Castelul Rosenborg din Copenhaga


Castelul Rosenborg din Copenhaga este gazda unora dintre cele mai de pret comori culturale ale Danemarcei. Castelul a fost ridicat intre anii 1606 si 1634 in timpul domniei Regelui Christian al IV-lea ca si resedinta pentru petrecerea timpului liber. In subsolul castelului se gasesc bijuteriile Coroanei Daneze si alte comori ale regalitatii din aceasta tara.

Castelul Rosenborg a fost ocupat de familia regala pana in anul 1720. Fiecare rege a mai adaugat camere si le-a decorat in functie de moda si tendintele din perioada in care a trait.

Castelul Rosenborg din Copenhaga Castelul Rosenborg din Copenhaga

Din anul 1838, castelul si tot ce se gaseste in el functioneaza ca muzeu de istorie sub denumirea de Colectiile Regale Daneze. Muzeul are un alt muzeu complementar la Palatul Amalienborg numit chiar Muzeul Amalienborg. Printre principalele atractii de la Rosenborg se numara Sala Mare unde se gaseste tronul incoronarii, acesta fiind pazit de trei lei din argint. Tot aici se gasesc expuse si coroanele si bijuteriile regale. In Marea Sala turistii pot vedea si celebrele tapiterii Rosenborg care au fost expuse pe peretii de aici inca din anul 1693. Acestea il infatiseaza pe Regele Christian al V-lea in victoriile sale din Razboiul Scanian dintre anii 1675 si 1679.

Tot in Castelul Rosenborg turistii pot vedea portretele lui Johan Friedrich Struensee si ale Reginei Caroline Mathilde. Aceasta a fost casatorita cu regele nebun Christian al VII-lea insa a avut o aventura ce i-a fost fatala cu doctorul regelui, Johan Friedrich Struensee. In timp ce Regele Christian al VII-lea era prea bolnav pentru a guverna, Struensee a fost cel care a condus tara timp de mai bine de doi ani. Acesta a fost arestat in anul 1772 dupa care Caroline Mathilde a fost exilata in nordul Germaniei.

Portretul lui Struensee dateaza din 1824 si este opera lui Hans Hansen, fiind o copie a unui tablou ce a fost realizat de Jens Juel. Portretul Reginei Caroline Mathilde este tot opera lui Jens Juel si dateaza din anul 1771.

Adresa:
Oster Voldgade 4A, 1350 Copenhaga.

Preturi:
Adulti: 80.00 DKK
Studenti: 50.00 DKK
Pensionari: 55.00 DKK
Persoane sub 18 ani: gratuit.

Orar:
10:00 - 16:00 (iarna de la 11:00 la 14:00).
Castelul se inchide la 14:00, trezoreria si alte expozitii speciale la 16:00.

Transport:
Metrou: Norreport

Vizualizari: 2406