Copenhaga - Informatii utile


Copenhaga este un oras liberal prin excelenta, ceea ce inseamna ca foarte putine lucruri vor fi considerate deranjante de catre danezii sau turistii care vin aici. Cateva mici exceptii le reprezinta purtarea hainelor de blana adevarata - lucru ce poate fi considerat ofensator avand in vedere inclinatia ecologista a danezilor - si poate murdarirea strazilor lor foarte curate cu diferite lucruri care nu nimeresc cosul de gunoi - insa acesta este un lucru de bun simt care ar trebui sa deranjeze pe oricine.

Moneda oficiala in Danemarca e Coroana Daneza (DKK). Bani puteti schimba la banci sau puteti extrage de la bancomate, acestea gasindu-se la fiecare colt de strada. Bancile sunt deschise in general intre 10:00 si 16:00 sau chiar pana la 18:00 in zilele de joi. Mai toate bancile au insa bancomate accesibile 24 de ore pe zi.

Copenhaga este un oras foarte sigur si in afara de hoti de buzunare sau alte astfel de agresiuni la care sunt predispusi turistii nu prea aveti de ce sa va temeti. Exista spitale cu camere de garda deschise in permanenta in caz de urgente medicale si exista si doctori privati sau dentisti unde o consultatie variaza in jurul sumei de 700 de coroane (aproximativ 90-95 de euro). Farmaciile sunt si ele foarte raspandite, nu trebuie decat sa va uitati dupa insemnul "apotek".

Prizele sunt la fel ca in Romania, deci incarcatoarele dumneavoastra vor functiona si in capitala Danemarcei, iar in caz ca vreti sa sunati in Danemarca trebuie sa stiti ca prefixul de tara este +45 si nu exista alte coduri de regiuni.

Daca va aflati doar in tranzit sau aveti o perioada mai lunga pana pleaca avionul dumneavoastra si doriti sa explorati in acest timp orasul Copenhaga, exista doua locuri unde va puteti lasa bagajul in siguranta. Unul dintre ele la Aeroportul Copenhaga in terminalul 2 si al doilea este la Gara Centrala unde se gasesc dulapuri cu lacat chiar la intrarea Reventlowsgade a garii.

Transportul public in Copenhaga

Infrastructura transportului public din Copenhaga este printre cele mai eficiente din lume si se afla in plina dezvoltare si proces de imbunatatire. Transportul public va poate duce oriunde doriti sa mergeti, in capitala sau in regiunile din jurul sau. Zona metropolitana este impartita in zone. In statiile de autobuz si in gari veti gasi harti cu zonele orasului Copenhaga, evidentiate prin culori, cu ajutorul carora va puteti calcula pretul calatoriei. Cea mai scumpa zona colorata prin care treceti in calatoria din punctul A in punctul B determina pretul pe care trebuie sa-l platiti. Va trebui sa platiti pentru minim doua zone. Metroul, autobuzul sau trenul pot fi combinate in orice fel doriti atata vreme cat biletul achizitionat este valid. Perioada de validitate este marcata pe spatele biletului. Biletele le puteti cumpara din statii sau de la automatele de bilete. Daca alegeti sa mergeti cu autobuzul, puteti cumpara biletul direct de la sofer, insa aveti grija sa aveti la dumneavoastra monede, nu bancnote.

Daca aveti de gand sa folositi intens autobuzele, trenurile sau metroul, ar trebui sa luati in considerare cumpararea unui numar de 10 calatorii dintr-o data, un pass de 24 ore sau Cardul Copenhaga, care va ofera acess gratuit la 60 de obiective turistice majore si multe discount-uri.

Copenhaga Card

Copenhaga Card va poate scuti de efortul de a face rezervari sau a cumpara bilete la diferite atractii si obiective turistce din capitala daneza, lasandu-va astfel mai mult timp sa va bucurati cu adevarat de vizita la Copenhaga.

Ce primiti cu Copenhaga Card?
- Intrare gratuita la aproximativ 70 de muzee si atractii turistice.
- Transport gratuit cu trenul, autobuzul si metroul in toata regiunea Copenhaga, inclusiv de la si spre aeroport.
- Reduceri substantiale la restaurante, inchirieri de masini, magazine si obiective.

Pentru ce perioade pot cumpara Copenhaga Card?
Copenhaga Card exista disponibil in variantele de 24 de ore, 72 de ore si 120 de ore. De asemenea exista variante de card pentru adulti (peste 16 ani) si pentru copii (10-15 ani).

Preturi Copenhaga Card

24 ore 72 ore 120 ore
Adulti (>15 ani) DKK 249/€ 35 DKK 479/€ 65 DKK 699/€ 95
Copii (10-15 ani) DKK 119/€ 16 DKK 239/€ 32 DKK 349/€ 47

Pe langa o multime de obiective si muzee la care puteti intra cu ajutorul cardului veti mai beneficia si de gratuita pentru un tur pe canalele din Copenhaga. Daca va doriti sa vizitati cat mai multe locuri si credeti ca veti folosi din plin transportul in comun, Copenhaga Card poate fi solutia care va permite sa economisiti niste bani si totusi sa vedeti tot ce v-ati propus.