Palatul Christiansborg din Copenhaga


Palatul Christiansborg din Copenhaga este situat in Slotsholmen si a gazduit Casa Regala Daneza din anii 1400 pana in 1794, cand aceasta s-a mutat in Palatul Amalienborg.

In Slotsholmen au existat mai multe palate. Primul dintre ele a fost Castelul Episcopului Absalon, apoi Castelul Copenhaga, care a fost demolat in 1731 apoi a inceput constructia primului Palat Christiansborg, proiectat de cei doi arhitecti, Nicolai Eigtved si Lauritz de Thurah. Palatul a fost unui superb in stil baroc iar intregul complex includea si un Complex de Calarie dar si o capela.

Palatul Christiansborg din Copenhaga Palatul Christiansborg din Copenhaga

Familia Regala s-a mutat in 1740 insa palatul a fost terminat abia in 1745. Regele Christian al VII-lea s-a nascut in acest palat la 29 ianuarie 1749. Destul de rapid a fost clar pentru toata lumea ca regele Christian al VII-lea nu era chiar normal. S-a dovedit ca tanarul rege era schizofrenic.

In 1766, regele in varsta de 17 ani s-a casatorit cu verisoara sa in varsta de 15 ani, Caroline Mathilde in Capela de la Palatul Christiansborg. Dupa numai un an au avut si un copil impreuna, Frederik al VI-lea. Mariajul dintre cei doi era departe de a fi unul fericit si nu l-a oprit pe Regele Christian al VII-lea de a se ineca in alcool, prostituate, batai si petreceri fara limite. De aceea nu a fost un lucru foarte surprinzator, ca regina singuratica s-a indragostit de doctorul regelului, Johan Friedrich Struensee. Exista o serie de marturii conform carora, regina se strecura in toiul noptii pe coridoarele de la Christiansborg pana la grajdurile regale pentru a se intalni in secret cu iubitul sau.

In 1767 Teatrul Regal a fost inaugurat in cladirea de langa hipodrom, cladire care astazi gazduieste Muzeul Teatrului. Aici, dupa un bal mascat, in data de 17 ianuarie 1772 in care Struensee a fost arestat si inchis in Citadela iar Regina Caroline Mathilde a pus pusa sub arest la domiciliu in Elsinore, la Castelul Kronborg. Mama vitrega a lui Christian al VII-lea a coordonat lovitura importriva lui Struensee, iar Christian al VII-lea care era prea nebun la acea vreme ca sa inteleaga ce se intampla de fapt, a semnat condamnarea la moarte a lui Struensee. Caroline Mathilde a fost izgonita in nordul Germaniei.

In 1794 primul Palat Christiansborg a ars din temelii. Doar Scoala de Calarie a supravietuit insa Familia Regala s-a mutat in Palatul Amaliensborg, care nu se afla foarte departe. In 1884 al doilea Palat Christiansborg a luat foc, insa de aceasta data Capela Palatului a fost crutata. Al treilea palat, cel care poate fi vazut in prezent a fost ridicat intre anii 1907-1928 de catre arhitectul Thorvald Jorgensen in stil baroc. Acesta gazduieste Parlamentul, Curtea Suprema si biroul Primului Ministru dar si Camerele Regale pentru receptii, Capela Palatului Christiansborg, Complexul Regal de Calarie si Grajdurile Regale.

Sub castel se gasesc ruinele de la Castelul Episcopului Absalon si de la Castelul Copenhaga. Turistii pot achizitiona tururi ale camerelor de receptie, ale ruinelor si ale muzeului teatrului regal, toate fiind incluse in pretul biletului. Tururile cu ghid pentru Capela Palatului Christiansborg si Parlamanet, sunt gratuite.

Adresa:
Prins Jorgens Gard,
1468 Copenhaga

Transport:
Autobuz: 1A, 2A, 6A, 15, 26, 29, 40, 66, 350S
Metrou: Kongens Nytorv.

Preturi:
Adulti: 70,00 DKK
Copii intre 7-15 ani: 35,00 DKK
Copii sub 7 ani: gratuit.

Orar:
10:00 AM - 17:00 AM (intre octombrie si aprilie, inchis lunea si pe 24-26 decembrie, 31 decembrie si 1 ianuarie).

Vizualizari: 842