Chateau de Vincennes, Paris


Chateau de Vincennes este un castel ce se afla in partea estica fata de centrul Parisului. In trecut a servit drept resedinta regala din secolul al 12-lea pana in secolul al 18-lea cand regele si-a mutat resedinta oficiala la Palatul Versailles.

Oringile acestui castel pot fi urmarite inapoi in timp pana in 1150 cand Ludovic al VII-lea a construit aici o cabana de vanatoare care a fost in curand extinsa. Castelul in sine, care initial era o fortareata, a fost ridicat abia un secol mai tarziu cand a fost facut si impresionantul donjon. Cu o inaltime de 52 de metri este inca cel mai inalt donjon din Europa. In 1410 fortareata a fost inconjurata de ziduri cu o lungime nu mai mica de 1200 de metri pe care au fost ridicate 9 turnuri care initial aveau pana la 42 de metri inaltime.

Chateau de Vincennes
Chateau de Vincennes

Tot in aceeasi perioada a fost inceputa si constructia unei capele dupa modelul de la Sainte-Chapelle. Capela cu ale sale superbe vitralii a fost terminata abia dupa 182 de ani in 1552.

Castelul Vincennes ca resedinta regala

In timp ce Luvrul este resedinta principala a familiei regale, membrii ai acesteia veneau des la Chateau de Vincennes. Aici se organizau o sumedenie de evenimente importante cum ar fi unele nunti regale si de asemenea nu mai putin de trei regi au fost nascuti aici. Regele locuia de obicei intr-un apartament din Donjon, in special in perioade mai tulburi cu ar fi razboaie religioase sau razboiul de 100 de ani.

Chateau de Vincennes
Chateau de Vincennes

Intre secolele al 16-lea si al 17-lea castelul Vincennes a continuat sa fie extins, urmarindu-se in principal transformarea fortaretei intr-un palat rezidential. In aceasta perioada mai multe pavilioane au fost adaugate in partea sudica a donjonului deoarece curtea regala locuia foarte des la Vincennes. Toate acestea s-a schimbat in 1671 cand Regele Ludovic al XIV-lea a decis sa se mute in abia terminatul Palat de la Versailles. Palatul Luvru din centrul Parisului a fost abandonat un an mai tarziu.

Chateau de Vincennes, in urma familiei regale

Cand castelul a fost parasit de familia regala, a devenit sediul fabricii de portelanuri Vincennes si apoi a servit drept inchisoare ce a gazduit personalitati cum ar fi Diderot si Marchizul de Sade. Napoleon a folosit cladirea pe post de arsenal si in 1840 era o fortareata cu scop militar. Marea majoritate a turnurilor de pe zidurile fortaretei au fost daramate in aceasta perioada. Astazi, Chateau de Vincennes este muzeu si un obiectiv turistic interesant. Zona din jurul castelului poate fi vizitata in mod gratuit iar cladirile pot fi vizitate doar cu ghid. Bois de Vincennes era terenul de vanatoare de la Castelul Vincennes. In 1860 Napoleon al III-lea a transformat terenul de vanatoare intr-un parc public cu o suprafata de 10 km patrati.

Chateau de Vincennes
Chateau de Vincennes

Informatii utile despre vizita la Castelul Vincennes

Adresa:
Avenue de Paris, 94300 Vincennes

Orar:
de la 1 septembrie la 30 aprilie - 10:00 AM - 5:00 PM; de pe 2 mai pana pe 31 august - 10:00 AM - 6:00 PM
Inchis pe 1 ianuarie, 1 mai, 1 noiembrie, 11 noiembrie si 25 decembrie

Transport:
metrou, linia 1 sau RER A la statia Chateau de Vincennes;
autobuze: 56, 112, 114, 115, 118, 124, 210, 318, 325.

Preturi:
donjonul poate fi vizitat pentru 7.50 €, gratuit pentru cei sub 18 ani.
Se organizeaza zilnic tururi cu ghid pentru a vizita Chateau de Vincennes si exista doua tipuri de astfel de tururi, unul scurt (45 minute) si unul lung (1 ora si 15 min).

Vizualizari: 893