Galeriile Lafayette din Paris


Galeriile Lafayette este numele unui celebru magazin din Paris ce a fost fondat la sfarsitul secolului al XIX-lea. In fiecare an milioane de cumparatori viziteaza principala locatie a Galeriilor Lafayette din Bulevardul Haussmann, o cladire de zece etaje al carei acoperis este un dom din sticla si metal. Turistii impatimi ai cumparaturilor care vin pentru shopping la Paris nu trebuie sa rateze aceasta destinatie.

Galeriile Lafayette din Paris
Galeriile Lafayette din Paris

In luna decembrie 1893 verisorii Theophile Bader si Alphonse Kahn au deschis impreuna un magazin unde vindeau metraje si materiale de cusut, care s-a numit "Aux Galeries Lafayette". Numele magazinului lor facea referire la adresa initiala, cea de pe strada La Fayette, situata la mica distanta de Opera Garnier. La putin timp dupa ce au deschis magazinul, au inceput sa confectioneze si sa vanda propriile lor confectii. Magazinul s-a extins rapid prin achizitionarea mai multor cladiri de peste drum si astfel Galeriile Lafayette a devenit un important magazin departamental ce vindea o gama larga de produse.

In 1905, Bader l-a angajat pe arhitectul francez Georges Chedanne pentru un proiect de reconditionare a cladirii pe care tocmai o achizitionase. Acest proces de renovare a durat pana in 1907 iar cativa ani mai tarziu complexul a fost extins sub comanda lui Ferdinand Chanut, un elev de-al lui Chedanne, luand astfel nastere cladirea ce poata fi vazuta astazi.

Galeriile Lafayette si-au deschis oficial portile in 1912. Cea mai impresionanta caracteristica a cladirii este fara indoiala domul monumental din sticla colorata si fier forjat ce a fost creat de Chanut. Domul a dat cladirii porecla de "Magasin Coupole".

In 1916, Galeriile Lafayette si-au inceput expansiunea in afara Parisului, la inceput cu magazine in orase mai mici din Franta cum ar fi Nisa sau Nantes. Prin deschiderea Galeriilor Lafayette din Berlin in 1996, magazinul a scris o noua pagina in bogata sa istorie, incepandu-si extinderea in afara granitelor Frantei.

Desi Galeriile Lafayette este poate cel mai celebru dintre magazinele departamentale din Paris, nu a fost nici pe departe primul dintre ele. In 1855 se deschisese deja Grand Magasins du Louvre, urmat fiind la scurt timp de Grand Magasins du Printemps si de Samariteine, ambele construite in 1865. Printemps este principalul concurent al Galeriilor Lafayette, cele doua magazine fiind si foarte aproape unul de celalalt. La etajul al 9-lea din Printemps se gaseste o terasa cu o panorama foarte frumoasa a Parisului si ca si Lafayette, are un dom de sticla superb in stil Art Nouveau.

Transport:
Metrou: Metrou: Chaussee d'Antin - La Fayette (M7 si M9) .

Adresa:
Bulevardul Haussmann nr. 40, Arondismentul 9, Paris .

Vizualizari: 3463