Catedrala din Valencia


Fondata in secolul al 13-lea pe locul unei vechi moschei, Catedrala din Valencia este deosebita prin faptul ca incorporeaza mai multe stiluri arhitectonice si detine cateva comori artistice cu adevarat interesante - printre care si una dintre cele mai de seama relicve ale crestinatatii: Sfantul Graal.

Istoricul Catedralei din Valencia

Catedrala din Valencia a fost construita intre anii 1252 si 1482 pe locul unde se gasea o mai veche moschee si probabil inainte de ea, un si mai vechi templu roman inchinat zeitei Diana - zeita vanatorii in mitologia romana, echivalenta zeitei Artemis din mitologia greaca. Initial biserica a fost inchinata Mantuitorului pentru ca mai apoi El Cid sa o dedice Fecioarei Maria. Regele Jaime Cuceritorul a procedat si el la fel aducand in capela principala icoana Fecioarei pe care o purta mereu cu el - astazi aceasta icoana este bine pastrata in sacristie.

Fatada Catedralei din Valencia Fatada Catedralei din Valencia

In 1262, episcopul Adres de Albalat a pus piatra de temelie a cladirii in stil gotic. Aceasta avea trei naosuri care se intindeau doar pana la corul prezentei cladiri. Episcopul Vidal de Blanes a construit sala canonica si Jaime de Aragon a adaugat celebrul turn - La Miguelete - in anul 1418. De asemenea in secolul al 15-lea domul a fost adaugat si naosurile extinse pana in spatele corului, unind cladirea cu turnul si formand intrarea principala. Arhiepiscopul Luis Alfonso de los Cameros a inceput constructia capelei principale in anul 1674. Aceasta este decorata cu marmura si bronz intr-un stil ornamental specific acelei perioade.

La inceputul secolului al 18-lea, germanul Conrad Rudolphus a adaugat fatada opulenta in stil baroc a intrarii principale. O lucrare de restaurare ce a avut loc in acelasi secol a insemnat rotunjirea arcadelor ascutite, schimbarea coloanelor gotice cu unele corintiene si redecorarea zidurilor. In mod tragic, in razboiul din 1808, o superba catapeteasma din argint a fost luata si topita pentru a face monezi necesare pentru a acoperi o parte din costurile campaniei militare.

Ce e de vazut la Catedrala din Valencia

Exteriorul Catedralei din Valencia este in cea mai mare parte Gotic. Arcadele neobisnuite in stil gotic din jurul absidei din partea nord-estica amintesc de Colosseumul din Roma. Puerta de los Apostoles este una dintre intrari si este bogat decorata cu sculpturi gotice si o fereastra din secolul al 14-lea dar se pot observa si influente ale stilului baroc. Imbinarea dintre gotic si baroc este de altfel una dintre caracteristicile care fac din Catedrala din Valencia un obiectiv turistic atat de interesant.

Interiorul Catedralei din Valencia Interiorul Catedralei din Valencia

Interiorul este predominant gotic si contine o multime de comori artistice si religioase. Printre cele mai notabile sunt doua picturi ale lui Goya din capela San Francesco, una dintre ele prezentand o exocizare. Turnul octogonal, La Miguelete, are 207 trepte ce pot urcate de vizitatori pentru a se bucura de privelisti spectaculoase ale orasului presarat de domuri albastre ale altor biserici. Turnul este numit astfel pentru ca a fost consacrat de Sf Mihail in anul 1418.

Muzeul catedralei contine o colectie interesanta de picturi si un chivot ce cantareste 2300 de kilograme din aur, argint si bijuterii donate de cetatenii orasului. Acesta este purtat pe strazile orasului in zilele de sarbatoare. Cea mai pretuita comoara din Catedrala din Valencia este un potir cunoscut sub numele de Santo Caliz, despre care se spune ca ar fi Sfantul Graal. Chiar daca acest lucru este adevarat sau nu, acest artefact este cu siguranta unul uimitor. Potirul extrem de vechi, a fost ascuns intr-o manastire din nordul Aragonului in vremuri de mult apuse si a inspirat multe legende legate de Sfantul Graal. A fost pus intr-o racla in catedrala inca din 1437 si poate fi vazut intr-o capela simpla din piatra, mai intunecata, din coltul catedralei.

Detaliu - Catedrala din Valencia Detaliu - Catedrala din Valencia

Santo Caliz este compus din doua parti: o cupa veche din piatra atasata unui suport de provenienta medievala. Expertii au datat artefactul ca fiind facut in secolul 1 I.Hr. si au stabilit ca cel mai probabil provine din Antioch sau Alexandria. Suportul medieval si toartele sunt facute din aur iar baza din alabastru este decorata cu perle si pietre pretioase. Ordinul aflat in posesia potirului Santo Caliz a stabilit ca relicva este autentica si ca este chiar cupa din care Isus a baut la Cina cea de Taina, insa Vaticanul nu a fost de acord in mod oficial cu aceasta teorie. Desi atat Papa Ioan Paul al II-lea cat si Papa Benedict al XVII-lea au folosit potirul pentru slujbele pe care le-au sustinut in vizitele lor la Valencia, seful departamentului de Arta Crestina Timpurie al Muzeelor Vaticanului, Umberto Utro a spus ca relicva nu poate fi cana folosita de Isus pentru simplul motiv ca este prea pretentioasa pentru un om sarac si in plus nu exista o traditie a pastrarii de relicve in iudaism.

Catedrala din Valencia - Informatii despre vizita


Adresa:
Piata Almoina, 46003, Valencia, Spania.

Transport:
Autobuz: 9, 27, 70, sau 71.

Orar:
Catedrala e deschisa zilnic: 07:30 - 13:00 si 16:30 - 20:30
Miguelete: de luni pana sambata: 10:00 - 19:00; duminica: 10:00 - 13:30 si 19:00 - 21:00.
Muzeul Catedralei: de luni pana vineri 10:00 - 13:00 si 16:00 - 19:00.

Preturi:
Intrarea in catedrala este gratuita.
Muzeul Catedralei din Valencia: 4.50 €.
Accesul in Miguelete: 2.00 €.

Vizualizari: 3347