Buda de partea vestica a Dunarii si Pesta de partea estica, formeaza impreuna un tot unitar desi sunt diferite. Poporul maghiar este foarte mandru de capitala tarii care a avut de-a lungul timpului o contributie importanta in peisajul cultural european, in special in muzica, un limbaj universal pe care nu trebuie sa-l vorbesti pentru a il aprecia.

Mai cosmopolita decat Praga, mai romantica ca Varsovia si mai frumoasa poate decat amandoua, Budapesta se situeaza pe Dunare la confluenta dintre Marea Campie Panonica si dealurile Buda. Cu parcuri care mai de care mai interesante si frumos aranjate, muzee pline de comori, vase de croaziera care navigheaza lin pe cursul marelui fluviu. Budapesta mai ofera si bai termale din era otomana sau o viata de noapte ce isi face simtita prezenta pana in zori. Capitala Ungariei este unul dintre cele mai incatatoare orase ale batranului continent.

Natura este foarte darnica cu Budapesta, peisajele din oras si din jurul acestuia fiind extrem de frumoase, dar si contributia oamenilor este cel putin la fel de impresionanta. Din punct de vedere arhitectonic, Budapesta este un diamant cu influente din stilul baroc, neoclasic sau art nouveau. In epoca de aur a capitalismului, la sfarsitul secolului al XIX-lea, majoritatea cladirilor ce pot fi vazute astazi au fost construite. In unele zone, in special de-a lungul Nagykörút (marele drum in cerc) si in zona Andrássy út pana in Városliget (Parcul Orasului), Budapesta isi merita cu varf si indesat supranumele de "Parisul Europei Centrale".

Aproape fiecare cladire are anumite detalii interesante de la basoreliefuri neoclasice pana la gauri lasate de gloantele din Al Doilea Razboi Mondial sau de la revolta din 1956. In unele zone ranile Budapestei nu sunt ascunse. De-a lungul anilor, industrializarea sau poluarea survenita de la automobile au accentuat degradarea. In ultimii ani insa lucrarile de renovare si reconstructie au fost de-a dreptul remarcabile. Unii oameni sunt chiar de parere ca orasul devine prea curat si ordonat si ca acest aspect anuleaza putin din farmecul estic al orasului. Totusi Budapesta urmeaza un curs normal de dezvoltare, pastrand in acelasi timp aerul care-l face atat de frumos. Acest proces prin care Budapesta doreste sa-si recapete bine meritatul statut de oras de talie mondiala, a adus cu sine tot bagajul pe care o astfel de tentativa il implica; arhitectura moderna, practica dar fara "suflet", activitati de crima organizata, telefoane mobile la urechea fiecarui pieton, un restaurant fast-food la fiecare colt de strada. Cu toate acestea Budapesta continua sa fie si va ramane intotdeauna exotica, adesea pasioanala, cu radacinile bine infipte in cultura europeana, dar cu cate o sclipire sporadica generata de originile estice ale locuitorilor sai.

Budapesta este fabuloasa, romantica si incitanta oricand ati alege sa o vedeti. De recomandat este insa sa alegeti plimbari prin Budapesta imediat inainte de apus, pe perioada verii si primavara cand Dealul Castelului este scaldat de o lumina calda de culoare galbena sau portocalie. O plimbare pe malul Dunarii sau traversarea marelui fluviu pe oricare dintre podurile ce-i unesc malurile, trecand pe langa un cuplu de indragostiti ce se imbratiseaza pasional va face orice turist sa simta si mai bine romantismul ce cuprinde intregul oras.