Muzeul Acropole din Atena


Muzeul Acropole este locul unde sunt expuse o multime de obiecte de arta arhaica si clasica ce au fost descoperite pe muntele sfant. Este un loc al invataturilor stravechi si un simbol al Greciei ca trezorier al acestor comori ale patrimoniului universal.

Muzeul Acropole din Atena Muzeul Acropole din Atena

Inaugurarea Muzeului Acropole in noua locatie a avut loc in vara anul 2009 si a reprezentat mai mult decat inaugurarea unei cladiri emblematice construita pentru a adaposti cele mai pretioase antichitati ale capitalei Greciei. A fost o asumare a Greciei a rolului de gardian al acestor comori ale umanitatii si un argument puternic in favoarea returnarii obiectelor de la Partenon ce au fost duse in secolele trecute la British Museum din Londra. In anii de la inaugurare, muzeul si-a castigat un renume international si a continuat sa se pastreze intre cele mai frumoase muzee din lume.

Amplasat la o aruncatura de bat de Acropole, cladirea ce gazduieste muzeul este una moderna, simpla si totusi impunatoare. A fost construita de Bernard Tschumi si Michael Fotiadis cu un singur scop, acela de a prezenta comorile de aici si de a crea o punte vizuala care aduce citadela antica foarte aproape de vizitatori. Este de zece ori mai mare decat fosta locatie a muzeului, avand 14.000 de metri patrati de spatiu expozitional si este un loc prietenos dar inovativ, reusind sa foloseasca intr-un mod foarte propice avantajele tehnologiei si adoptand solutii care se distanteaza putin de stereotipul unui muzeul traditional.

Muzeul Acropole din Atena Muzeul Acropole din Atena

In Galeria Acropolis de la parter va puteti face o impresie despre viata din Atena antica cu ajutorul unor descoperiri din diferite perioade istorice apartinand asezamintelor care au existat pe versantul muntelui sfant al Greciei. Sunt expuse fragmente din case si ateliere, strazi si piete, fantani si cimitire, alaturi de mii de artefacte folosite in viata de zi cu zi a oamenilor ce locuiau pe Acropole.

In Galeria Arhaica de la primul etaj, veti putea admira exponatele de aici de pe toate partile, la fel cum ar fi fost vazute de oamenii care urcau pe Acropole acum 2600 de ani. In aceasta zona a muzeului se pune accentul pe una dintre cele mai importante perioade din istoria Atenei. Este vorba de perioada dintre secolul al VII-lea i.C. si anul 479 i.C., o perioada definita de dezvoltarea orasului stat si de schimbari succesive ale formei de guvernamant (infaptuite de Solon, Peisistratos si Cleisthenes) care in final au dus la democratie.

In superba Galerie a Partenonului de la etajul al doilea, peretii de sticla ofera posibilitatea de admira privelistea spre Partenon si Atena. Templul a fost construit in perioada lui Pericle care a sustinut o serie de constructii fara precedent in care a fost inclus si Partenonul. Acesta a fost ridicat pentru a comemora victoria orasului Atena impotriva persanilor.

Sfinx la Muzeul Acropole din Atena Sfinx la Muzeul Acropole din Atena

Friza si metopele Partenonului sunt asezate secvential pentru a putea fi vazute asa cum erau ele asezate candva pe templu. Sunt opera lui Fidias si a mesterilor care au lucrat sub indrumarea sa, inclusiv Agorakritos si Alkamenes. Au fost create de-a lungul a 15 ani din marmura de Pentelic si impodobite cu diferite ornamente din metal. Ca subiect pentru friza, se presupune ca Fidias a ales procesiunea de la Jocurile Panatenaice, un festival de 12 zile, organizat o data la patru ani, care includea ritualuri speciale, sacrificii, intreceri atletice si concursuri muzicale. Friza infatiseaza cavaleria, carele de lupta si procesiunea de sacrificiu. Pe una dintre piesele expuse se observa un singur calaret si calul sau, in timp ce restul au minim doi. Unii experti sunt de parere ca cel reprezentat aici este ori Fidias (intr-un autoportret) ori Pericle.

Revenind la primul etaj va veti gasi intr-o galerie dedicata altor trei cladiri importante: Propylaia, o poarta monumentala spre sanctuar, proiectata de arhitectul Mnesikles, Templul Atenei Nike, finalizat in anii 420 i.C. dupa planurile lui Kallikrates si inchinat zeitei care i-a ajutat pe atenieni in vreme de razboi si cea de-a treia cladire, Templul Erechteion.

Cariatidele de la Muzeul Acropole din Atena Cariatidele de la Muzeul Acropole din Atena

Erechtheion a fost o cladire din marmura cu un proiect complex in stil ionic, ridicat intre anii 421 si 406 i.C. in vremea razboaielor din Peleponez pentru a inlocui templul lui Atena Polias. Pe una dintre partile sale, sase statui de femei, celebrele cariatide au fost folosite pentru a sprijini acoperisul verandei. Exista multe teorii legate de cariatide, insa una dintre ideile cu cea mai mare sustinere este ca acea veranda a folosit ca monument pentru locul de veci al lui Cecrops, un rege legendar al Atenei, iar cele sase fecioare tineau bautura oferita in scop ritualic pentru onorarea marelui conducator. Numai cinci dintre cele sase cariatide sunt expuse la Muzeul Acropole. Cea de-a sasea a fost luata de Lordul Elgin si in prezent se gaseste la British Museum.

Vizualizari: 2235