Copenhaga - Scurt istoric al orasului


De la inceputurile sale cand Copenhaga era doar un satuc de care nimeni nu auzise pana la pozitia de mareata capitala a Imperiului Danez sau la pozitia actuala in care este unul dintre orasele cele mai cunoscute din Europa. Copenhaga este unul dintre cele mai mari orase ale Scandinaviei iar istoria sa strabate multe secole. Actualul monarh, Regina Margareta a II-a isi cunoaste stramosii inca din vremurile vikingilor, ceea ce face din Danemarca, cel mai vechi regat din intreaga lume. Printre stradute intortocheate, piete si cladiri vechi, istoria orasului Copenhaga continua sa fie scrisa pana in zilele noastre.

Exista dovezi conform carora Copenhaga a existat ca asezare acum mai mult de 6000 de ani, insa prima atestare documentara dateaza din 1043 d.C. Copenhaga acelor vremuri era numita "Havn", ceea ce inseamna port, si avea o foarte mica importanta strategica si politica. Majoritatea locuitorilor isi castigau existenta din pescuitul de hering. In urmatoarele doua secole, pescuitul si comertul au transformat micul sat intr-un oras infloritor. In 1343 Regele Valdemar Atterdag a facut din Copenhaga capitala Danemarcei iar astazi continua sa fie orasul in care se gaseste sediul guvernului si resedinta Familiei Regale Daneze.

Cu o mie de ani in urma Copenhaga era inca un mic oras pescaresc si comercial unde heringul sarat era incarcat si vandut. In anul 1160 Arhiepiscopul Absalon a devenit un foarte influent in calitatea sa de consilier al regelui Valdemar cel Mare. In anii urmatori orasul se dezvolta spectaculos, numeroase biserici si manastiri fiind inaltate. Economia orasului infloreste datorita veniturilor provenite din comertul cu hering. Arhiepiscopul Absalon este cel care, mai mult decat oricine poate pretinde titlul de parinte fondator al orasului Copenhaga. Tot in aceasta perioada se inalta o fortificatie pentru a respinge atacurile piratilor care nu dadeau pace orasului. Absalon si Valdemar cel Mare au folosit victoria impotriva atacatorilor ca rampa de lansare pentru a pune bazele Imperiului Baltic al Danemarcei.

Urmatoarea perioada importanta din istoria orasului vine odata cu domnia Reginei Margaretei I (1387-1412) care a fost cea mai puternica femeie din Europa pentru o buna bucata de timp. Prin casatoria sa cu regele Norvegiei Hakon Magnusson, aceasta a devenit suveran nu numai asupra Danemarcei dar si asupra Suediei si Norvegiei. Tot ea este cea care a pus bazele Aliantei Nordice care a luat nastere sub numele de Uniunea Kalmar in 1397. Dupa moartea fiului sau Olaf, Margareta l-a numit pe Erik de Pomerania drept mostenitor. Acesta a fost incoronat in 1397 insa Margareta a domnit pana in ultima zi din viata.

Edificiu al Reginei Margareta de pe mormantul acesteia

Regina MargaretaEdificiu al Reginei Margareta de pe mormantul acesteia

Regele Kristian al IV-lea

Kristian al IV-leaRegele Kristian al IV-lea

Incendiul din 1795

Incendiul din 1795Marele incendiu din 1795

Pozitia geografica a orasului Copenhaga, apropierea de Marea Baltica si de orasele foarte bogate din Nordul Germaniei a fost de mare importanta. Aceasta pozitionare a asigurat orasului Copenhaga putere si bogatie, dar de asemenea a atras si pericolele, conferindu-i un mare grad de vulnerabilitate. Orasul a fost de multe ori asediat iar pentru cativa ani orasul a apartinut Arhiepiscopiei insa cand Regele Erik de Pomerania a mostenit tronul, Copenhaga a intrat in posesia Coroanei Daneze.

Kristian al IV-lea a devenit rege al Danemarcei si Norvegiei inca de la varsta de 11 ani. In timpul domniei sale a pierdut o parte din regat in favoarea Coroanei Suedeze, insa in ciuda acestui fapt, Danemarca a devenit o tara prospera. Kristian al IV-lea a fondat mai multe orase printre care si Kristiania - orasul Oslo de astazi. Tot el a pus bazele si unor companii de comert care aveau dreptul de negot cu strainatatea.

In secolul al 18-lea o serie de dezastre au lovit Copenhaga. Primul astfel de dezastru a fost ciuma din 1711, apoi doua incendii au devastat orasul in 1728 si 1795. Primul dintre incendii a pornit din pravalia unui intreprinzator care facea lumanari si a distrus 1700 de case, primaria si universitatea. In timpul incendiului din 1795, pompierii nu au putut gasi cheia de la magazie si astfel n-au putut interveni la timp pentru a stinge incendiul care a distrus turnul Bisericii Sfantul Nicolae. Aceste incendii au oferit posibilitatea de reasezare a orasului pe noi temelii. In 1740 Kristian al VI-lea s-a mutat in noul sau Palat Regal - Christiansborg.

Secolul al 19-lea a debutat cu marea batalie de la Copenhaga din 1801 impotriva Marinei Britanice si apoi cu lupta din 1807 cand inamicul a bombardat puternic orasul. Fortificatia Kastellet s-a dovedit a fi inutila si in curand astfel de fortificatii au fost abandonate. Deschiderea zidurilor orasului a permis extinderea si construirea de noi case in jurul lacurilor. Dupa toate aceste razboaie, Danemarca aproape falita, a cedat Norvegia in favoarea Suediei, in anul 1813. In anii ce au urmat, orasul si-a revenit incetul cu incetul. Copenhaga a investit in educatie si in stiinta, punand bazele unor noi scoli primare obligatorii.

In 1849 Danemarca a devenit o democratie si in anii ce au urmat pacea a domnit peste intreaga tara, permitand dezvoltarea economica. In 1912 primul vapor cu motor diesel capabil sa traverseze oceanul - nava MS Selandia - a fost construita in santierul naval din oras. In 1932 traficul aerian pe aeroportul Kastrup (ce a fost inaugurat in 1925) depasea 6000 de zboruri.

In aprilie 1940 trupele lui Hitler au intrat in Copenhaga. Ocupatia a durat pana la sfarsitul razboiului iar nazisitii au mutat 200.000 de soldati in Danemarca, considerand aceasta tara o importanta sursa de produse agrare. Familia Regala condusa de Regele Kristian al X-lea a refuzat sa paraseasca Copenhaga. In ciuda eforturilor rezistentei daneze si a evacuarii a peste 7000 de evrei in secret spre Suedia, Danemarca nu a mai fost independenta si a fost condusa de la Berlin.

Danemarca a fost eliberata de trupele britanice conduse de feld maresalul Montgomery pe 4 mai 1945. Pana in ziele noastre, cei care viziteaza Danemarca pot inca vedea lumanari aprinse in memoria acestei zile. Regina Margareta a II-a a fost nascuta la scurt dupa inceperea ocupatiei naziste.

Copenhaga de astazi este unul dintre cele mai dinamice orase din Europa si al doilea ca marime din Scandinavia. Copenhaga este una dintre destinatiile de top pentru conferinte internationale si congrese. De la deschiderea podului Oresund in anul 2000, intre Malmo si Copenhaga, cele doua orase formeaza un conglomerat ce poate oferi peste 22.000 de locuri de cazare. Cel mai mare centru de conferinte din Scandinavia, Bella Center se gaseste chiar la marginea orasului si este foarte cunoscut la nivel international.