Sfaturi practice pentru o vacanta la Sankt Petersburg


Cand sa vizitam St Petersburg

Preturile la hotel dar si itinerariile multor tururi organizate in oras se schimba in functie de sezon. Sezonul de varf pentru a vizita Sankt Petersburg este intre mai si septembrie. Alternativa o reprezinta o vizita primavara (intre 1 aprilie si 15 mai) sau toamna (intre 1 septembrie si 31 octombie) cand preturile sunt ceva mai mici iar orasul este si el mai putin aglomerat. Noptile Albe din timpul verii in Sankt Petersburg sunt spectaculoase dar in acealsi timp vara poate fi foarte multa umiditate si praf ceea ce poate crea o stare de discomfort. O vara indiana mai spre toamna poate fi mult mai placuta iar daca nu va deranjeaza frigul si zapada, iarna este cel mai ieftin anotimp si atunci se gaseste cel mai usor cazare in Sankt Petersburg. Exista si o multime de evenimente interesante ce au loc an de an in timpul iernii cum ar fi: spectacolele muzicale de Craciun din Palmyra de Nord, festivalul de iarna din Piata de Arta, festivalul international de Jazz, turnee sportive, festivale internationale de film si avanpremiere de teatru.

Primul lucru pe care trebuie sa il faca un turist care viziteaza St. Petersburg este sa faca rost de "Sankt Petersburg: Ghidul Turistic Oficial", o carticica color ce poate fi obtinuta gratuit si care poate fi o excelenta sursa de informare despre evenimentele ce au loc in oras pe perioada vizitei. O alta resursa informativa interesanta poate fi editia de buzunar a cartii Paginile Aurii ale Turistului. Editia de vineri a ziarului St Petersburg Times si editia lunara a Pulse sunt ambele gratuite si ofera recenzii interesante ale evenimentelor ce urmeaza sa aiba loc in oras. Mai toate hotelurile si hostelurile va pot ajuta sa va procurati invitatii sau bilete la diferite evenimente cum ar fi piese de teatru sau balet, va pot ajuta sa faceti rezervari la restaurante sau va pot oferi pur si simplu asistenta turistica in diverse privinte. Biroul de turism al orasului se gaseste al adresa Nevskiy nr. 41.

Siguranta in Sankt Petersburg

Atunci cand va plimbati prin oras ar trebui sa aveti in permanenta acte la dumneavoastra. Este de recomandat sa faceti copii dupa pasaport si viza, care sa arate ca au fost inregistrate. Verificari de rutina ale politiei au loc destul de des in special in cazul barbatilor. In plus, viza si pasaportul sunt necesare daca doriti sa schimbati bani, sa cumparati bilete de tren, sa va cazati la diferite hoteluri si in multe alte situatii.

In Sankt Petersburg, ca in orice alt oras mare, ar trebui sa aveti grija la hotii de buzunare din locurile publice, mijloacele de transport in comun, in special de la metrou sau din piete si alte locuri frecventate de turisti. Tineti-va banii si documentele in buzunare interioare, nu tineti bunuri de valoare la vedere si nu va lasati bagajul nesupravegheat. Incercati sa stati la distanta de tigani, inclusiv copii, care va pot taia cureaua de la geanta si pot fugi cu ea. De asemenea nu le dati bani cersetorilor, de cele mai multe ori daca vad portofelul pot fugi cu el in cel mai scurt timp. De asemenea nu umblati prin zone parasite, prin parcuri sau alte locuri neiluminate, dupa lasarea serii. Agresorii in cautare de victime sigure sunt mereu vigilenti si ar trebui sa va feriti de astfel de situatii pe cat posibil.

Fiti foarte atenti la persoane care se dau drept politisti si doresc sa va perchezitioneze ce v-ar putea lasa fara bunuri de valoare. Politia nu are voie sa va perchezitioneze decat in sectiile de politie. In caz ca va opreste politia sunati de pe mobil la numarul special pentru turistii straini. Trebuie sa obtineti numele politistului, numarul masinii de patrulare si notati locul unde ati fost opriti. De asemenea trebuie sa fiti foarte precauti si sa numarati restul cu atentie sau cand schimbati orice suma de bani la case de schimb.

Regimul Vizelor in Federatia Rusa

Exista trei tipuri de vize: de turist, afaceri si tranzit.

Cererea de viza de turist pentru Rusia se poate face prin intermediul agentiei de turism daca folositi una pentru a va organiza vacanta sau direct de la Amabasada Federatiei Ruse din strada Tuberozelor, nr. 4, sector 1, Bucuresti. Pentru obtinerea acestui tip de viza sunt necesare urmatoarele: voucher turistic si confirmare de primire turistului strain (din partea firmei turistice ruse), pasaport valabil minin 6 luni, fotografie format pasaport, asigurare medicala si copie dupa aceasta, formular completat si semnat de titular.

Pentru celelalte tipuri de vize puteti obtine mai multe informatii la ambasada. La intrarea in Rusia, toti turistii trebuie sa-si inregistreze viza si pasaportul la Biroul Local de Vize (OVIR). Daca stati la un hotel, receptia va face acest lucru pentru dumneavoastra in momentul in care veti face check-in la hotel. Este posibil ca cei de la receptie sa va ceara sa lasati acolo pasaportul si viza pentru cateva ore sau chiar zile. Daca nu stati la hotel si va cazati in alta parte ar trebui sa va duceti imediat la OVIR pe strada Saltykova-Schedrina nr. 4.

Viza pentru Rusia este si un permis de parasire a tarii, asadar daca stati peste durata vizei sau uitati sa o inregistrati, parasirea tarii poate fi problematica. Vizele turistice nu pot fi prelungite. Taxa de viza se plateste la serviciul consular care o elibereaza si se mai percepe o mica taxa si pentru inregistrarea ei la OVIR, in Rusia (aceasta din urma taxa este in valoare de aproximativ 1 euro). Viza turistica nu este valabila pentru mai mult de 30 de zile. Cand intrati in Rusia vi se va cere sa prezentati voucher-ul de cazare si biletul de intoarcere cu o data fixa de plecare din Rusia. Va trebui sa faceti de asemenea dovada ca aveti suficienti bani pentru perioada dvs de sedere in Rusia. Aceasta restrictie nu se aplica croazierelor sau grupurilor organizate de turisti.