
La Madeleine, Eglise de la Madeleine din Paris
Templul grecesc este putin mai la nord de Place de la Concorde si este cunoscut sub numele de "La Madeleine" sau "L'église de St-Marie-Madeleine". Aceasta cladire impunatoare este de fapt o biserica, inchinata Mariei Magdalena. In franceza Magdalena este numita Madeleine, de aici si numele cladirii.
Cand a inceput constructia bisericii in 1764, planurile arhitectului Pierre Constant d'Ivry aduceau cu cele ale Domului Invalizilor. Cand d'Ivy a murit in 1777 planurile sale, care inca pot fi vazute in Musée Carnavalet, au fost revizuite de succesorul sau, Guillome-Martin Couture. Acesta a decis sa darame cladirea neterminata si sa inceapa cu un nou proiect, de aceasta data bazat pe design-ul Pantheonului.
Constructia a fost intrerupta in timpul Revolutiei Franceze pana in 1806 cand Napoleon a decis ridicarea unui templu in onoarea armatei sale. L-a numit pe Pierre-Alexandre Vignon responsabil de acest lucru iar acesta a daramat inca o data cladirea din temelii si a inceput constructia unui templu inspirat din "Maison Carrée", un templu antic roman din orasul Nîmes.
Eglise de la Madeleine din Paris
Dupa ce s-a ridicat Arcul de Triumf, care cinstea Armata Franceza, noul templu a avut nevoie de o noua utilitate. Unele sugestii includeau folosirea templului ca sediu al Parlamentului, ca banca sau chiar ca statie de tren. In cele din urma in 1842, cladirea a fost sfintita ca biserica, ceea ce continua sa fie si astazi.
Nu mai putin de 52 de coloane corintiene inconjoara templul, fiecare din ele cu o inaltime de 20 de metri. Basoreliefurile din bronz de pe usi sunt opera lui Henri de Triqueti si reprezinta cele 10 porunci. Fatada templului are rolul arhitectonic de a contrabalansa fatada cu coloane a Palatului Bourbon de peste Sena.
In interior, in spatele altarului se gaseste o statuie reprezentand inaltarea la cer a Mariei Magdalena, ce a fost ridicata de Charles Marochetti in 1837. Orga bisericii a fost facuta de Cavaillé-Coll in anul 1846 si este folosita pentru concerte si astazi.
Biserica Madeleine este situata in Place de la Madeleine, aproape de Opera Garnier si de Place de la Concorde.