Turnul Rotund din Copenhaga


Rundetaarn, sau Turnul Rotund este cel mai vechi observator in functiune din intreaga Europa, stelele fiind urmarite de aici inca din 1642. In vremea regelui Christian al IV-lea, cand a fost construit turnul, Danemarca era recunoscuta pentru realizarile sale in domeniul astronomiei in principal datorita atronomului Tycho Brahe. Atunci cand acesta a murit, in anul 1601, regele a dorit ca cercetarile acestuia sa fie continuate, asfel luand nastere Turnul Rotund.

Turnul Rotund din Copenhaga Turnul Rotund din Copenhaga

In zilele noastre deja a trecut destul de mult de cand oamenii de stiinta au parasit telescopul, dar observatorul este inca frecventat si folosit de astronomi amatori. De asemenea este o mare atractie pentru turisti. Observatorul este inconjurat de o platforma exterioara de unde puteti admira privelisti superbe ale partii vechi a orasului Copenhaga. Pentru a ajunge la aceasta platforma turistii trebuie sa urce pe o scara in spirala ce are o lungime de 268 de metri la peretele exterior si numai 85.5 metri spre interior. Acest lucru inseamna ca in mod normal turistii merg aproximativ 210 metri pentru a ajunge in varful cladirii desi turnul are numai 36 de metri inaltime.

Acest drum considerat destul de anevoios de unii dintre turisti duce si la sala bibliotecii care a gazduit candva intreaga colectie de carti a Universitatii din Copenhaga. Astazi sala serveste drept gazda pentru diferite expozitii de arta, cultura, istorie si stiinta.

Turnul Rotund din Copenhaga - Interior Turnul Rotund din Copenhaga - Interior

Intrarea in turn este flancata de un text ornamental in latina si intreaga zona a intrarii este de fapt putin intortocheata deoarece a fost in trecut construita ca parte a peretului bisericii care era paralel cu strada. Pe platforma superioara diferite cladiri au fost ridicate de-a lungul timpului.

Adresa:
Kobmagergade 52A, 1150, Copenhaga

Preturi:
Adulti: 25.00 DKK
Copii: 5.00 DKK

Orar:
intre 21 mai si 20 septembrie: 10:00 AM - 20:00 PM
intre 21 septembrie si 20 mai: 10:00 AM - 17:00 PM

Transport:
Metrou: Norreport

Vizualizari: 916