Muzeul de Arta Contemporana din Barcelona


Aflat in El Raval, un cartier muncitoresc al orasului, Muzeul de Arta Contemporana din Barcelona este un muzeu care pune accentul pe artisti si miscari artistice din Catalunia.

Originile Muzeului de Arta Contemporana din Barcelona

Spre sfarsitul anilor 1950, mai multi artisti modernisti au pus bazele unor expozitii temporare, avand ca scop pe termen lung infiintarea unui muzeu permanent. Incercarile lor nu au avut succes din cauza mediului politic de la acea vreme insa in 1987, ideea a fost readusa in atentia consiliului local al Barcelonei care l-a angajat pe artistul american Richard Meier sa creeze proiectul unui nou muzeu. A fost aleasa o locatie in El Raval, un cartier sarac din centrul Barcelonei, urmarindu-se si renovarea sau ridicarea standardului de viata din aceasta locatie.

Muzeul de Arta Contemporana din Barcelona Muzeul de Arta Contemporana din Barcelona - Exterior

Deschiderea muzeului care a avut loc in 1995, a atras dupa sine si crearea altor institutii culturale in zona. Centrul de Cultura Contemporana din Barcelona, este un muzeu din apropiere cu expozitii temporare ce a fost deschis inca din 1994 iar fosta manastire de peste drum de Muzeul de Arta Contemporana din Barcelona este si ea folosita ca spatiu expozitional.

Cladirea ce gazduieste Muzeul de Arta Contemporana din Barcelona

Meier a proiectat o cladire de un alb stralucitor care contrasteaza puternic cu ceea ce se afla in jurul sau. In centrul cladirii rectangulare cu o lungime de 120 de metri se gaseste un atriu circular care se intinde de-a lungul celor patru etaje si leaga spatiile expozitionale printr-o serie de rampe si pasaje. Fatada cladirii este dominata de un zid de sticla inalt de trei etaje, cu vedere spre o piateta mare, ce permite luminii naturale sa patrunda in cladire.

Muzeul de Arta Contemporana din Barcelona Muzeul de Arta Contemporana din Barcelona

Colectia de arta a muzeului

Colectia Muzeului de Arta Contemporana se centreaza pe arta contemporana din anii 1940 si pana in prezent. Primul etaj gazduieste expozitia permanenta care prezinta colectia muzeului prin rotatie, iar celelalte etaje gazduiesc expozitii temporare. Printre exponatele cele mai de seama se numara opere ale unor artisti catalani cum ar fi Joan Miro, Antoni Tapies si Francesc Torres dar si miscari artistice straine sau artisti care au avut un impact notabil pe scena artistica locala cum ar fi Alexander Calder, Paul Klee, Dieter Roth si alti artisti influenti.

Muzeul de Arta Contemporana din Barcelona Muzeul de Arta Contemporana din Barcelona

Muzeul de Arta Contemporana din Barcelona Muzeul de Arta Contemporana din Barcelona

Orar:
De luni pana vineri de la 11 AM la 7:30 PM.
Martea este inchis (cu exceptia sarbatorilor legale.
Sambata este deschis intre 10 AM si 8 PM
Duminica si de sarbatorile legale este deschis de la 10 AM la 3 PM.

Preturi:
Pretul biletului este de: 11.00 €.
Exista si bilete reduse intre 5.50 € si 8.80 €

Adresa:
Placa dels Angels, 1, 08001, Barcelona.

Transport:
Metrou: L1 (Catalunya or Universitat), L2 (Universitat), L3 (Catalunya or Liceu)

Vizualizari: 536