Bruxelles - Nucleul Noii Europe


Cu o vechime de peste o mie de ani, orasul Bruxelles de astazi este cel care da numele unui conglomerat de 19 comune ce formeaza una dintre cele trei regiuni ale statului federal Belgia, fiind in acelasi timp, capitala Regatului Belgiei si locul unde comunitatile franceze si flamande convietuiesc. Pe langa toate acestea, Bruxelles are o vocatie internationala demna de luat in seama – capitala europeana si orasul unde se gasesc atat Sediul Comisiei Europene cat si sediul Consiliului de Ministri ai Uniunii Europene.

Bruxelles este si capitala bilingva a Belgiei. Aceasta inseamna ca atat olandeza cat si franceza sunt limbi oficiale in oras. Placutele strazilor si semnele de circulatie sunt mereu inscriptionate in aceste doua limbi. Capitala Belgiei este insa un oras cosmopolit unde multe culturi traiesc una alaturi de cealalta si unde multe limbi diferite se pot auzi pe strazi. Farmecul si viata de oras international sunt direct corelate cu rolul pe care orasul il ocupa in cadrul Europei de astazi.

In Bruxelles au trait multe figuri marcante cum ar fi Auguste Rodin, Charles Baudelaire, Karl Marx, Alexandre Dumas si Victor Hugo. Acesta din urma a revenit in Belgia dupa 15 ani, in 1837 si a trait in Bruxelles si in Waterloo timp de sase ani, vreme in care a terminat de scris Mizerabilii.

Grand Place din Bruxelles Grand Place din Bruxelles

Varietatea si constrastul se pot observa si in multiplele stiluri arhitecturale ce se gasesc in Bruxelles, fosta capitala a ducatului de Brabant din Evul Mediu. Catedrale si biserici gotice se gasesc chiar langa si uneori intr-un evident contrast cu unele cladiri cu fatade clasice dintre cele mai gratioase – spre exemplu cladirile din jurul Pietei Regale (Place Royale – Koningsplein) sau case si alte cladiri in stil art nouveau sau art deco.

Centrul orasului ofera o varietate arhitectonica care cuprinde perioade lungi de timp, de la arhitectura medievala la institutiile moderne ale Uniunii Europene. Bruxelles are multe atuuri care pot face din el un oras turistic de seama, cum ar fi strazile pitoresti din timpurile Evului Mediu, piete pline de animatie, bulevarde superbe si biserici sau catedrale gotice. Exista si un numar important de restaurante, in special teverne cu specific pescaresc in zona portului vechi de la Ste-Catherine. In plus, viata de noapte din Bruxelles poate fi una foarte interesanta, mai ales din cauza ca orasul atrage multi petrecareti din afara tarii.

Centrul orasului Bruxelles este impartit in doua. Aceste doua diviziuni distincte din oras sunt inconjurate de Petit Ring, o sosea care delimiteaza orasul medieval. Ambele zone sunt foarte diferite una de cealalta si frumusetea lor unica contribuie la farmecul orasului Bruxelles. Partea numita Lower Town este cunoscuta pentru cladirile sale istorice si pentru Grand Place – una dintre cele mai frumoase piete din Europa, in timp ce Upper Town este jumatatea mai mondena, locul unde locuiesc oameni de vita nobila si unde se gasesc majoritatea insititutiilor importante din Bruxelles.

Dincolo de centrul orasului Bruxelles se gasesc cartiere cum ar fi Anderlecht si Molenbeek, Cartierul UE si Etterbeek, Ixelles, Schaerbeek si St Josse sau St Gilles. Toate aceste caritere au caracteristici care le individualizeaza intr-un oras ca Bruxelles. Unele dintre ele sunt zone rezidentiale cu parcuri si bulevarde pline de magazine si restaurante iar altele sunt zone industriale pe maginea canalelor.

Inima orasului Bruxelles si locul de puteti incepe sa cunoasteti capitala Belgiei este Grand’Place (Grote Markt). Aceasta piata istorica inconjurata de case superbe si de frumusetea impozanta a primariei in stil gotic, este unanim acceptata ca fiind una dintre cele mai frumoase piete din intreaga Europa.