Muzeul de Arta Moderna, MoMA din New York


Muzeul de Arta Moderna din New York (MoMA - Museum of Modern Art) este considerat in dese randuri cel mai important muzeu de acest fel din intreaga lume. Colectia detinuta de MoMA contine  o gama foarte larga de opere ale celor mai apreciati artisti moderni cum ar fi Andy Warhol, van Gogh si Picasso.

Celebra familie Rockefeller este in mare parte raspunzatoare de intemeierea Muzeului de Arta Moderna din New York, ideea fiind prima data inaintata de Abby Aldrich Rockefeller, sotia lui John D. Rockefeller Junior. Aceasta a apelat la ajutorul a doua bune prietene, Lillie Bliss si Mary Quinn Sullivan, si impreuna au reusit sa inaugureze primul muzeu de arta moderna la doar cateva zile dupa marea prabusire a bursei din 1929.

Noapte instelata de Van Gogh la MoMA, New York Noapte instelata de Van Gogh la MoMA, New York

La cateva luni mai tarziu, multumita influentei pe care o exercita Abby Rockefeller, micutul muzeu capatase deja o mare notorietate, reusind sa adune cu titlu de imprumut cateva opere foarte valoroase de arta contemporana, incluzand cateva tablouri de van Gogh, Gaugain, Cezanne sau Seurat. Pentru ca John D. Rockefeller nu putea suferi arta moderna, acesta a refuzat sa ajute la finantarea muzeului, motiv pentru care locatia s-a schimbat in repetate randuri in primii zece ani, in functie de cine facea donatiile cele mai importante.

In 1939, John D. a decis sa se implice activ si a donat un teren muzeului, locul unde acesta poate fi gasit si astazi, pe strada 53, intre Fifth si Sixth Avenue. MoMA a continuat sa atraga atentia chiar pe plan international si in primii ani a gazduit multe expozitii, inclusiv pe cele ale lui van Gogh si Picasso de la sfarsitul anilor 30.

Sub indrumarea si conducerea fiilor lui Abby Rockefeller, Nelson si David, in anii 40 si 50 colectia muzeului a continuat sa creasca intr-un ritm accelerat. Astazi muzeul gazduieste 150.000 de piese de arta, inclusiv lucrari de arhitectura si design, desene, tablouri, sculpturi, fotografii, imprimeuri, carti ilustrate, filme si arta pe medii electronice. Biblioteca si arhivele mai contin si ele alte 300.000 de obiecte. Printre operele cele mai semnificative aflate in posesia muzeului se numara realizari artistice ca “Nuferii” lui Monet, “Noaptea instelata” a lui Van Gogh, “Persistenta Timpului” de Dali sau “Golden Marilyn Monroe” de Andy Warhol. In colectie se mai gasesc si lucrari importante ale altor mari artisti cum ar fi Rousseau, Matisse, Cezanne, Picasso, Pollock, Kahlo sau Mondriaan.

Deschisa publicului in mai 1939, cladirea care gazduieste astazi Muzeul de Arta Moderna din New York a fost construita in asa numitul stil International care era foarte popular in acea perioada. Acest stil ahitectonic se refera la cladirile construite in deceniile de formare a Modernismului, de obicei inainte de Cel De-al Doilea Razboi Mondial. Arhitectii alesi pentru proiect au fost Phillip Goodwin si Edward Durell Stone. Stone mai este raspunzator si de alte proiecte importante cum ar fi Centrul Kennedy din Washington DC. Presedintele Roosevelt a oferit un discurs prin radio la inaugurarea cladirii muzeului. In 2004 MoMA a fost extins, prin acest proces capacitatea sa expozitionala fiind dublata.

Transport:
Metrou: 5th Avenue - 53rd Street

Adresa:
11 West 53rd Street

Preturi:
25.00 USD.

Orar:
deschis zilnic intre 10:30 - 17:30.

Vizualizari: 949