Muzeul Rodin din Paris


Acest muzeu, care este un tribut pentru cel mai cunoscut sculptor al Frantei, este un obiectiv turistic ce nu trebie ratat de nici un admirator al frumosului si in special al operei lui Auguste Rodin.

Despre Auguste Rodin

Auguste Rodin (1840 – 1917) a fost cel mai de seama sculptor francez al perioadei sale si unul dintre cei mai apreciati si iubiti artisti ai tarii. Deseori creditat ca fiind parintele sculpturii moderne, operele lui Rodin sunt foarte realiste, spre deosebire de cele ale predecesorilor sai, ale caror opere se bazau in special pe alegorii si mitologie. Rodin a fost mai mult decat un sculptor, desi sculptura este domeniul pentru care este cel mai mult cunoscut. Desenele si picturile sale sunt si ele deosebite si au avut un rol extrem de important in dezvoltarea sa ca artist. Auguste Rodin a revolutionat sculptura, fiind considerat de multi drept cel mai mare sculptor din toate timpurile, dupa Michelangelo.

In atelierul lui Auguste Rodin au lucrat si alti mari sculptori. Constantin Brancusi a trecut si el pe aici insa a plecat dupa cateva luni spunand: "Nimic nu se poate inalta la umbra marilor arbori"

Muzeul Rodin din Paris
Muzeul Rodin din Paris

Despre Muzeul Rodin

Muzeul Rodin se gaseste intr-o vila din secolul al 18-lea unde artistul a trait si lucrat intr-o anumita perioada a vietii sale, intr-o gradina izolata de agitatia orasului. Cladirea este situata in apropierea Domului Invalizilor, locul unde este inmormantat Napoleon Bonaparte. Casa a fost construita initial pentru un fabricant de peruci dar a apartinut de-a lungul timpului si Bisericii Catolice, iar intr-un final orasului Paris.

La intrarea in zona muzeului, ochii turistilor sunt atrasi inevitabil de cea mai celebra opera a lui Rodin, Ganditorul (Le Penseur), care este asezata pe un piedestal veghind asupra gradinii. Portile Iadului, o alta opera celebra, precum si alte capodopere mai putin celebre impodobesc gradina muzeului.

Ganditorul de la Muzeul Rodin
Ganditorul (Le Penseur) - statuie in curtea Muzeului Rodin din Paris

Muzeul Rodin detine in total aproximativ 6,600 de sculpturi, toate opere ale lui Rodin. Operele sunt impartite intre acest muzeu din Paris, cunoscut sub numele de Hotel Biron, si Viila des Brillants din Meudon, o casa pe care Rodin a detinut-o inca din 1895. Sculpturile sunt facute din ghips, bronz, marmura, ceara, sticla topita si piatra. Sculpturile din bronz si marmura sunt tinute la locatia din Paris, inclusiv “Sarutul”, o alta opera celebra a lui Rodin.

Sarutul, capodopera la Muzeul Rodin
Sarutul, capodopera de la Muzeul Rodin din Paris

Desenele lui Rodin sunt la fel de fascinante ca si sculpturile. Istorici ai artei spun despre schitele lui Rodin ca sunt “constuite” si ca aceste “desena ca un sculptor dar nu pentru statuile sale”. Desenele sunt total diferite de sculpturi. Rodin a si pictat, iar multe dintre aceste picturi pot fi admirate la Muzeul Rodin. Se spune ca ii facea placere sa-l copieze pe Rubens iar vizitatorii vor gasi intr-adevar o serie de opere asemanatoare cu cele ale lui Rubens. Rodin facea cu placere portrete prietenilor si familiei sale.In cadrul muzelui Rodin se organizeza si o multime de expozitii temporare si alte manifestari artistice.

Informatii turistice despre vizitarea Muzeului Rodin din Paris

Adresa:
79, rue de Varenne - 75007 Paris

Transport:
Metrou: linia 13 statiile Varenne sau Invalides
R.E.R: linia c statia Invalides
Autobuze: 69, 82, 87, 92

Orar:
Muzeul este deschis zilnic cu exceptia zilelor de luni de la 10:00 AM la 17:45 PM. Gradinile se inchid la ora 18:00 PM. Ultimul bilet se vinde la ora 17:15 PM.
Muzeul este inchis in zilele de 1 ianuarie, 1 mai si 25 decembrie.

Preturi:
Exista un bilet combinat pentru Muzeul Rodin si Muzeul Orsay. Acesta costa 12.00 €.
Doar pentru Muzeul Rodin preturile sunt:
Muzeu: 6.00 €
Expozitie: 7.00 €
Arta contemporana: 6.00 €
Expozitii + Muzeu: 10.00 €
Gradini: 1.00 €

Persoanele din Uniunea Europeana intre 18 si 25 de ani beneficiaza de reduceri si gratuitati dupa cum urmeaza:
Muzeu: Gratuit
Expozitie: 5.00 €
Arta contemporana: Gratuit
Expozitii si Muzeu: 5.00 €
Gradini: Gratuit

Vizualizari: 2312