Mica Sirena din Copenhaga


In apropiere de pontonul Langelinje se gaseste una dintre cele mai importante atractii turistice din orasul Copenhaga: Mica Sirena - o statuie de dimensiuni reduse care a devenit un adevarat simbol pentru capitala Danemarcei.

Statuia din 1913 a fost un cadou oferit orasului Copenhaga de catre berarul Carl Jacobsen. Mica Sirena este o statuie din bronz, ce are 125 de cm intaltime si cantareste 175 de kg.

Povestea Micii Sirene din Copenhaga isi are originile in basmul cu acelasi nume al lui Hans Christian Andresen - o poveste despre o sirena foarte trista care isi doreste sa paraseasca marea si sa ajunga pe uscat.

Mica sirena din Copenhaga Mica sirena din Copenhaga

Sculptorul a fost inspirat in egala masura si de balerina Ellen Price, care in anul 1909 a dansat ca prim-solista in spectacolul de balet, Mica Sirena ce a fost pus in scena la Teatrul Regal. Istoria insa ne spune ca Ellen Price a refuzat sa pozeze nud pentru sculptorul Edvard Eriksen, autorul statuii. Astfel, numai chipul sirenei este modelat dupa cel al balerinei in timp ce trupul statuii a fost modelat dupa cel al sotiei sculptorului, Eline Eriksen. Pe 23 august 2013, Mica Sirena implineste 100 de ani de cand atrage un numar impresionant de turisti in aceasta parte a orasului.

Mica Sirena fara cap

Mica Sirena a fost de mai multe ori victima a vandalismului. De doua ori si-a pierdut capul, o data i-a fost taiat bratul si de mai multe ori a fost stropita cu vopsea. Intr-una din dati a fost vandalizata spre rusinea noastra chiar de suporterii romani aflati la Copenhaga pentru a sustine echipa nationala de fotbal ce disputa un meci contra echipei Danemarcei. De fiecare data insa a fost salvata si restaurata, pentru a putea sa-si ocupe in continuare locul pe malul apei si sa-i atraga pe turisti in portul Copenhaga. Cand va intoarceti din vacanta in capital daneza, cateva poze cu si alaturi de simbolul acestui oras nu ar trebui sa va lipseasca din colectie.

In 2006 oficialitati ale orasului Copenhaga au anuntat ca este posibil ca statuia sa fie mutata ceva mai departe de tarm, tocmai pentru a preveni noi acte de vandalism sau pentru a ii impiedica pe turisti sa se mai catere pe ea pentru poze inedite.

Statuia este inca protejata de copyright si mai multe copii ale sale  au generat diferite controverse sau chiar procese. O statuie dezvelita in Greenville, Michigan, pentru a celebra trecutul si originile daneze ale orasului, a dus la un proces intre o societate ce protejeaza drepturile artistilor si primaria orasului american. Statuia din Greenville era de dimensiuni mai mici, avea fata diferita si sanii ceva mai mari, pe langa alti factori care o diferentiau de cea din Copenhaga, fapt care a dus la respingerea acuzelor.

Cum ajung la Mica Sirena din Copenhaga?

Fiind un adevarat simbol al orasului, Mica Sirena este foarte usor de gasit. Este semnalizata pe toate hartile turistice si cu obiective sau atractii iar localnicii stiu toti unde se afla, fiind foarte usor sa aflati indicatii despre cum puteti ajunge la locul unde aceasta se afla amplasata.

Adresa:
Langelinie, 2100 Copenhaga

Transport:
Autobuz: 26
Tren: statia Osterport

Vizualizari: 7490