Valencia - Sfaturi practice


In Valencia se vorbesc doua limbi oficiale: valenciano, un dialect de catalana ce se vorbeste in comunitatea valenciana, si spaniola, limba oficiala a tarii. Intr-o oarecare masura se vorbeste si engleza iar franceza este ceva mai putin cunoscuta. Informatiile turistice, meniurile, informatiile oferite la obiectivele turistice sunt de cele mai multe ori disponibile in engleza, franceza si germana.

Temperaturile din Valencia

Climatul in Valencia este unul mediteranean cu veri calde si uscate si ierni blande. Sezonul ploios din Valencia tine cu precadere primavara si toamna, cu ploi torentiale destul de dese. In general temperaturile sunt placute pe mai tot parcursul anului si nu prea scad sub 15 grade celsius cu exceptia zonelor muntoase unde pot ajunge si sub pragul inghetului. Verile in Valencia sunt calde si greu de suportat. Temperaturile maxime ajung usor la 30-35 de grade cu umiditate moderata.

Sigurata si infractionalitate

Valencia este un oras sigur in general, infractiunile cu violenta fiind aproape inexistente. Turistii se pot plimba fara grija prin mai toate zonele orasului insa precautiile necesare in toate orasele mai mari sunt necesare si aici. In special in zonele turistice este bine sa va feriti de hotii de buzunare sau de cei care smulg gentile si portofelele din maini.

Bani, bancomate, banci

Bancile sunt deschise in general de la 8:30 la 14:00 de luni pana vineri si ca in toata Europa mai toate cartile de credit si debit majore sunt acceptate. ATM-urile accepta aceste carduri si elibereaza Euro, insa trebuie sa va interesati atent de comisioane. In Spania TVA-ul este intre 10 si 21% si este inclus deja in preturile afisate. Daca nu este inclus, acest lucru ar trebui sa fie clar indicat.

Taxi-uri si transport in Valencia

Valencia dispune de un sistem de transport in comun bine pus la punct cu bilete diferite valabile pe autobuze, metrou si trenuri regionale. Taxiurile se gasesc pe toate drumurile si au preturi rezonabile. Sunt destul de putine acele taxi-uri care accepta carti de credit, deci ar trebui sa aveti bani cash. Parcarile gratuite sunt o raritate in centrul orasului si locurile de parcare sunt destul de scumpe asa ca este recomandat sa inchiriati masina doar pentru excursii in afara orasului.

Bacsisurile in Valencia

In restaurante, hoteluri, taxi-uri, bacsisul nu este inclus in pret. Desi optional, bacsisul este usor acceptat si de multe ori asteptat. Acesta este in general un procent sub 5% din valoarea notei de plata, in functie de calitatea serviciului. Cei care va ajuta cu bagajele la hotel sau aeroport asteapta in general, in functie de bagajele pe care le aveti, intre 1 si 3 euro.