Atomium din Bruxelles


Atomium este situat chiar langa Parcul Mini-Europa (parc ce are cladiri in minatura ale unor obiective turistice din intreaga Europa la o scala de 1:25), chiar langa Stadionul Regelui Baudouin. Este o structura care reprezinta o unitate a unui cristal de fier. Acest obiectiv turistic din Bruxelles are noua sfere din otel (initial au fost facute din aluminiu) legate intre ele prin tunele, de-a lungul celor 12 margini ale cubului. Intraga structura are o inaltime de 102 metri, iar sferele au diametrul de 18 metri. Stabilitatea sa este asigurata de 3 perechi de stalpi de sustinere.

Atomium din Bruxelles Atomium din Bruxelles

Atomium a fost construit pentru Expozitia Mondiala din anul 1958 ce a fost gazduita de Bruxelles. A fost proiectat de Andre Waterkeyn. Sfera centrala a fost numita dupa numele acestuia. Arhitectii au fost Andre si Jean Polak. Initial s-a intentionat ca aceasta structura sa ramana in picioare doar pe perioada expozitiei – de pe 17 aprilie pana pe 19 octombrie 1958. Succesul si popularitatea de care s-a bucurat a avut ca rezultat permanentizarea acestei structuri care astazi a devenit un obiectiv turistic important al orasului Bruxelles.

Aceasta atractie turistica din Bruxelles este cu atat mai impresionanta cu cat in jurul sau nu exista alte structuri inalte si privelistea este spectaculoasa. In tuburile care fac legatura intre sfere exista scari si diverse exponate. Sfera din varf ofera o priveliste panoramica extraordinara a orasului, iar de aici se poate vedea si stadionul. Trei dintre sferele superioare sunt inchise publicului din motive se siguranta deoarece nu au suport suficient pentru greutate suplimentara.

Atomium din Bruxelles Atomium din Bruxelles

Sfera superioara si cea centrala sunt accesibile numai cu liftul. Celelalte pot fi accesate pe scari abrupte. Persoanele in scaun cu rotile nu au acces aici. Sfera de la baza Atomiumului (numita Sfera Henri Storck) gazduieste o expozitie permanenta dedicata anilor 50. In sfera centrala exista un bar, iar in sfera centrala copii de la excursiile organizate cu scoala pot dormi peste noapte. Aceasta nu este deschisa publicului larg. Atomium a fost inchis pentru aproape doi ani, intre 2004 si 2006 pentru renovari. In aceasta perioada foliile de aluminiu au fost inlocuite cu unele de otel si interioarele au fost refacute.  

Atomium in cifre:

Inaltime – 102 metri
Greutate – 2400 tone

Sferele:
Suprafata – 1082 metri patrati / 240 metri patrati pe nivel.
Diametru – 18 metri

Tuburile dintre sfere:
20 tuburi
Diametru – 3 metri
Lungime – intre 18 si 23 metri
Viteza liftului 5 m/s

Transport:
Metrou – Statia Haysel/Heizal pe linia 1A

Orar:
Zilnic 10:00 AM – 6:00 PM

Preturi:
Gratuit pentru copiii sub 6 ani
Copii intre 6 si 11 ani: 4 €
Copii intre 12 si 18 ani: 8 €
Studenti : 9 €
Adulti (18-64 ani): 11 €
Persoane peste 65 de ani: 8 €

Vizualizari: 468