Casa lui Mozart din Viena


In apartamentul din Domgasse 5, Wolfgang Amadeus Mozart a trait cativa dintre cei mai fericiti si prolifici ani ai vietii sale din 1784 pana in 1787. Aici a compus "Nunta lui Figaro" si "Impresario". In nici un alt apartament faimosul compozitor n-a locuit atat de mult, semn sigur al atasamentului sau fata de acest loc.

Casa lui Mozart din Viena Casa lui Mozart din Viena

Casa a suferit renovari majore in 2006, anul aniversarii a 250 de ani de la nasterea lui Mozart dar prima data cand un muzeu a fost deschis in aceasta locatie a fost in 1941, in mijlocul celui de-al Doilea Razboi Mondial, cand nazistii au folosit aniversarea a 150 de ani de la moartea compozitorului ca o metoda de propaganda. Cand Mozart a locuit in aceasta cladire, a inchiriat un apartament foarte mare care se compunea din 4 camere, doua birouri si o bucatarie imensa. Astazi intreaga cladire este amenajata sa serveasca ca muzeu.

Muzeul incearca sa prezinte viata lui Mozart si Viena vremurilor in care a trait compozitorul - era barocului tarziu, o perioada infloritoare din punct de vedere cultural pentru intreaga Austrie. Expozitia ofera informatii despre viata tumultoasa a lui Mozart, inclusiv, activitatile sale francmasone, jocurile de noroc, problemele cu bautura si femeile dar insista in special pe munca sa de compozitor si pe traditia muzicala ce exista in Viena secolului al XVIII-lea. Toate acestea sunt prezentate la nivelul al treilea al "Mozarthaus".

La etajul al doilea al cladirii, vizitatorilor le este prezentata o expozitie dedicata operei lui Mozart. Apartamentul propriu-zis in care a locuit Mozart este la etajul intai al caldirii si constituie partea cea mai autentica a muzeului. Parterul si subsolul gazduiesc o cafenea si o sala de evenimente si bineinteles un magazin de suveniruri. Exista bilete combinate care permit vizitarea Casei Muzicii impreuna cu Mozarthaus. Mergand de la Mozarthaus spre Palatul Hofburg puteti vedea multe din obiectivelor turistice ale Vienei in cateva minute.

Orar:
Mozarthaus este deschisa de la 10:00 AM la 8:00 PM.

Preturi:
Adulti: 10.00 €
Bilet redus: 8.00 €
Bilet de grup: 7.00 €
Copii sub 14 ani: 3.00 €
Bilet de familie (2 adulti si maxim 3 copii): 20.00 €
Biletul combinat de intrare la Mozarthaus si Haus der Musik este 17.00 €
Biletul de intrare combinat pentru Mozarthaus si Wiener Museumsmelange este 18.00 €.

Adresa:
A-1010 Vienna, Domgasse 5

Transport:
Metrou: U1, U3 Stephansplatz

Vizualizari: 904