Christiania din Copenhaga


Christiania este fara indoiala una dintre cele mai populare atractii turistice din Danemarca. Aceasta zona foarte controversata este adorata de foarte multi oameni, insa a fost un subiect foarte indelung dezbatut, in special datorita punctului de vedere libertin al localnicilor cand vine vorba de hasis dar si din cauza unor incidente violente sporadice si nedorite.

Christiania a luat nastere in 1971, cand un grup de oameni a taiat o gaura in gardul unitatii militare din Badmandsgade. In curand zona a devenit cunoscuta pentru strada Pusher, locul de unde se putea cumpara foarte usor hasis si marijuana, insa nu si droguri mai puternice. Astazi multi dintre primii oameni care s-au stabilit aici inca traiesc in acest sat iar zona are un aer specific anilor 70.

Intrarea din Christiania Intrarea din Christiania

In jur de 1000 de oameni locuiesc in Christiania si in fiecare an peste jumatate de milion vin sa viziteze acest veritabil obiectiv turistic. Multi dintre cei care locuiesc in Christiania si-au construit singuri casele, dand astfel un aspect arhitectonic foarte deosbit acestei zone. In Christiania se gasesc o multime de eco-restaurante, ateliere, galerii de arta si tot aici au loc multe evenimente muzicale, oferind astfel turistilor o experienta culturala foarte aparte.

Foarte important pentru cei care viziteaza Christiania este sa stie ca acesta e un cartier aparte si deosebit de celelalte zone din Copenhaga. Intregul cartier poate fi considerat destul de dur iar conform politiei din Copenhaga, zona din jurul Pusher Street este controlata de grupari de crima organizata. Chiar localnicii au adoptat un set de reguli pentru propria lor siguranta pe care ii sfatuiesc si pe turisti sa le respecte. Printre aceste reguli se numara descurajarea tuturor celor care doresc sa faca poze, sa alerge sau sa vorbeasca la telefon; in special in zona Pusher Street. La intrarea principala veti gasi un semn pe care sunt inscriptionate toate aceste reguli pe care sunteti sfatuiti sa le respectati.

Cea mai importanta regula este desigur sa nu faceti poze. Au existat mai multe articole in mass media despre un numar mic de cazuri in care turistii care nu au respectat aceste reguli au fost amenintati, agresati sau chiar jefuiti de traficantii de hasis.

Localnicii ofera si tururi cu ghid ale zonei, in fiecare zi de-a lungul verii - intre 26 iunie si 31 august si in fiecare weekend in restul anului. Acestea sunt o modalitate foarte buna de a reusi sa cunoasteti o parte importanta din Christiania. Ghizii care conduc aceste tururi si-au trait mai toata viata in aceasta zona. Tururile sunt in limba engleza si in daneza, incep de la intrarea principala la ora 15:00 iar pretul este de 40 de coroane (doar cash, platibili direct ghidului).

Adresa:
Badsmandsstraede 43, 1407, Copenhaga

Preturi:
tur cu ghid al zonei: 40 DKK

Orar:
vara intre 26 iunie si 31 august se organizeaza tururi zilnic de la 15:00
in restul anului se organizeaza tururi cu ghid doar in weekend, la aceeasi ora.

Transport:
Metrou: Christianshavn
Autobuz: 2A, 66

Vizualizari: 703