Calaretul de Bronz


Statuia ecvestra a lui Petru cel Mare din Sankt Petersburg

Statuia ecvestra a lui Petru cel Mare, cunoscuta sub numele de Calaretul de Bronz, este un tribut adus fondatorului orasului Sankt Petersburg. Acest monument fascinant este unul dintre cele mai importante obiective turistice ale orasului dar si un adevarat simbol in aceeasi masura.

Statuia regala a lui Petru cel Mare calare pe un splendid cal din bronz a fost un dar al Ecaterinei cea Mare pentru orasul fondat de predecesorul sau spre onorarea acestuia. Printesa de origine germana Ecaterina, care s-a casatorit cu un Romanov, era dornica de a isi intari legitimitatea legandu-si numele de acela al fondatorului orasului. In acest scop l-a angajat pe sculptorul francez Etienne-Maurice Falconet pentru a realiza un monument in onoarea fondatorului orasului si al Imperiului Rus. Falconet si-a finalizat capodopera intre anii 1768 si 1782 dupa ce a studiat in amanunt miscarile cailor si calaretilor pe dealuri si munti.

Calaretul de Bronz din Sankt Petersburg Calaretul de Bronz din Sankt Petersburg

Impunatoarea statuie a fost prima statuie ecvestra din Sankt Petersburg. Il infatiseaza pe ilustrul tar rus si fondator al orasului Sankt Petersburg, ca pe un lider absolut si determinat sa-si conduca tara spre viitor.

Cea mai mare piarta mutata vreodata de oameni

Piedestalul, Piatra Tunetului, seamana cu o stanca si este facut dintr-o singura bucata de granit rosu. Doar acest bloc de granit cantareste peste 1500 de tone si transportarea sa din Golful Finic a durat aproximativ noua luni. Piatra nu a fost cantarita, masa sa fiind doar calculata pe baza unor estimari ale densitatii granitului si dimensiunilor piedestalului. Se spune ca aceasta este cea mai mare piatra mutata vreodata de om. A fost mutata peste 6 kilometri numai prin forta oamenilor care au lucrat la acest monument; nu s-a folosit nici un animal sau masinarie de tractat, iar din Golful Finic a fost pusa pe o barja si transportata pe raul Neva pana in Sankt Petersburg.

O inscriptie pe lateralele piedestalului spune “Pentru Petru Intai de la Ecaterina a Doua”; pe una din parti este scrisa in latina iar pe cealalta parte in rusa. Petru si calul sau care se ridica pe picioarele din spate, stau in varful stancii, cu fata spre Vest si “conduc Rusia inainte”. Se spune ca statuia este cu fata spre Vest deoarece, tarile din vestul Europei au fost sursa de inspiratie a tarului pentru ideile de reformare a vechiului Imperiu Rus. Un sarpe, simbol al tradarii, este calcat in picioare de cal.

Vizualizari: 1478