Scurt istoric al orasului New York


Desi nu are o istorie atat de bogata ca a oraselor europene importante, New York are o istorie de cateva secole extrem de interesanta iar cunoasterea unor momente din aceasta istorie poate face vacanta la New York cu atat mai captivanta.

Inceputurile unei mari metropole

Primii new york-ezi veritabili se numeau Lenape, o populatie indigena care vana, pescuia si cultiva regiunea dintre raurile Delaware si Hudson. Europenii au inceput sa exploreze regiunea in primele decenii ale secolului al 16-lea, iar printre primii exploratori s-a numarat si Giovanni da Verrazzano, un italian care a navigat de-a lungul coastei Atlanticului in cautarea unei rute spre Asia. Nici un european nu s-a stabilit insa aici pana in 1624, anul in care Compania Olandeza a Indiilor de Vest a trimis aproximativ 30 de familii sa munceasca si sa locuiasca intr-o mica asezare pe "Nutten Island", astazi insula Guvernatorilor.

Asezarea a fost botezata New Amsterdam iar in anul 1626, guvernatorul asezarii, Peter Minuit, a cumparat Insula Manhattan de la aborigeni pentru echivalentul a 60 de guldeni in marfuri cum ar fi scule, echipament agricol, postav si margele. Atunci cand New Amsterdam s-a mutat in Manhattan, mai putin de 300 de suflete locuiau in aceasta asezare. Insa acest lucru avea sa se schimbe, asezarea avand o crestere spectaculoasa, iar in 1760 orasul cunoscut deja sub numele de New York City cu o populatie ce numara 18.000 de locuitori, depasea in importanta orasul Boston si devenea a doua cea mai mare colonie din America. Peste numai alti 50 de ani, cu o populatie de peste 200.000 de locuitori avea sa devina cel mai mare oras din emisfera vestica. Astazi orasul numara mai bine de opt milioane de locuitori comasati in cele cinci cartiere ale sale.

de la New Amsterdam la New York City
De la New Amsterdam la New York City in aproximativ patru secole - Istoria unei metropole remarcabile.

In 1664, britanicii au preluat controlul coloniei New Amsterdam de la olandezi si i-au dat un nume nou: New York City. In urmatorul secol populatia orasului New York a crescut si mai mult si a devenit tot mai diversificata, incluzand emigranti din Olanda, Anglia, Franta si Germania dar si sclavi adusi din Africa.

Intre anii 1760 si 1770, orasul a fost un adevarat centru al activitatii de rezistenta impotriva dominatiei britanice; spre exemplu, dupa ce Parlamentul Britanic a ratificat Legea Timbrului din 1765 care impunea ca redactarea tuturor actelor si documentelor sa se faca pe hartie timbrata, cetatenii din New York si-au inchis magazinele in semn de protest si au dat foc unor imagini ale guvernatorului britanic al coloniei. Orasul era extrem de important din punct de vedere strategic si de aceea britanicii au incercat sa-l controleze imediat ce revolutia americana a izbucnit. In august 1776, in ciuda eforturilor armatei lui George Washington din Brooklyn si Harlen Heights, New York City a cazut in mainile britanicilor. A continuat apoi sa serveasca ca baza militara britanica pana in anul 1783.

New York City in secolul al XIX-lea.

Dupa razboi, orasul s-a recuperat extrem de rapid si pana in 1810 devenise iarasi unul dintre cele mai importante porturi din Lumea Noua. A continuat sa ocupe un loc extrem de important in comertul cu bumbac. Plantatiile din Sud isi trimiteau recoltele spre docurile de pe East River, unde erau incarcate si trimise cu vapoarele spre Manchester si alte orase industriale din Anglia. Apoi, manufacturile trimiteau inapoi spre New York, produsele finite.

Transportul de bunuri de la si spre fermele agricole din nord si vest nu era deloc simplu pana in 1817 cand a inceput construirea unui canal de 363 de mile de la Hudson River spre Lacul Erie. Canalul Erie a fost finalizat in 1825 cand putem spune ca New York a devenit cu adevarat capitala comertului acestei natiuni care se afla in plina dezvoltare.

Orasul a continuat sa creasca si au avut loc multe alte imbunatatiri ale infrastructurii. In 1811, a fost pus la punct un plan pentru o retea de drumuri si bulevarde pentru zonele mai putin dezvoltate din Manhattan de la nord de Houston Street iar in 1837 a inceput construirea apeductului Croton, care a asigurat apa potabila pentru populatia tot mai mare a orasului New York. La opt ani dupa aceea, a luat nastere prima agentie municipala a orasului: Departamentul de Poltiei din New York (NYPD).

In aceasta perioada, numarul tot mai mare de emigranti, intai din Germania si Irlanda in anii 1840 si 50 si apoi din Sudul si Estul Europei, au schimbat fata orasului. Acesti emigranti s-au grupat pe criterii etnice in diferite cartiere, au pornit tot felul de afaceri, s-au unit in sindicate si au fondat organizatii politice, si-au ridicat biserici si au intemeiat diferite cluburi sociale. Spre exemplu clubul Irlandezo-American cunoscut sub numele de Tammany Hall a devenit cea mai puternica masinarie politica prin faptul ca favoriza obtinerea de locuri de munca si servicii de toate felurile in schimbul voturilor.

New York City in secolul al XX-lea.

La inceputul secolului 20, New York City a devenit orasul pe care-l stim cu totii astazi. In 1895, rezidentii din Queens, Bronx, Staten Island si Brooklyn, la acea vreme toate orase independente, au votat sa se unifice cu Manhattan pentru a forma o asociere sub numele de Greater New York. Drept urmare, pe 31 decembrie 1897, New York City acoperea o suprafata de 60 de mile patrate si o populatie ceva mai mare de 2 milioane de oameni. Pe 1 ianuarie 1898, cand planul de consolidare a intrat in vigoare, New York City avea o suprafata de 360 de mile patrate si o populatie de aproximativ 3.3 milioane de locuitori.

Secolul 20 a fost o epoca de mari tulburari pentru mai toate orasele americane, iar New York nu a facut exceptie. Constructia de autostrazi interstatale si extinderea suburbiilor dupa al Doilea Razboi Mondial, a incurajat tot mai multi oameni sa paraseasca orasul, fenomen combinat cu deindustrializarea si alte schimbari economice a dus si la micsorarea bazei de impozitare si implicit diminuarea calitatii serviciilor publice. S-a intrat astfel intr-o spirala care a dus la o mai mare parasire a orasului ce a fost stopata abia in 1965 printr-o lege care a permis emigrantilor din Asia, Africa, Caraibe si America Latina sa vina in Statele Unite. Multi dintre acestia s-au stabilit in New York City ajutand la revitalizarea mai multor cartiere si zone care se aflau in plina decadere.

New York City in noul mileniu.

Pe 11 Septembrie 2001, New York City a suferit o lovitura extrem de dura in urma celui mai sangeros atac terorist din istoria Statelor Unite, atunci cand un grup de teroristi au deturnat doua avioane si le-au prabusit in cladirile cele mai inalte ale orasului: turnurile gemene ale World Trade Center. Cladirile au fost distruse si peste 3000 de oameni au murit. In urma atacului, orasul a gasit puterea sa mearga mai departe si continua sa fie un important centru financiar si un magnet pentru turisti, existand peste 40 de milioane de oameni care viziteaza orasul an de an. Peste o treime din populatia actuala a orasului s-a nascut in afara Statelor Unite, ceea ce face ca New York city sa vibreze de diversitate si sa ramana o adevarata capitala culturala a Americii.