Cartierul Montmartre din Paris


Desemnat in mod oficial un cartier istoric, Monmartre este unul dintre cele mai pline de culoare cartiere din Paris astfel incat nu surprinde pe nimeni faptul ca aceasta zona este extrem de populara in randul turistilor.

Montmatre in trecut

Un deal cu o inaltime de aproape 130 de metri situat in nordul Parisului in arondismentul 18, Montmartre este recunoscut de multa vreme drept cartierul artistilor din Paris. Cuvantul Montrmartre poate fi tradus prin “muntele martirului” si a derivat din martiriul sfantului Denis, episcopul Parisului care a fost decapitat in varful dealului in anul 250 d.H.

Cartierul Montmartre din Paris
Cartierul Montmartre din Paris

Dealul Montmartre din Paris

Dealul de la marginea orasului a inceput sa fie locuit din cauza ca in timpul secolului al 19-lea, imparatul Napoleon al III-lea deja daduse mare parte a terenurilor din interiorul orasului, apropiatilor sai cei mai bogati in schimbul sarcinii de a contribui la dezvoltarea acestora. Locuitorii au fost fortati sa se mute la periferia Parisului unde in scurt timp si-au format propriul oras fara regulile si restrictiile din oras.

Acesta este o parte a motivului pentru care Montmartre a devenit rapid o zona plina de baruri si tot felul de stabilimente cu o reputatie oarecum indoielnica cum ar fi Moulin Rouge sau Le Chat Noir (Pisica Neagra).

Pe la mijlocul si sfarsitul anilor 1800, artistii au inceput si ei sa numeasca cartierul Montmartre casa lor. Pissarro si Jongkind au fost doi dintre primii artisti care au locuit aici, fiind urmati de alti mari artisti cum ar fi Edgar Degas, Henri Matisse, Toulouse-Lautrec, Pierre-Auguste Renoir si Pablo Picasso, pentru a numi doar o parte dintre ei. Unii compozitori ca Erik Satie au locuit si ei in acest cartier.

Montmartre in zilele noastre

Fiind zona istorica, foarte putine modernizari si proiecte de dezvoltare sunt permise in Montmartre asa ca din fericire si-a pastrat mult din farmecul si caracterul de satuc. O simpla plimbare prin cartier poate fi de a ajuns dar daca doriti sa va bucurati de o vizita culturala, va puteti duce la Muzeul Montmartre, unde artistul Maurice Utrillo a trait si a pictat candva. In spatele muzeului se gaseste o casa care a fost candva ocupata de Renoir.

O simpla vizita la Cimitirul Montmartre poate fi revelatoare in ceea ce priveste numarul mare de artisti care au trait aici. Montmartre inca are o viata de noapte bogata si de aceea multi turisti aleg sa vina la o cina si un spectacol la Moulin Rouge sau la unul dintre celelalte cluburi de noapte din zona.

Pentru a ajunge in varful dealului Montmartre, vizitatorii se pot folosi de funicularul ce merge pana la Basilica Sacre Coeur. Exista si un autobuz special numit Autobuzul Montmartre care are statii in apropierea celor mai notabile atractii din aceasta zona.

Desigur cel mai de seama obiectiv turistic din Montmartre este Basilica Sacre Coeur, ce a fost inaltata intre anii 1876 si 1912. Domul alb al basilicii romano-catolice se gaseste pe cel mai inalt punct din oras, in varful dealului Montmartre, iar biserica este vizitata de milioane de turisti in fiecare an fiind unul dintre simbolurile Parisului.

Cartierul Montmartre din Paris
Place du Tertre din Montmartre, Paris

Place du Tertre din Montmartre, Paris

Place du Tertre, o piata ce este situata la doar cateva strazi distanta de Sacre Coeur, este locul unde artistii de astazi isi expun operele si incearca sa convinga turistii sa le cumpere. Multi dintre ei se ofera sa picteze portrete pe loc ceea ce poate constitui un suvenir ideal din Paris. O vizita in Place du Tertre poate oferi o imagine trecutului acestui loc, cand cei mai mari artisti ai lumii traiau si mureau in Montmartre reusind sau nu sa-si faureasca un nume in lumea artei.

Vizualizari: 4496