Barcelona - Templul lui Gaudi


Ghid turistic complet al orasului Barcelona cu informatii utile despre cazare, obietive turistice si harti

Aflat intr-o pozitie privilegiata pe coasta Peninsulei Iberice si la malul Mediteranei, Barcelona este al doilea oras ca marime din Spania, atat ca intindere cat si ca numar de locuitori. De asemenea este capitala Cataloniei, una din cele 17 provincii autonome ce compun Spania. In Barcelona exista doua limbi oficiale ce se vorbesc in toata Catalonia: catalana si spaniola. Orasul are o populatie ce numara aproximativ 1.5 milioane de locuitori dar daca sunt incluse si zonele adiacente populatia creste la peste 4 milioane.

Barcelona a fost construita de arhitecti care stiau ce fac, nu de monarhi dornici sa ramana in istorie ca in alte orase europene

Fantanile de la Muzeul de Arta Catalana

Capitala Cataloniei este fara indoiala un oras mediteranean, nu doar datorita locatiei sale ci mai ales datorita istoriei, traditiilor si influentelor culturale. Atestarea documentara despre existenta orasului dateaza inca din secolul al doilea I.Ch. cand pe teritoriul actualului oras a fost infiintata o colonie romana si a devenit ulterior orasul de resedinta al contilor de Barcelona. Dupa unirea cu Regatul Aragon, a devenit unul din cele mai importante orase ale Coroanei de Aragon. Asediat de mai multe ori de-a lungul istoriei sale, Barcelona de astazi este o importanta destinatie turistica si centru artistic datorita mostenirii sale cuturale deosebite. In mod special sunt cunoscute creatiile arhitecturale ale lui Antoni Gaudi, opere ce au fost introduse in patrimoniul universal UNESCO. Orasul este cunoscut si datorita organizarii Jocurilor Olimpice de vara din 1992.

Barcelona este un important centru economic si unul dintre principalele porturi europene de la Marea Mediterana. Aeroportul International din Barcelona este al doilea ca marime din Spania dupa cel din Madrid. Ca si capitala a Cataloniei, Barcelona gazduieste sediul guvernului Catalan, numit 'Generalitat de Catalunya' si al Curtii Supreme a Cataloniei.

Orasul se mandreste cu 68 de parcuri munincipale, impartite in 12 parcuri istorice, 5 parcuri botanice, 45 de parcuri urbane si sase paduri. Numai parcurile urbane ocupa 10% din suprafata orasului. Suprafata parcurilor creste in fiecare an cu aproximativ zece hectare. Proportia este una impresionanta si masoara peste 18 metri patrati de parc pe cap de locuitor. Dintre parcurile Barcelonei, Montjuic este cel mai intins, cu o suprafata de 203 hectare pe muntele cu acelasi nume. Este urmat de parcul Ciutadella unde se afla si o gradina zoologica, mai multe muzee si sediul Parlamentului. Parc Guell a fost proiectat de Antoni Gaudi si are o suprafata de 17 hectare. Asadar Barcelona este un oras in care nu veti duce lipsa de vedeata chiar daca este un oras aglomerat.

Plaja Barceloneta la Marea Mediterana

Barcelona are sapte plaje ce insumeaza 4.5 km de litoral. Barceloneta si Sant Sebastia sunt cele mai mari, cele mai vechi si cele mai frecventate plaje din oras. Portul Olimpic le separa de celelalte plaje ale orasului: Nova Icaria, Bogatell, Nova Mar Bella, Llevant si Mar Bella. Aceste plaje au fost amenajate datorita restructurarii orasului pentru a putea gazdui Jocurile Olimpice din 1992. Dupa o zi petrecuta printre atractiile si obiectivele orasului, turistii se pot relaxa pe plajele pline de farmec si intesate de terase, unde pot servi un tapas din fructe de mare si o sangria traditionala.

Zona din jurul Pietei Catalunya reprezinta centrul istoric al orasului si impreuna cu prima jumatate a bulevardului Avinguda Diagonal este principala zona comerciala a orasului. Barcelona are cateva complexe comerciale cum ar fi: L'Illa, Diagonal Mar, La Maquinista sau Maremagnum. In contrast cu centrul istoric Barcelona are si mai multi zgarie-nori, cei mai inalti fiind Hotel Arts si geamanul sau Torre Mapfre, amadoi de 154 m. Acestia sunt urmati de Torre Agbar (144m), un adevarat simbol al partii moderne a Barcelonei. Una peste alta, Barcelona este un oras unic si complex al carui caracter place multor turisti, ceea ce face din capitala Cataluniei o destinatie de top pentru vacante si city break-uri.