Placa de Catalunya din Barcelona


Placa de Catalunya este o piata impozanta inconjurata de cladiri monumentale si poate cea mai animata piata din Barcelona. Este situata intre orasul vechi (Ciutat Vella) si cartierul de secol 19 Eixample.

Doua dintre strazile cele mai celebre ale Barcelonei, la Rambla (o ampla promenada din orasul vechi) si Passeig de Gracia (un exemplu elocvent de arhitectura modernista din Eixample) pornesc din Placa de Catalunya. Desi este foarte mare ca suprafata, aceasta este in permanenta aglomerata si plina de oamenii care merg spre si dinspre cele noua strazi ce ajung in Piata Catalunya.

Placa de Catalunya, Barcelona Placa de Catalunya, Barcelona

Pana la jumatatea secolului al 19-lea, Placa de Catalunya era doar o zona rurala situata chiar in afara zidurilor orasului. In 1958 guvernul central din Madrid a permis intr-un tarziu demolarea zidurilor defensive. A aprobat de asemenea si construirea de noi cladiri si drumuri dincolo de fostele ziduri, fiind initiat chiar un concurs public pentru proiectul noului cartier. Locul intai a fost acordat unui proiect al arhitectului Rovira i Trias care a conceput un plan cu strazi radiale din centrul istoric Barri Gotic. Guvernul central din Madrid a ales insa un alt proiect ceva mai modern cu strazi in unghi drept, proiect apartinand lui Ildefons Cerda.

Disputa s-a incheiat avand ca rezultat preferinta guvernului din Madrid, astfel ca noul cartier Eixample a fost proiectat si executat dupa design-ul lui Cerda. Guvernul Catalan a continuat sa se opuna acestei idei ce era vazuta ca o lipsa de consistenta intre noile si vechile cartiere. Acestia l-au sprijinit pe Rovira i Trias si planul sau de construire a unei esplanade largi care sa duca intr-o piata. Planul lui Cerda pe de alta parte, prevedea o extindere a strazii La Rambla spre o piata mare ce urma sa fie creata pe Passeig de Gracia.

In cele din urma reprezentatii guvernelor central si local s-au pus de acord asupra unui alt plan de compromis. Noul proiect al arhitectului Puig i Cadafalch (mult mai cunoscut pentru cladirea modernista "Casa de les Punxes") a avut ca rezultat actuala Piata Catalunya, creata intre anii 1925 si 1927.

Placa de Catalunya a sfarsit prin a nu fi integrata in nici un fel cu cartierele invecinate, insa este suprinzator de placuta pentru o piata de asemenea dimensiuni.

Bancile din centrul oval al pietei sunt ideale pentru cateva momente de odihna si pentru a va opri si admira trecatorii. Aceasta zona este inconjurata de un singur rand de copaci care o feresc de traficul aglomerat. In partea de nord a pietei se gasesc cateva fantani rotunde si mari care sunt iluminate pe timpul noptii, rezultatul fiind un efect spectaculos. In piata se gasesc si un numar important de sculpturi cu precadere in zona centrala. Acestea par asezate la intamplare si dintre ele cea mai proeminenta este o statuie numita Monument a Francesc Macia, o statuie ce-l cinsteste pe fostul presedinte al Generalitat (guvernul Catalan). Sculptura a fost facuta in 1991 de Josep Subirachs, un sculptor care a lucrat si la Fatada Pasiunii de la Sagrada Familia.

O alta sculptura notabila este o statuie a unei femei, opera lui Josep Clara. Statuia cu numele "La Deessa o l'Enigma" - Zeita Enigma - se gaseste in centrul unui bazin si este o replica din marmura ce a fost creata in 1982.

In partea de est a Pietei Catalunya se gaseste o cladire impozanta ce gazduieste celebrul magazin El Corte Ingles. Aici, impatimiti ai shopping-ului se pot opri pentru a arunca o privire la diferitele produse din cele mai diverse game, de la haine si parfumuri pana la electronice si articole de casa si gradina. Exista si o cafenea la etajul noua care ofera privelisti impresionante ale Pietei Catalunya.

Placa de Catalunya este si un nod al sistemului de transport public din Barcelona. Sub piata se gaseste principala intersectie de metrou, trei magistrale intalnindu-se aici. Multe dintre liniile de autobuz ale orasului, autobuzul express de la aeroport dar si autobuzele organizatorilor de excurisii pentru turisti au statii aici in cea mai importanta piata a Barcelonei.

Transport:
Metrou: Catalunya (L1, L3)

Adresa:
In capatul Ramblei cum veniti dinspre Port Vell.

Vizualizari: 1859