Fundatia Louis Vuitton din Paris


La initiativa celui mai bogat om din Franta, Bernard Arnault, arhitectul Frank Gehry a proiectat Fundatia Louis Vuitton in Bois de Boulogne din Paris.

Fundatia Louis Vuitton are ca principala misiune sprijinirea artei contemporane franceze si internationale dar mai ales dorinta de a face arta accesibila unui public cat mai larg printr-o serie de expozitii permanente si temporare dar si printr-o diversitate de evenimente multi-disciplinare cu accentul pe muzica.

Fundatia Louis Vuitton din Paris
Fundatia Louis Vuitton din Paris

Fundatia Louis Vuitton a fost inaugurata pe 20 octombrie 2014 de Presedintele Frantei Francois Hollande si de Bernard Arnault, reafirmind astfel o lunga sustinere acordata artei si culturii de conglomeratul detinut de bogatul om de afaceri francez. Louis Vuitton Moet Hennessy, LVMH, compania detinuta de Bernard Arnaud, face prin intermediul Fundatiei Louis Vuitton o contributie semnificativa la mostenirea culturala a Parisului prin acest monument care simbolizeaza arhitectura secolului al XXI-lea.

Proiectul indraznet al lui Frank Gehry face din cladire in sine, prima opera de arta a Fundatiei Louis Vuitton. Ridicandu-se dintre arborii centenari, aceasta sta pe o oglinda de apa si se integreaza armonios cu mediul natural inconjurator. Douasprezece "panze" inconjoara "icebergurile" care gazduiesc spatiile expozitionale. "Pentru a simboliza continua schimbare a lumii, am dorit sa creem o cladire care evolueaza in functie de momentul din zi si de lumina inconjuratoare, pentru a da senzatia de intagibilitate si continua transformare", spunea Frank Gehry despre creatia sa. Jocul de lumina si transparenta panzelor denota un dinamism care reflecta perfect activitatea Fundatiei.

O serie intreaga de inovatii tehnologice ajuta cladirea sa isi exprime ambitiile artistice. De la concept la abordarea folosita pentru constructie, proiectul Fundatiei Louis Vuitton a revizitat princiile de baza ale arhitecturii si le-a indreptat spre noi directii. Toti partenerii care au lucrat la ridicarea cladririi au invatat sa foloseasca software de proiectare 3D iar complexitatea si trasaturile unice ale cladrii i-au obligat pe ingineri sa se adapteze la noile cerinte ale arhitecturii ultra-moderne.

Fundatia Louis Vuitton din Paris
Fundatia Louis Vuitton din Paris

Cladirea tine de asemenea cont de mediul inconjurator. O serie de studii au fost efectuate pentru a lua in considerare fauna si flora din jur dar si impactul acustic pentru a reduce la minim amprenta asupra mediului in fiecare dintre etape, de la proiect si constructie pana la operarea de zi cu zi a insitutiei.

Colectia Fundatiei Louis Vuitton a fost construita in asa fel incat sa reflecte anumite alegeri si abordare bine articulata. Aceasta colectie dinamica si in continua crestere este definita de patru mari categorii: arta contemplativa, arta pop, arta expresionista si sunet si muzica. Artistii ale caror opere sunt parte din colectia fundatiei ii includ printre altii pe: Gerhard Richter, Ellsworth Kelly, Thomas Schutte, Pierre Huyghe, Bertrand Lavier si Christian Boltanski. Fundatia organizeaza si doua expozitii temporare in fiecare an care pun accentul pe arta contemporana internationala. Intregul program artistic al Fundatiei Louis Vuitton rezoneaza perfect cu viziunea lui Gehry care si-a dorit sa proiecteze o nava magnifica in Paris care simbolizeaza vocatia culturala a Frantei.

Informatii practice despre vizita la Fundatia Louis Vuitton

Programorele de operare

Orar: 11:00 - 20:00
Vineri e deschis pana la 21:00
In weekend e deschis intre 9:00 - 21:00
Martea este inchis.

Preturibilete de intrare

Bilet intreg: € 9.00
Bilet redus: € 4.00
Bilet pentru familii: € 20.00

Locatieadresa si transport

Adresa: 8, Avenue du Mahatma Gandhi, Bois de Boulogne, 75116, Paris

Transport:
Metrou Linia 1 statia Les Sablons

Autobuzul 244, statia Fondation Louis Vuitton doar in weekenduri.
In timpul saptamanii cea mai apropiata statie este Jardin d'acclimatation.

Vizualizari: 1587