Orasul Artelor si Stiintei din Valencia


Orasul Artelor si Stiintei este un ansamblu arhitectonic ce a fost ridicat in albia secata a raului Turia din Valencia, Spania. Cursul raului a fost deviat inca din anul 1957, in urma unor inundatii foarte puternice ce au afectat orasul. Proiectat Santiago Calatrava, arhitect ce s-a nascut chiar in Valencia, constructia ansamblului in stil modern a inceput inca din 1996 si astazi acest complex este cea mai importanta atractie turistica moderna din Valencia. Proiectul a fost si continua sa ramana, foarte controversat, in principal datorita costurilor enorme de constructie si intretinere, si chiar si din cauza design-ului sau, care unora nu le este tocmai pe plac.

Orasul Artelor si Stiintei din Valencia Orasul Artelor si Stiintei din Valencia

Santiago Calatrava este un arhitect celebru ce se mandreste cu o serie de lucrari cu adevarat de amploare si care in anul 2011 a fost numit membru al Consiliului Pontifical de Cultura, de catre Papa Benedict al XVI-lea. Printre lucrarile sale de marca se numara noul World Trade Center din New York, Muzeul Viitorului din Rio de Janeiro, Universitatea din Zurich si altele. Multe dintre lucrarile sale au insa o caracteristica comuna, aceea de a depasi cu mult bugetele previzionate. Spre exemplu noul World Trade Center a fost bugetat la doua miliarde de dolari insa este posibil ca in total costurile sa sara de patru miliarde de dolari. La fel s-a intamplat si cu Orasul Artelor si Stiintei. Costurile initiale se ridicau la aproximativ 250 de milioane de euro insa au ajuns la peste un miliard de euro. In plus au existat si o serie de probleme si reparatii foarte costisitoare ce au trebuit efectuate la putin timp dupa ce complexul a fost dat in folosinta. Toate acestea nu au facut decat sa dea apa la moara criticilor.

Orasul Artelor si Stiintei din Valencia Orasul Artelor si Stiintei din Valencia

Orasul Artelor si Stiintei din Valencia este format dintr-o serie de cladiri si componente arhitectonice care sunt cunoscute sub denumirea lor in dialectul local. El Palau de les Arts Reina Sofia este o sala de opera si gazda pentru diferite manifestari artistice; L'Hemisferic gazduieste un cinematograf imax, un laserium si un planetarium; L’Umbracle este o promenada; El Museu de les Ciencies Principe Felipe este un muzeu de stiinta; Oceanografic este un aquarium si parc acvatic in aer liber; Agora, un spatiu multi-functional unde se organizeaza diferite evenimente. Inconjurat de bazine cu apa, Orasul Artelor si Stiintei din Valencia si zona din jurul acestui complex, sunt in general folosite ca loc de plimbare si relaxare, atat ziua cat si noaptea. In cadrul complexului se gaseste si un bar in aer liber deschis seara, chiar langa El Museu de les Ciencies Principe Felipe.

Albia secata a raului Turia, la capatul careia se gaseste Orasul Artelor si Stiintei, a fost transformata si s-au amenajat aici o serie de gradini, care fiind amplasate chiar in albia raului, par cumva scufundate. Turistii care vor sa mearga pe jos din centrul vechi al orasului Valencia pana la Orasul Artelor si Stiintei trebuie sa stie ca plimbarea dureaza aproximativ 40 de minute.

Orasul Artelor si Stiintei - Informatii despre vizita

Adresa:
Av del Profesor Lopez Pinero, 7 46013 Valencia, Spania.

Transport:
Autobuze: 19, 35, 95 si 40.

Vizualizari: 366