Palatul Regal din Paris - Palais Royal


Palatul Regal - Palais Royal - a fost construit in anul 1629 de catre Cardinalul Richelieu, un cunoscut om politic si influent ministru francez aflat in functie in perioada 1624 - 1642. Richelieu a ramas in istorie datorita abilitatilor sale in domeniul politic si modului transant in care rezolva disputele la care lua parte.

Palatul Regal din Paris
Palatul Regal din Paris

La acea vreme palatul era cunoscut sub numele de Palais Cardinal insa a devenit palat regal dupa ce cardinalul a lasat cladirea prin testament, Regelui Ludovic al XIII-lea. Regele Soare, Ludovic al XIV-lea, si-a petrecut copilaria aici inainte de a se muta la Palatul Luvru ce se gaseste in apropiere si mai apoi la Palatul Versailles.

Intre anii 1871 si 1874, Ludovic-Filip d'Orleans, varul Regelui Ludovic al XVI-lea a extins palatul adaugand o serie de arcade si incaperi ce au fost folosite ca magazine. Pentru o vreme palatul a gazduit chiar cafenele si cluburi unde se desfasurau jocuri de noroc. Palatul Regal a fost jefuit in timpul revolutiei din 1848 si apoi aproape distrus de un incendiu in 1871. Din fericire insa, structura de baza a supravietui si dupa o restaurare minutioasa ce a avut loc in anul 1876, cladirea a intrat in administrarea statului. In zilele noastre ea gazduieste Consiliul de Stat si alte institutii guvernamentale.

Palatul nu este deschis spre vizitare publicului larg, insa turistii pot vedea curtea si gradinile. Curtea palatului este cunoscuta sub numele de Cour d'Honneur si este dominata de o opera de arta a lui Daniel Buren ce a fost amplasata aici in anul 1986. Aceasta este formata din 280 de cilindri cu dungi albe si negre.

Palatul Regal din Paris - Curtea interioara
Palatul Regal din Paris - Curtea interioara

Chiar in imediata vecinatate a curtii Palatului Regal din Paris se gasesc Gradinile - Jardin du Palais Royal. Acest spatiu este amenajat in jurul unei fantani centrale si este un refugiu foarte linistit in inima unui oras aglomerat. Gradina ce poate fi vazuta astazi este ceva mai mica decat cea proiectata initial pentru Cardinalul Richelieu, in principal datorita celor 60 de cladiri cu arcade ridicate pe trei laturi ale parcului de catre Ludovic-Filip d'Orleans in 1874. Cladirile din jurul gradinii gazduiesc in prezent restaurante, mici magazine de delicatese si galerii de cumparaturi.

Transport:
Metrou: statia Palais Royal - M7, M1.

Adresa:
Place du Palais Royal, Arondismentul 1, Paris.

Vizualizari: 1265