Catedrala Sfantul Mihail si Sfanta Gudula din Bruxelles


Aceasta biserica se gaseste la dealul Treurenberg la limita dintre orasul de jos si cel de sus. Inca de la inceputul secolului al 11-lea aici se gasea o biserica. In 1047, Ducele de Brabant, Lambert al II-lea, a poruncit ca moastele Sfintei Gudula sa fie mutate de la biserica Sf Gorik in centrul orasului Bruxelles in noua biserica de la dealul Treurenberg. Din acel moment Biserica Sf Michael si Sf Gudula a capat o importanta mai mare decat a oricarei alte biserici din Bruxelles.

Catedrala Sfantul Mihail si Sfanta Gudula din Bruxelles Catedrala Sfantul Mihail si Sfanta Gudula din Bruxelles

Datorita importantei tot mai mari pe care a capatat-o, prima biserica in stil Romanesc a fost renovata in stil gotic in secolul al 13-lea. In zilele noastre fundatia primei biserici inca poate fi vazuta in cripta catedralei gotice. Corul gotic a fost contruit intre 1226 si 1276 iar naosul in secolul 15. Fatada vestica a fost terminata intre 1450 si 1490, urmand exemplul fatadelor gotice frantuzesti.

Cu ajutorul unei scari ample construita in anul 1861, se poate ajunge la cele trei porti de la intrare. In interior, 12 coloane delimiteaza foarte clar interiorul in timp ce vitraliile accentueaza in mod clar stilul gotic tarziu, permitand ca in biserica sa intre mai multa lumina. Corul este mai intunecat deoarece aici ferestrele sunt mai mici. In capela nordica, in partea dreapta a corului se pot vedea portretele mai multor regi si imparati care decoreaza vitraliile bogat decorate printre care Fancois I al Frantei, Ferdinand I, Ludovic al Ungariei, Joao al III-lea al Portugaliei.

Pe vitraliile din cor se pot vedea portretele unor conducatori cum ar fi : Maximilian de Austria, Filip cel Frumos, Carol al V-lea, Filip al II-lea al Spaniei, Philibert de Savoia cu sotia sa Margareta de Austria.

De-a lungul secolului 20, Catedrala a fost aproape in permanenta renovata. Lucrarile de renovare s-au finalizat in decembrie 1999 cand mariajul dintre Printul Mostenitor al Coroanei Belgiei Philippe si mireasa sa Printesa Mathilda a avut loc aici pe data de 4 decembrie.

Adresa:
Sint Goedele voorplein / Parvis Saint Gudule

Vizualizari: 1852