Vacanta la Viena - In Pasi De Vals


Viena, capitala Austriei si provincie federala, este situata in nord-estul tarii pe malurile Dunarii si este inconjurata de frumusetile naturale ale regiunii Wachau si de padurile vieneze (Wiener Wald), supranumite si "Plamanii Vienei".

Avand numeroase spatii verzi si parcuri frumos amenajate, Viena este un oras foarte agreabil. Viena, numita si capitala culturala a Europei, este o metropola cu un farmec aparte, ce se bucura de o infrastructura deosebita, fiind in acelasi timp un oras sigur si foarte curat.

Cu palate imperiale si biserici din cei peste 600 de ani de domnie a Habsburgilor si peste 160 de muzee, Vienna este un oras ce trebuie sa se gaseasca pe lista oricarui turist pasionat de istorie si arta.

Cladirea Primariei din Viena noaptea Cladirea Primariei din Viena noaptea

Cu o populatie ce numara in jur de doua milioane de locuitori, Viena a devenit cea mai populara destinatie turistica urbana din Austria. Pentru persoanele romantice sau cu o inclinatie pentru istorie, Viena reprezinta un oras de vis. Obiective turisitice si atractii pot fi gasite la tot pasul fie ca ratacesti pe stradute inguste sau prin piete medievale, fie ca vizitezi Palatul Schonbrunn sau Palatul Imperial Hofburg, pe urmele lui Sisi si ale imparatului Frantz Iosef, sau pur si simplu te plimbi pe impresionantul bulevard Ring. Viena imbina perfect infrastructura si confortul unui oras modern cu atmosfera rupta din istoria sa veche de secole ce poate inspira pe oricine viziteaza orasul.

Palatul Schonbrunn din Viena Palatul Schonbrunn din Viena

Pe langa monumente si latura sa plina de istorie, Viena ofera turistilor si o plenitudine de atractii culturale. Teatru clasic sau modern, opera sau opereta, film sau festivale de dans, expozitii si concerte - toate acestea se gasesc in Viena. Acest oras ce respira cultura este plin de evenimente si manifestari interesante ce asteapta sa fie descoperite, pe parcursul intregului an, de aceea nu prea conteaza cand alegi sa vizitezi Viena pentru ca sigur are ceva frumos de oferit. Pentru turistii care nu au inclinatii atat de puternice spre cultura, Viena are faimoasele sale cafenele sau restaurante pline de specilitati culinare.

Viena a fost sinonima cu muzica secole la rand si a fost orasul in care au locuit mari compozitori cum ar fi Mozart, Johann Strauss, Schubert si Beethoven. Aceasta mostenire muzicala deosebita s-a pastrat pana in zilele noastre, Filarmonica din Viena fiind una dintre cele mai bune orchestre din lume. De asemenea Corul Baietilor din Viena umple salile de concerte oriunde in lume sustine reprezentatii iar Conservatorul din Viena o produs de-a lungul timpului nenumarati laureati ai premiilor muzicale din orice disciplina. Scena muzicala vieneza ofera de asemenea atractii si pentru tineri. In concluzie daca iubesti muzica, sigur ai sa iubesti si Viena.

Cladirea Operei din Viena Cladirea Operei din Viena

Nu se poate spune ca exista un anotimp potrivit pentru a vizita Viena deoarece calendarul cultural al orasului este deosebit de bogat si exista o multitudine de obiective turistice. Unele institutii, cum ar fi Corul Baietilor din Viena, Scoala Spaniola de Calarie si unele teatre nu sunt deschise pe perioada verii, dar exista alte evenimente care compenseaza aceste pauze, cum ar fi cinematografele in aer liber sau diferite festivaluri.

Viena International Airport este situat la sud de oras. Aeroportul a avut peste 19 milioane de pasageri intr-un an si deja s-a stabilit extinderea sa prin construirea celei de-a treia piste si ridicarea unui nou terminal pentru a se pregati in vederea cresterii numarului de pasageri.

Viena are o retea foarte buna de transport in comun. Reteaua de cai ferate este cea mai mare din lume. In zonele foarte populate ale orasului mijloacele de transport in comun circula atat de des incat nu este necesar ca orarul curselor sa fie cunoscut. Faptul ca transportul in comun este foarte bine pus la punct este dovedit de statistica - 53% dintre vienezi se duc la locul de munca folosind mijloacele de transport in comun. Pe timpul noptii exista autobuze care circula pe rutele principale la fiecare jumatate de ora. Tarifele nu depind de lungimea traseului parcurs in interiorul orasului iar biletele sunt valabile pentru orice fel de mijloc de transport. Biletele si abonamentele pot fi cumparate pentru diferite perioade de timp: o zi, o saptamana, o luna sau un an.

Pentru cei ce doresc sa petreaca cateva zile vizitand obiectivele turistice din Viena, exista Viena Card. Posesorul acestui card care costa 18.50 € beneficiaza de transport gratuit si nelimitat cu metroul, autobuze si tramvaie timp de 72 de ore de la prima folosire. Pe langa asta beneficiaza de reduceri la 210 obiective turistice, restaurante si hoteluri, cafenele si baruri. Cei ce cumpara un astfel de card platesc 5 euro in loc de 6 pentru un bilet cu linia Aeroportului International Viena, care merge de la aeroport pana in centrul orasului sau 7.5 € in loc de 10 pentru trenul care face legatura intre oras si aeroport. Regulile exacte ale cardului sunt explicate in carta de cupoane care este oferita gratuit la achizitionarea sa. Viena Card poate fi achizionat de la orice punct turistic, de la cabinele de vanzare a biletelor pentru transportul in comun sau din unele hoteluri.