Valencia - Plaja si paella


Valencia este al treilea oras ca marime din Spania si din punct de vedere turistic nu se poate spune ca are un obiectiv turistic reprezentativ sau atat de cunoscut incat poate de unul singur sa atraga multimi de turisti din intreaga lume. Valencia nu dispune de o Sagrada Familia sau de un muzeu Prado si nici ca numar de atractii turistice nu se poate lua la intrecere cu principalele orase turistice ale Spaniei, Madrid si Barcelona. Atunci va veti intreba de ce ati vizita Valencia? Iata doar cateva motive...

Portul din Valencia este cel mai mare port al Spaniei si cel mai mare din Mediterana. Se afla pe locul cinci Europa si pe locul 30 in lume, iar 51% din PIB-ul Spaniei este generat de afaceri ce au legatura cu acest port!

Latura moderna a Valenciei - Orasul Artelor si Stiintei Latura moderna a Valenciei - Orasul Artelor si Stiintei

Motive pentru a vizita Valencia

Desi pentru multi se afla cumva in umbra altor orase cum ar fi Madrid, Barcelona sau Sevilia, Valencia este cu siguranta un oras care merita sa fie vizitat. Se afla la mai putin de doua ore distanta de Madrid, insa pentru a ajunge asa repede trebuie sa luati trenul de mare viteza care leaga cele doua orase, ceea ce poate insemna un efort considerabil pentru portofel. Motivele care pot convinge turistii sa faca o vizita in Valencia nu sunt deloc putine. Si dintre toate, arhitectura cu adevarat deosebita este cu siguranta unul care poate convinge multa lume. O serie intreaga de piatete ce pornesc de la gara spre partea nordica a centrului vechi poarta vizitatorii printr-o gama larga de stiluri arhitectonice, de la modernista, la renascentism si apoi spre stilul gotic. In zona dinspre plaja, se gaseste o lume cu totul noua - cea a arhitecturii moderne, contemporane.

Valencia este si locul unde se gasesc cateva dintre cele mai interesante muzee din intreaga Spanie. Printre ele se numara Muzeul de Arte Frumoase din Valencia, Institutul Valencian de Arta Moderna sau Muzeul de Stiinta Printul Felipe din cadrul Orasului Artelor si Stiintei.

Si daca arhitectura sau artele frumoase nu se numara neaparat printre motivele care v-ar putea determina sa vizitati Valencia, atunci poate arta culinara ar putea-o face. Daca este asa atunci trebuie sa stiti ca Valencia este orasul unde a luat nastere celebra mancare spaniola, paella. Si dintre toate varietatile acestui fel de mancare, paella valenciana, este cea clasica, originala. Aceasta mancare delicioasa se prepara cu pui sau iepure, legume verzi ca ardeiul gras, anghinarele sau sparanghelul si fasole. Desigur nu lipseste orezul asezonat cu sofran, condimentul care ii confera acea culoare aurie extrem de placuta.

Desi se afla pe tarmul Mediteranei, despre Valencia se spune ca este un oras care traieste cu spatele spre mare. Acest lucru arata ca spiritul orasului nu este neaparat in comuniune cu plaja iar centrul si cele mai atractive zone ale Valenciei nu se afla prea aproape de plajele sale.

Valencia este si un oras vibrant cu o viata de noapte foarte activa si locul unde se organizeaza diferite festivaluri care pot constitui in sine, motive pentru un scurt city-break in Valencia. Un festival celebru este Fallas, ce are loc in luna martie si care este un mare motiv de sarbatoare ce transforma orasul timp de o saptamana, intr-o adevarata zona de razboi, in principal datorita artificiilor care nu mai contenesc. Un alt festival este Tomatina, care se organizeaza de fapt in Bunol, un oras din afara Valenciei. Tomatina este un festival devenit celebru in intreaga lume, in cadrul caruia participantii iau parte la o bataie cu rosii de mari proportii. Din 2013 oficialitatile au introdus bilete (la pretul de aproximativ 10 €) pentru participantii dornici sa ia parta la batalia epica cu rosii organizata pe strazile orasului.

Valencia este un oras care are si o istorie foarte interesanta, iar o parte dintre obiectivele sale turistice sunt marturie a acestui fapt. Un oras cu un trecut interesant, dar si cu cladiri parca desprinse din viitor, cu o viata agitata si oameni frumosi, Valencia este un loc interesant pentru orice turist care doreste sa vada si altceva in Spania si sa cunoasca mai bine cultura acestor locuri.