New York - Orasul care nu doarme niciodata


Ghid turistic complet al orasului New York cu informatii utile despre cazare, obietive turistice si harti - pentru o vacanta reusita in metropola americana.

New York City este orasul cu cea mai mare populatie din Statele Unite ale Americii si centrul zonei metropolitane New York, una dintre cele mai mari aglomerari urbane din lume. New York are cinci cartiere ("boroughs"), fiecare dintre acestea putand echivala oricand cu un oras in sine. Cele cinci cartiere ale New York-ului sunt Manhattan, Brooklyn, Queens, Bronx si Staten Island. Marea majoritate a obiectivelor si atractiilor turistice din New York se gasesc in Manhattan (numit si "The City"), insa si celelalte cartiere au o multime de lucruri care merita vizitate.

Ca asezare geografica, New York City, cunoscut si sub numele de "The Big Apple", se afla la gura de varsare a Raului Hudson si ocupa o surpafata de aproape opt sute de kilometri patrati in partea cea mai sudica a statului New York. Populatia orasului New York numara peste 8.2 milioane de locuitori iar zona metropolitana are aproape 20 de milioane de locuitori si include New Jersey si Connecticut. Cu asemenea cifre New York nu avea cum sa nu fie un centru important de cultura, media, gastronomie, arta, finante si comert. Imaginile panoramice ale New York-ului sunt recusnoscute cu usurinta oriunde in lume datorita unor structuri celebre cum ar fi Empire State Building sau Statuia Libertatii.

In New York se vorbesc peste 800 de limbi, ceea ce il face orasul cu cea mai mare diversitate lingvistica din lume. In 4 din 10 case din New York se vorbeste alta limba decat engleza.

New York si Hudson River New York si Hudson River

New York este unul dintre centrele mondiale ale filmului, muzicii, modei, culturii dar si al altor domenii cum ar fi politica sau finantele. De aceea influeta deciziilor luate in New York se resfrange de multe ori asupra unor zone indepartate din restul lumii. Orasul este unul multi-cultural fiind populat de emigranti provenind din peste 180 de tari. Caracterul cosmopolit al orasului New York este unul dintre motivele pentru care turistii sunt atrasi de vizitarea acestuia dar printre motivele care ii determina sa-si petreaca vacanta la New York se numara si obiectivele turistice sau culturale de aici. Intr-un oras atat de pestrit nu trebuie sa va mirati daca in anumite regiuni ale sale veti observa ca se vorbeste spaniola, mandarina, cantoneza, hindi sau bengaleza mai mult decat engleza. Nu trebuie insa sa va ingrijorati; in locurile in care interactiunea cu turistii este mai pregnanta, cum ar fi magazine sau restaurante, se vorbeste engleza chiar si in aceste locuri populate exclusiv de emigranti.

Orasul este foarte bine conectat la restul lumii prin aeroporturi. J.F. Kennedy International Airport si Newark Liberty International Airport sunt cele care asigura legaturile internationale, in timp ce LaGuardia Airport este dedicat zborurilor interne. Mai exista si alte aeroporturi ca Teterboro care insa este folosit de aviatia civila si pentru zboruri private sau Long Island MacArthur Airport, folosit de unele companii low-cost.

Clima este una continental umeda si prezinta toate cele patru anotimpuri. Vara ploua destul de mult si este foarte cald, toamna este racoare si ploua foarte putin, iarna este foarte frig iar primaverile sunt si ele destul de ploioase. Vara si la inceputul toamnei orasul poate fi lovit de furtuni tropicale care pot fi cu adevarat devastatoare asadar ar fi indicat sa va informati bine cu privire la prognoza meteo inainte de o vacanta la New York.

Cazarea este destul de scumpa in New York insa puteti cauta sa stati mai la periferie intrucat transportul in comun este foarte bine pus la punct. Nu este recomandat sa intrati cu masina in oras intrucat poate fi foarte aglomerat iar locurile de parcare pot fi foarte scumpe si greu de gasit.

Una peste alta o vacanta la New York are cu singuranta de toate pentru toti. New York este o tara intr-un oras deci cu siguranta veti gasi ceva interesant care va transforma vizita la New York intr-o vacanta de neuitat. Fie ca este vorba de plimbarile prin Manhatten pentru a vizita Times Square sau Central Park, fie ca e vorba de diversitatea culturala si culinara, fie ca este vorba de muzica, dans, carti, film sau moda, New York este in sine o atractie turistica, o nestemata ce asteapta sa fie descoperita de fiecare turist in parte.