Nevsky Prospekt din Sankt Petersburg


Nevsky Prospekt este cel mai celebru bulevard din Rusia

Cea mai celebra strada din Rusia, Nevsky Prospekt este renumita pentru arhitectura sa deosebita si locuitorii celebri. Palate, biserici si monumente, alaturi de restaurante si magazine, toate se gasesc pe acest bulevard.

Cunoscut initial sub numele de Drumul Marii Perspective, Nevsky Prospekt a fost proiectat de arhitectul francez Alexandre Jean Baptiste LeBlond in anul 1718, care a fost angajat de Petru cel Mare si care a fost desemnat spre a crea mai multe cladiri si artere din oras. Acest mare bulevard a fost facut prin defrisarea unei mari paduri care inainte era plina de lupi.

Nevsky Prospekt din Sankt Petersburg Nevsky Prospekt din Sankt Petersburg

In primii ani, strada a cazut prada inundatiilor si notele istorice mentioneaza ca era mai usor de navigat cu barca pe aceasta strada decat de mers pe jos. Cu toate acestea, Drumul Marii Perspective a devenit repede celebru datorita caselor opulente care au fost ridicate de-a lungul sau pe toata distanta de la Amiralitate (Ministerul Marinei) la Manastirea Alexander Nevsky.

Pana la sfarsitul secolului al 19-lea, pe aceasta strada se gaseau cele mai scumpe proprietati imobiliare din tara si multe banci sau institutii financiare isi aveau sediile centrale aici.

Strada a fost pana la urma rebotezata dupa Alexander Nevsky, un erou din secolul al 13-lea care a invins armatele suedeze si nemtesti. A fost mai tarziu canonizat si ramasitele sale se gasesc la Manastire, locatie aflata chiar la unul dintre capetele acestui bulevard si care ii poarta si numele. Peste secole, Nevsky Prospekt a devenit locul unde trebuia sa locuiesti daca erai un cetatean insatarit si cunoscut in Sankt Petersburg. Printre cei care au locuit pe Nevsky Prospekt se numara compozitorii Peter Ilyich Tchaikovsky si Nikolai Rimsky-Korsakov, dansatorul Vaslav Nijinsky si autorul Nikolai Gogol.

Prima cladire de pe Nevsky Prospekt, la numarul 1 este o cladire superba in stil Art Nouveau. Putin mai departe la numarul 15 se gaseste Cinematograful Barrikada, cunoscut sub numele de “casa cu coloane” datorita fatadei plina de coloane. Chiar langa Canalul Moika se gaseste Palatul Stroganov, o cladire cu roz si alb in stil baroc ce a fost finalizata in anul 1760 si proiectata de arhitectul italian al curtii imperiale, Rastrelli. Si mai jos de-a lungul strazii se gaseste o biserica luterana cu o fatada in stil clasic si doua turnuri inalte. Peste drum de biserica se gaseste impozanta Catedrala Kazan. Construita intr-un semi-cerc cu 96 de coloane gigantice, aceasta biserica ortodoxa a fost in trecut sediul Muzeului Religiei si Ateismului. La numarul 18 se gaseste Cafe Literaturnaya, un etalon de arhitectura pre-revolutionara in Sankt Petersburg si locul preferat de recreere a celebrului Pushkin in perioada cat a fiintat aici o companie de confectii. In continuarea bulevardului mai pot fi vazute doua biserici, Sfanta Ecaterina (ce dateaza din secolul al 18-lea) si Biserica Armeneasca, o structura pitoreasca cu alb si abastru construita in 1780. Peste drum se gaseste Gostiny Dvor, un magazin universal gazduit de o cladire istorica cu arcade si sali foarte mari. Langa Gostiny Dvor se gaseste Biblioteca Nationala Rusa, a doua ca marime din tara. In piata alaturata poate fi admirata statuia ce o infatiseaza pe Ecaterina cea Mare, statuie ce este amplasata in fata Teatrului Alexandrinsky, o cladire neo-clasica proiectata de Carlo Rossi.

Peste Canalul Fontanka se gaseste splendidul Palat Beloselsky-Belozersky. Podul peste canalul Fontanka are patru statui de bronz ale unor cai salbatici si imblanzitorii lor. Aceste statui au fost ingropate mai bine de 60 de ani pentru a fi protejate de jefuitori si dezgropate abia in anul 2001. Nevsky Prospekt trece si pe langa Gara Moscova (Moskovsky Vokzal), gara construita inca din 1851. Strada se termina la Manastirea Alexander Nevsky, celebra pentru necropola sa.

Informatii de vizitare a bulevardului Nevsky Prospekt

Transport:
metrou: Gostiny Dvor / Nevsky Prospekt (2,3) sau Ploshchad Vosstania / Mayakovskaya (1,3)

Vizualizari: 169